Bezár

Hírarchívum

Emlékkonferenciával tisztelegnek Szőkefalvi-Nagy Béla előtt

Emlékkonferenciával tisztelegnek Szőkefalvi-Nagy Béla előtt

2013. június 20.
3 perc

Június 24. és 28. között konferenciával emlékeznek meg Szőkefalvi-Nagy Béla Kossuth-díjas matematikus, a Szegedi Tudományegyetem egykori professzora és a Szegedi Akadémiai Bizottság egykori elnöke születésének századik évfordulójáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Bolyai Intézete és a SZAB Matematikai Bizottsága által szervezett szimpózium ünnepélyes megnyitójára június 24-én 10 órától kerül sor. A megnyitón köszöntőt mond Szabó Gábor, az SZTE rektora, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint Szőkefalvi-Nagy Béla örökségéről beszél Kérchy László, a Bolyai Intézet Analízis Tanszékének vezetője.

 

A konferenciáról további információ és a részletes program ITT olvasható.

 

Szőkefalvi-Nagy Béla (1913-1998) Kolozsvárott született, édesapja a neves matematikus, Szőkefalvi Nagy Gyula volt. Felsőfokú tanulmányait 1931 és 1936 között a szegedi egyetemen végezte, matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. 1937-ben kormányzógyűrűs doktorátust szerzett, 1940-ben analízis és algebra tárgykörből habilitált. 1948. július 1-jén tanszékvezető egyetemi tanári kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Bolyai Intézetének Ábrázoló Geometriai Intézetében, amelyet 1983. december 1-ig vezetett, a később létrejövő Függvénytani, illetve Geometriai és Analízis Tanszékkel közösen. 1951-1952-ben és 1963-1966-ban a Természettudományi Kar dékánja volt. Számos tudományos tisztséget viselt, többek között az MTA Matematikai Bizottságának, illetve a Szegedi Akadémia Bizottság elnöke volt. 1990-től a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusaként tisztelték. Tudományos munkáját sok más mellett Kőnig Gyula-éremmel, kétszer Kossuth-díjjal, Akadémiai Aranyéremmel és a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével is elismerték, 1990-ben a Szegedért Alapítvány első fődíjasa volt, 1991-ben Szeged várostól díszpolgári címet kapott.

 

„Életét munka- és családszeretet, fáradhatatlan energia, az emberekkel és közügyekkel való törődés, segítőkészség jellemezte” – így emlékezik meg az Évfordulós Emlékcsarnok Szőkefalvi-Nagy Béláról, aki példamutató pedagógusegyéniség volt: matematikatanárok és matematikusok ezreit képezte. Kiemelkedő iskolateremtő tevékenysége során számos szegedi, hazai és külföldi matematikus vallhatja magát tanítványának, a szegedi matematikai iskola kimagasló képviselője, az úgynevezett „második triumvirátus” tagja volt.

 

„Szőkefalvi-Nagy Béla tudományos eredményeinek zömét a funkcionálanalízis területén érte el, […] vonzotta az elméleti fizika, amely, akárcsak az algebra és a logika, az első világháború utáni időszakban rohamosan fejlődött. Nem véletlen hát, hogy tanítómesterét Riesz Frigyesben találta meg. A tanítványból néhány év alatt munkatárs, később szerzőtárs lett. Első monográfiája 1942-ben jelent meg a Hilbert-tér lineáris operátorairól, s ezek elméletének alapművévé vált, úgy hogy már öt évvel később újra kiadták az Egyesült Államokban, majd további húsz év múl­va megint megjelent. Második könyvét Riesz Frigyessel együtt írta francia nyelven Lecons d'analyse fonctionelle címmel. Ezt az 1952-ben publikált hatalmas művet négy éven belül angol, német és orosz nyelvre is lefordították, később japánul és kínaiul, végül 1988-ban magyarul [!] is kiadták. Egy­két nyelven a világ minden egyetemi könyvtárában megtalálható. Magyar tanítványai mellett egy kiemelkedő képességű román matematikus, Ciprian Foias is csatlakozott Sz.-Nagy Béla kutatásaihoz. […] Sz.-Nagy Béla hűségesen sáfárkodott az első triumvirátus hagyatékának egyik nagyszerű darabjával, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirattal, amelyet Riesz távozása után évtizedekig szerkesztett legendás szigorúsággal és aprólékos figyelemmel. Ő is alapított folyóiratot: az Analysis Mathematica, a magyar és az orosz (korábban szovjet) tudományos akadémia közös kiadványa, immár negyedszázados múltra néz vissza” – olvassuk Csákány Béla professzornak a második triumvirátusról szóló írásában.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek