Bezár

Hírarchívum

Kinai_holdujevi_unnep_a_szegedi_egyetemen_kiemelt
B.ú.é.k! – köszöntötte látogatóit a Konfuciusz Intézet

B.ú.é.k! – köszöntötte látogatóit a Konfuciusz Intézet

2013. február 22.
3 perc

A kínai holdújétvet köszöntötték és a Lampion-ünnepet idézték meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézet programján. Így az egyetemen minden korosztály együtt ismerkedhetett a kínai kultúrával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A feje fényes és párban jár. A hátán madzag; elviszi az embert bárhová.” Mi az? – Ehhez hasonló találós kérdésekre keresték a választ a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézetének látogatói. Az intézmény február 21-i programján ugyanis a kínai holdújévet köszöntötték és a Lampion-ünnepet idézték fel.


A „tavasz ünnepe” is a holdújév, amelyet Kínában – a magyarországi szilveszteri óévbúcsúztatáshoz hasonlóan – nem csupán megünnepelnek, de számos szokással és hagyománnyal öveznek. A távol-keleti országban is összegyűlik ilyenkor a család, s mindenki szépen felöltözik, hogy a következő év gazdagságban és jólétben teljék.


Az újévet követő, de szorosan hozzátartozó esemény a Lampion-ünnep, amit az utca feldíszítése mellett az ajándékozás gesztusával ünnepelnek. Aki választ ad a ház előtt kiakasztott-ragasztott találós kérdésekre, azt apróságokkal jutalmazzák. A kalligráfiák szintén e hagyományhoz kapcsolódnak: a szeretetet, bőséget, vagy boldogságot szimbolizáló festett, kínai jeleket ekkor mindenki az ajtajára tűzi.


E szokások mindegyikét felidézhették és ki is próbálhatták csütörtökön az SZTE Konfuciusz Intézetbe látogatók. Aki nem festegetett vagy a Jókívánság falat csodálta éppen, az kivetítőn figyelhette a kínai ünnepről készült felvételeket. – Egyik ismerősöm az intézetbe jár nyelvkurzusra, ő ajánlotta a rendezvényt. Kínában élénk a gazdasági élet, ezért érdeklődöm az ország iránt – mondta Dobák Nikolett nézelődés közben. Az SZTE Gazdaságtudományi Karának hallgatója lehetőséget lát a távoli országban, így igyekszik a sztereotípiákon túllépve megismerkedni vele. Erre számos lehetőség nyílt a holdújév szegedi ünnepén, hiszen a kiállításon a keleti hagyományok képei villantak fel: az oroszlán- vagy éppen a sárkánytánc mellett a kínai konyha egy-egy autentikus fogását is megismerhették az érdeklődők. A tárlat ugyanakkor meg is elevenedett. Egy népviseletbe öltözött pár színes ruhadarabjait és ékszereit csodálták a Konfuciusz Intézet látogatói, míg pár standdal arrébb mindenki maga készíthette el a holdújévhez kapcsolódó fogást, a ragacsos rizsgolyót.


Az irodában is nagy volt a zsivaj a legkisebbek kedvenc játéka körül. A vállalkozó szellemű kisiskolások az evőpálcika használatát tanulgatták, hiszen egyik tányérból kellett apró cukorkákat pakolgatniuk a másikba. A „taktikásabb” kisfiú nyert 8:6-ra egy kislánnyal szemben, de ajándékot végül mindkét résztvevő kapott.


– Ez a második szemeszterem, amióta kínai nyelvet is tanulok. Nagyon tetszenek a programok, de ettől függetlenül is jó választásnak tartom az intézet támogatását az SZTE részéről – fogalmazott a nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató. Uhrin Ákos azt is elárulta, hogy a mesterképzés után szívesen tanulna Kínában, e tervét is támogatja az intézet. Mivel a rendezvényen a gazdaságtudományi kar több hallgatójával is találkozunk, megkérdeztük a Konfuciusz Intézet igazgatóját, mi lehet ennek az oka. Szentmártoni Lívia elmondta: – A gazdasági érdeklődésűek célirányosan keresik az intézményt, különösen a nyelvórák miatt, míg a nyelvszakosok „szerelemből” tanulnak kínaiul. Ujhelyi István, az intézet tanácsadó testületének elnöke hozzátette: – Kínából is érkeznek hallgatók, ami eddig a jogi karnak jelentős bevételt hozott például. Ugyanakkor az egység munkatársai is a távol-keleti országba utaznak: a sanghaji oktatási vásáron – többek között – ők képviselik az SZTE-t.


Az újévet köszöntő programokhoz visszatérve kiderült: ugyan most a Kígyó éve érkezett. Ez az időszak lendületet is hozhat. – Reméljük az ország második, és egyben legfiatalabb Konfuciusz Intézetének lendülete sem csökken! – tette hozzá az egység igazgatója. E lendület mellett tanúskodnak az intézmény programjai, folyamatos nyelvkurzusai és ösztöndíj lehetőségei is, amelyekről bővebb információ az intézet honlapján érhető el.

 

További információ: http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu/

Kiss Tímea



Korábban írtuk:

Kínai holdújévi ünnep a szegedi egyetemen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek