Bezár

Hírarchívum

Szent-Gyorgyi_emlekseta_kiemelt

Séta a professzorral, a tudós nyomában

Séta a professzorral, a tudós nyomában

2012. október 12.
2 perc

Hannus István egyetemi tanár (SZTE TTIK) végigvezeti az érdeklődőket Szent-Györgyi Albert szegedi éveinek legfontosabb állomásain. Szent-Györgyi emléksétára várják az érdeklődőket október 13-án és november 6-án 15 órától is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi paprikáról, a jó ételek mellett, és az aszkorbinsavról, ismertebb nevén C-vitaminról biztosan minden szegedinek az egyetem Nobel-díjas tudósa jut eszébe. Napfényes városunkban Szent-Györgyi Albert fedezte fel erről a zöldségféléről, hogy kinyerhető belőle e fontos alkotóelem.

A híres professzor, Szent-Györgyi Albert 80 éve fedezte föl a C-vitamint, és rá 5 évre vehette át érte a Nobel-díjat. A negyvenes évei elején járó Szent-Györgyi 1937. október 2-án telefonhívást, illetve táviratot kapott Stockholmból, hogy a fiziológiai, és orvosi Nobel-díjat neki ítélték oda, a „biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”. Ezzel a biokémia tudománya jelentős lépést tehetett előre.

A Szent-Györgyi emléksétán hét helyszínen adózhatunk figyelemmel a tudósnak. Első állomásként, az SZTE Általános és Orvostudományi Kara dékáni hivatala Tisza Lajos körúti épületében, ahol a Szent-Györgyi emlékszoba található. A második állomás, a Déri Miksa Ipari Szakközépiskola, ahol régen munkahelye, és lakhelye volt, és ahol az áttörés bekövetkezett. Majd későbbi munkahelyére, a Dóm tér 8. alá vezet az út, ahol további kutatásokat folytatott a biológiai oxidáció folyamatáról, és a vitaminokról. Roosevelt téri lakása elé, innen járt be dolgozni, nyaranta lejárt a Tiszára úszni, és evezni, és ahol megkapta azt a híres táviratot a Nobel-díjáról, és aznap este szerenáddal köszöntötték. Majd a Dóm altemplomába, ahová első útja vezetett Klebersberg Kuno szarkofágjához: hálát adni, emlékezni arra a kultuszminiszterre, aki 1928-ban hazahívta a tudóst. Folytatódik a séta az SZTE rektori hivatal épületéhez, ahol 1940-1941-ben lett az egyetem rektora, végül az újszegedi Szent-Györgyi villához, abba az utcába, amit később róla neveztek el.

Hannus István, az emlékséta vezetője sok érdekes történetet osztott meg velünk, amivel még közelebb érezhettük magunkat lélekben Szent-Györgyi Alberhez. Elmesélte például, hogy Szent-Györgyi nem szerette a paprikát. Felesége az egyik vacsoránál kérdezte tőle, kér-e a zöldségből. A professzor ekkor fejéhez kapott, hogy már sok minden mást, de ezt még épp nem vizsgálta meg a módszerével. Azonnal leszaladt laborjába, és munkához látott, ami később a hatalmas felfedezéssé nőtte ki magát.

E kivételes, az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja, illetve az SZTE Szent-Györgyi-emlékéve program-sorozatához tartozó "zarándoklaton" még két alkalommal, október 13-án szombaton, és november 6-án kedden 15 órától lehet részt venni. Az emlékséta remek alkalmat ad arra, hogy tiszteletünket kifejezzük Szeged egyik legkiemelkedőbb személyisége iránt, és méltón emlékezzünk Szent-Györgyi Albertre, és munkásságára.

SZTEinfo


Szent-Györgyi emlékséta galéria
Az emléksétán készült képek itt megtekinthetők


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek