SZTE Info
jugyu-nyito-meret

Tudomány-egészségügy-kutatás

A túlsúly kialakulását és ellenszerét, a mozgást kutatják Szegeden.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Génjeink elárulják, hogy hízásra könnyen vagy kevésbé vagyunk hajlamosak; a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei nemzetközi partnereikkel együttműködve, egy kétéves programba kezdtek, melynek során több tízezer adatot dolgoznak fel annak érdekében, hogy megfelelő receptet adjanak a fittség megőrzésére, az elhízás elkerülésére.

A programról, melynek szombaton, Szegeden tartották a nyitókonferenciáját a projektvezető László Ferenc az MTI-nek elmondta: évek óta dolgoznak a projekten, melyre most csaknem 350 millió forintot nyertek. Ebből egy két éves vizsgálat indul. A program 70 százalékban uniós és 30 százalékban állami finanszírozású.

A projekt lényegét magyarázva László Ferenc az SZTE professzora elmondta: az eddig jól, de külön működő technológiai tudást most összefűzik, a kialakult egyetemi tudásközpont keretein belül. Genetikailag megmondható ugyanis, hogy ki lesz kövér, és attól kezdve már kidolgozható az ellenszer, a genetikai problémát ugyanis mozgással korrigálni lehet. Ezzel mintegy „mozgásgyógyszert” adagolva a pácienseknek a gének szintjén, vagy akár hormonálisan is.

 

jugyu

A programban a szegedi egyetem több egysége is részt vesz. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar a testnevelő szakos hallgatókat adja, az SZTE Általános Orvosi Kara a normál laboratóriumi vizsgálatokat végzi- koleszterin, triglicerin, húgysav-, a Természettudományi és Informatikai Kar pedig, párhuzamosan állatkísérleteket végez a mozgás jótékony hatásáról az infarktusra, és a túlsúlyra. A genetikai vizsgálatokat a Biológiai Kutató Intézet végzi, harmadikként pedig, a Szegedi Rekreációs Sportklub vesz részt a programban, mely évek óta szervez „Fogyi Klubot”. Ők adják a vizsgálatok humán alapanyagát, hiszen az oda beiratkozó páciensek adatait rögzítik a kutatók és azt dolgozzák fel. A Fogyi Klub januárban indul, az egyetem fittness központjában, ahol évente több száz embert fogyasztanak le, négy-öt hónapos programok keretében. A beiratkozók átlagosan 20–25 kilogramm túlsúlytól szabadulnak meg.

A program hatékonysága abban mutatkozhat meg, hogy a jövőben a túlsúly már akkor „elcsíphető” , mielőtt kialakulna. Már gyermekkorban lehet „receptet” adni az egészséges- és az egyénnek szükséges mozgásra, ami akár a napi kétszeri kutyasétáltatás is lehet.

A projektben külföldi résztvevők is képviseltetik magukat. Az angol William Harvey Kutató Intézetből a világ egyik leghíresebb kövérség hormonális szabályozás szakértője érkezik a szegedi nyitókonferenciára. A rekreáció szülőhelyéről, Norvégiából a Hedmark Egyetem a dékánja beszél majd a szabadidős testmozgás bemutatása mellett, a télisportokról. A szlovák Konstantin Filozófus Egyetem professzora pedig, a gyerekek sportpedagógiai módszereiről tart előadást.

A két éves vizsgálat során sok adat gyűlik majd össze, melyet a DataResearch Kft. dolgoz fel. Egy-egy embertől csaknem kétszáz paramétert gyűjtenek be.

A most még csak a vérből kimutatható géninformációt a jövőben már a különböző nyálkahártya kenetből is szeretnék kimutatni, mely a következő kutatási cél – tette hozzá a szakember.

Forrás: MTI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében