SZTE Info

Artisjus-díj három szegedi muzsikusnak

Szeged - Az Artisjus Zenei Alapítvány a mai magyar zeneszerzők műveinek előadásából származó jogdíjak egy részéből jutalmazza azokat az előadóművészeket, akik a kortárs magyar zeneszerzők műveinek kiváló előadásával eredményesen szolgálják a magyar zenekultúra ügyét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ebben az évben három szegedi zeneművész részesült az Artisjus előadói díjában: Csikota József fúvószenekari karmester, aki a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Koncert Fúvószenekara vezetőjeként bel- és külföldön számos kortárs magyar kompozíciót dirigált az elmúlt esztendőben; Kerek Ferenc zongoraművész, aki szólistaként és kamaraművészként hosszú ideje jelentős előadója a mai magyar szerzők darabjainak és dékánként a kar oktatói és hallgatói körében eredményes támogatója e művek előadásának.

Szintén díjat vehetett át Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, aki az együttessel az utóbbi években Lendvay Kamilló új szimfóniájának ősbemutatóját dirigálta és több más művét műsorra tűzte, a Hungaroton számára lemezre vette és koncerteken vezényelte Madarász Iván darabjait, kiválóan megszólaltatta Hollós Máté, Szőllősy András, Kocsár Miklós, Dobos Kálmán, Vántus István és Farkas Ferenc darabjait. Bartók és Kodály művei mellett Mexikóban is előadta Mihály András Gordonkaversenyét.

Forrás: delmagyar.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.