Bezár

Hírarchívum

jugyu-nyito-meret
Tudomány-egészségügy-kutatás

Tudomány-egészségügy-kutatás

2009. december 15.
3 perc
A túlsúly kialakulását és ellenszerét, a mozgást kutatják Szegeden.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Génjeink elárulják, hogy hízásra könnyen vagy kevésbé vagyunk hajlamosak; a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei nemzetközi partnereikkel együttműködve, egy kétéves programba kezdtek, melynek során több tízezer adatot dolgoznak fel annak érdekében, hogy megfelelő receptet adjanak a fittség megőrzésére, az elhízás elkerülésére.

A programról, melynek szombaton, Szegeden tartották a nyitókonferenciáját a projektvezető László Ferenc az MTI-nek elmondta: évek óta dolgoznak a projekten, melyre most csaknem 350 millió forintot nyertek. Ebből egy két éves vizsgálat indul. A program 70 százalékban uniós és 30 százalékban állami finanszírozású.

A projekt lényegét magyarázva László Ferenc az SZTE professzora elmondta: az eddig jól, de külön működő technológiai tudást most összefűzik, a kialakult egyetemi tudásközpont keretein belül. Genetikailag megmondható ugyanis, hogy ki lesz kövér, és attól kezdve már kidolgozható az ellenszer, a genetikai problémát ugyanis mozgással korrigálni lehet. Ezzel mintegy „mozgásgyógyszert” adagolva a pácienseknek a gének szintjén, vagy akár hormonálisan is.

 

jugyu

A programban a szegedi egyetem több egysége is részt vesz. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar a testnevelő szakos hallgatókat adja, az SZTE Általános Orvosi Kara a normál laboratóriumi vizsgálatokat végzi- koleszterin, triglicerin, húgysav-, a Természettudományi és Informatikai Kar pedig, párhuzamosan állatkísérleteket végez a mozgás jótékony hatásáról az infarktusra, és a túlsúlyra. A genetikai vizsgálatokat a Biológiai Kutató Intézet végzi, harmadikként pedig, a Szegedi Rekreációs Sportklub vesz részt a programban, mely évek óta szervez „Fogyi Klubot”. Ők adják a vizsgálatok humán alapanyagát, hiszen az oda beiratkozó páciensek adatait rögzítik a kutatók és azt dolgozzák fel. A Fogyi Klub januárban indul, az egyetem fittness központjában, ahol évente több száz embert fogyasztanak le, négy-öt hónapos programok keretében. A beiratkozók átlagosan 20–25 kilogramm túlsúlytól szabadulnak meg.

A program hatékonysága abban mutatkozhat meg, hogy a jövőben a túlsúly már akkor „elcsíphető” , mielőtt kialakulna. Már gyermekkorban lehet „receptet” adni az egészséges- és az egyénnek szükséges mozgásra, ami akár a napi kétszeri kutyasétáltatás is lehet.

A projektben külföldi résztvevők is képviseltetik magukat. Az angol William Harvey Kutató Intézetből a világ egyik leghíresebb kövérség hormonális szabályozás szakértője érkezik a szegedi nyitókonferenciára. A rekreáció szülőhelyéről, Norvégiából a Hedmark Egyetem a dékánja beszél majd a szabadidős testmozgás bemutatása mellett, a télisportokról. A szlovák Konstantin Filozófus Egyetem professzora pedig, a gyerekek sportpedagógiai módszereiről tart előadást.

A két éves vizsgálat során sok adat gyűlik majd össze, melyet a DataResearch Kft. dolgoz fel. Egy-egy embertől csaknem kétszáz paramétert gyűjtenek be.

A most még csak a vérből kimutatható géninformációt a jövőben már a különböző nyálkahártya kenetből is szeretnék kimutatni, mely a következő kutatási cél – tette hozzá a szakember.

Forrás: MTI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek