Bezár

Hírarchívum

Újabb kínai egyetemmel működhet együtt az SZTE

Újabb kínai egyetemmel működhet együtt az SZTE

2013. május 23.
2 perc

A kínai Shenzeni Egyetemről érkezett delegáció a Szegedi Tudományegyetemre május 21-én, hogy a két fél lehetséges kooperációjáról tárgyaljon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

kínai delegációA Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes fogadta a kínai tárgyalócsoportot. A megbeszélésen először a kínai universitas rektorhelyettese mutatta be a Shenzeni Egyetemet. Kifejtette, hogy a szegedi intézményhez képest fiatal egyetemről van szó, amely dinamikusan fejlődik. Felépítésében nagyon hasonlít az SZTE-re, hiszen a Kína déli részén található felsőoktatási intézményben is sokféle tudományág közül választhat a tanulni vágyó hallgató. A kínai delegáció tagjai szintén különböző tudományágakat képviseltek. A képzőművészeti karról a dékán érkezett Szegedre, s olyan is akadt az idelátogatók között, akinek az építészet vagy a városrendezés a szakterülete.

 

– A Shenzeni Egyetemmel való együttműködés most kezdődik. Kínában megnőtt a Szegedi Tudományegyetem iránti érdeklődés, amiben nagy szerepe van az SZTE Konfuciusz Intézetnek is – mondta el Pál József rektorhelyettes. Hozzáfűzte: a kínai partner rektorhelyettese, Ruan Shuangchen lézerfizikával foglalkozik, így különösképpen felkeltette az érdeklődését a Szegeden létesülő ELI lézerközpont. – Azon dolgozunk, hogy olyan területeket találjunk, amelyekben közös képzéseket indíthatunk. Ezeknek természetesen illeszkedniük kell mind a két egyetem képzési rendszeréhez. Terveink szerint ugyanannyi időt tanulna valaki Kínában, mint amennyit nálunk, a végén pedig közös diplomát adnánk ki. Még nem tudjuk pontosan, mely tudományterületek lennének érintettek a közös munkában, de a lehetőségeink óriásiak, tekintve, hogy az oktatási palettánk 80 százalékát lefedi a Shenzeni Egyetem struktúrája. A kooperáció kiterjedhet akár a képzőművészetre is. Célunk, hogy mihamarabb szerződéses formába öntsük a kapcsolatokat, s az együttműködés révén megindulhassanak a közös képzések – árulta el a professzor.

 

Kinai_egyuttmukodes
Újabb kínai egyetemmel működhet együtt az SZTE - GALÉRIA

A kínai fél rektorhelyettese örömét fejezte ki, hogy sikerül szorosabbra fonni az SZTE és a Shenzeni Egyetem közötti szálakat. – Fontos, hogy megismerhettem a Szegedi Tudományegyetem felépítését, rendszerét, karait, képzési struktúráját. Intézményeink nagyon hasonlítanak egymásra, hasonló diáklétszám mellett közel azonos képzési területtel dolgozunk. A tárgyalások tükrében biztos vagyok benne, hogy még ebben az évben megköthetjük a konkrét megállapodást. Minél gyorsabban szeretnénk elkezdeni az együttműködést az SZTE-vel a hallgatói csereprogramban, illetve a kutatások területén is. Hatékony és sikeres megbeszélést folytattunk Szegeden, és meg is hívtuk a magyar partnerünket, látogassanak el ők is hozzánk, a Shenzeni Egyetemre – tájékoztatott Ruan Shuangchen.

 

A tárgyalás után a két egyetem képviselői közösen látogattak el az SZTE Konfuciusz Intézetbe, majd a kínai delegáció tagjai a városnéző kisvasúttal körbejárták Szeged nevezetességeit, végül a XIX. Szegedi Borfesztiválon zárták a programjukat.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek