Bezár

Hírarchívum

Szegedi orvostanhallgatók az egészségnevelésért

Szegedi orvostanhallgatók az egészségnevelésért

2012. november 13.
3 perc

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének Szegedi Helyi Bizottsága hónapról hónapra szakmai programokkal és prevenciós rendezvényekkel segíti az SZTE diákjainak egészségmegőrzését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szemezgetve az igen aktív egyesület munkájából, idén immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg éves Tumorprevenciós Napját a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének Szegedi Helyi Bizottsága (MOE SZHB) az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézetének közreműködésével. A program közel 130 érdeklődőt vonzott, 40 orvostanhallgató ráadásul három másik orvosegyetemről érkezett. Az előadók segítségével a hallgatók betekintést nyerhettek az IFMSA SCOPH (Standing Committee on Public Health) és SCORA (Standing Committee on Reproductive Health Including AIDS) által végzett munkába, valamint rengeteg ismeretre tehettek szert az adott témakörökben.

 

A Nemzetközi Orvostanhallgatók Szövetsége (IFMSA) minden évben két nagy szakmai és érdekegyeztető konferenciát tart, ezek a General Assemblyk (GA). A költségek miatt azonban ritkán adódik lehetőség szegedi hallgatóknak a részvételre. 2012-ben Horváth Kitti VI. éves orvostanhallgatónak hallgatói önerővel, pályázati támogatással, valamint a MOE SZHB közreműködésével mégis sikerült eljutni a GA indiai konferenciájára. Kittit ráadásul megválasztották az IFMSA egészségfejlesztési igazgatójává, amivel nemcsak magának, de Magyarországnak és az SZTE-nek is nagy elismerést szerzett. Magyarország közel 30 éve tagja a 61 éves szervezetnek, de ez az első alkalom, hogy magyar hallgató ilyen jelentős sikert ért el – bár tegyük hozzá, Horváth Kittinek sokéves munkája van ebben az eredményben.

 

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének Szegedi Helyi Bizottsága a következő hetekben is számos programmal várja a látogatókat. November 13-án (kedden) 9.30 és 16 óra között ünnepelték a Diabétesz Világnapot, ekkor vércukorszűrésen vehettek részt az érdeklődők, és többek között a 2012-es Kutatók Éjszakáján szerepelt Egészség Svédasztalt is megtekinthették. November 20-án (kedden) ugyanebben az időpontban a dohányzásé lesz a főszerep. A hallgatók a Füstmentes Napon megmérhetik az általuk kilélegzett szén-monoxid-mennyiséget, és a légzésfunkciójukat is megvizsgáltathatják. Az AIDS Világnapján – december 3-án (hétfőn) – a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társasággal és a Vöröskereszttel közös HIV-szűrést és véradást szervez az SZTE Általános Orvostudományi Kar, ahol a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére és az abortuszok számának csökkentésére hívja fel a figyelmet. A három eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ biztosít helyszínt, ahol a résztvevőkkel kitöltetett tesztek eredményeit az SZTE ÁOK Magatartástudományi, valamint a Népegészségtani Intézete szakmai tanulmányok megíráshoz használja majd fel.

A rendezvénysorozatnak Szeged Város Önkormányzata 750 ezer forintos támogatást biztosít, az éves egészségnevelő tevékenységet pedig az SZTE ÁOK Dékáni Hivatala segíti 200 ezer forinttal. Amennyiben ön is egyetért az egészségnevelési jellegű célokkal, adója 1%-ával az 18469044–1–06–os adószámon támogathatja a 2012 végétől Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete néven továbbműködő szervezetet.

 

L. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek