Bezár

Hírarchívum

Az ENSZ működését modellezik egyetemi hallgatók Szegeden

Az ENSZ működését modellezik egyetemi hallgatók Szegeden

2011. április 05.

AZ Egyesült Nemzetek Szervezetének működését modellezi több mint százötven hazai és külföldi egyetemi hallgató azon a háromnapos konferencián, amely szerdán kezdődik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az angol nyelven folyó tanácskozáson a hallgatóknak lobbizni, vitázni kell, ha szükség van rá, konfrontálódni, de legfőképpen meg kell próbálni együttműködni a világ problémáinak megoldása érdekében. A cél az, hogy a jövő politikusai, diplomatái gyakorlati tapasztalatot szerezzenek.

A hazai egyetemek mellett számos európai országból és még Japánból is érkeznek diákok. Az egyes delegációkat különböző helyről érkező hallgatók alkotják, egyetlen fontos szabály van: igazi szülőhazáját senki nem képviselheti a vita során.

Az SZTE TIK kongresszusi termében rendezett szerdai plenáris ülést követően – melyen felszólal Bródi Gábor korábbi magyar ENSZ-nagykövet is – a résztvevők hat bizottságban folytatják a munkát. Egy-egy adott problémára kell megoldást találni a Biztonsági Tanácsban, az ENSZ Lefegyverzési Bizottságában, az Emberi Jogok Bizottságában, a Környezetvédelmi Program Bizottságában, a Fejlesztési Program Bizottságában, valamint egy nem ENSZ-szerv, az Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ülésén. A Biztonsági Tanácsban például a két Korea közötti konfliktusra igyekeznek megoldást találni a delegációk, a NOB ülésén pedig a 2020-as nyári olimpia helyszínét kell kiválasztani.

Csütörtökön délutántól az SZTE TIK kongresszusi termében újra a plenáris ülésen folytatódik a munka: a háromtucatnyi országot képviselő delegációknak itt az Egyesült Nemzetek Szervezetének reformjára kell megoldást találniuk.

A konferencia megnyitója április 6-án 10.30-kor kezdődik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek