Bezár

Hírarchívum

Az ENSZ működését modellezik egyetemi hallgatók Szegeden

Az ENSZ működését modellezik egyetemi hallgatók Szegeden

2011. április 05.
2 perc

AZ Egyesült Nemzetek Szervezetének működését modellezi több mint százötven hazai és külföldi egyetemi hallgató azon a háromnapos konferencián, amely szerdán kezdődik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az angol nyelven folyó tanácskozáson a hallgatóknak lobbizni, vitázni kell, ha szükség van rá, konfrontálódni, de legfőképpen meg kell próbálni együttműködni a világ problémáinak megoldása érdekében. A cél az, hogy a jövő politikusai, diplomatái gyakorlati tapasztalatot szerezzenek.

A hazai egyetemek mellett számos európai országból és még Japánból is érkeznek diákok. Az egyes delegációkat különböző helyről érkező hallgatók alkotják, egyetlen fontos szabály van: igazi szülőhazáját senki nem képviselheti a vita során.

Az SZTE TIK kongresszusi termében rendezett szerdai plenáris ülést követően – melyen felszólal Bródi Gábor korábbi magyar ENSZ-nagykövet is – a résztvevők hat bizottságban folytatják a munkát. Egy-egy adott problémára kell megoldást találni a Biztonsági Tanácsban, az ENSZ Lefegyverzési Bizottságában, az Emberi Jogok Bizottságában, a Környezetvédelmi Program Bizottságában, a Fejlesztési Program Bizottságában, valamint egy nem ENSZ-szerv, az Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ülésén. A Biztonsági Tanácsban például a két Korea közötti konfliktusra igyekeznek megoldást találni a delegációk, a NOB ülésén pedig a 2020-as nyári olimpia helyszínét kell kiválasztani.

Csütörtökön délutántól az SZTE TIK kongresszusi termében újra a plenáris ülésen folytatódik a munka: a háromtucatnyi országot képviselő delegációknak itt az Egyesült Nemzetek Szervezetének reformjára kell megoldást találniuk.

A konferencia megnyitója április 6-án 10.30-kor kezdődik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek