Bezár

Hírarchívum

Ott_volt_a_Nobel-dijastol_az_ovodasig_az_SZTE_kozosseg_minden_tagja_az_SZTE_Alma_Mater_Weekend_csaladi_es_sportnapon

Ott volt a Nobel-díjastól az óvodásig az SZTE közösség minden tagja az SZTE Alma Mater Weekend családi és sportnapon

Ott volt a Nobel-díjastól az óvodásig az SZTE közösség minden tagja az SZTE Alma Mater Weekend családi és sportnapon

2024. június 17.
4 perc

A Nobel-díjas, a rektor, az oktató, a hallgató és az óvodás is jól érezte magát a generációkat évtizedek óta összekötő SZTE Alma Mater Weekenden, ami idén június 15-én várta a kicsiket és a nagyokat izgalmas családi programokkal, egyéni és csoportos sportolási lehetőségekkel, kari versenyekkel és az elmaradhatatlan főzőversennyel, a Gasztro Materrel a Hattyas sori SZTE Sportközpontban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szokásos ugrálóvár, sportok gyerekeknek és felnőtteknek, kézműves foglalkozások, henna és arcfestés, izgalmas, tudományos kísérletek, környezetvédelmi és esélyegyenlőségi kihívások, kari versenyek és a pecsétes menetlevéllel megszerezhető nyeremények mellett idén egy egészen különleges meglepetés is része volt az eseménynek, amely a volt és jelenlegi SZTE-s hallgatóknak és dolgozóknak, valamint családtagjaiknak és barátaiknak szólt.

KJA-Number-3221

Egymást érték az állomások, ahol élményeket és pecséteket gyűjthettek a bátor próbálkozók. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A több mint 20 éve töretlen népszerűségnek örvendő rendezvényen először vett rész Nobel-díjas tudós, mégpedig Karikó Katalin, aki maga is az Alma Materének mondhatja a Szegedi Tudományegyetemet, ennek megfelelően hazatért az „övéihez”. Az SZTE professzora díjakat adott át, dedikált, fotózkodott a Weekenden.

KJA-Number-3971-2

Világsikerű könyvét, az Áttörések - Életem és a tudományt látta el kézjegyével az SZTE professzora. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Ezen a sokszínű SZTE-s programon babzsákokkal, pihenőhelyekkel, jókedvvel készültek a szervezők az érdeklődőknek, hogy egy jót beszélgethessenek, mint régen. A GasztroKertben harapnivalót, egészséges frissítőket és édes finomságokat is lehetett vásárolni. Ahogy mindig, úgy idén is ingyenes volt a rendezvény, az Alma Mater Weekendre szombaton reggeltől lehetett érkezni, a program szokás szerint közös bemelegítéssel indult, majd színpadi bemutatókkal színesítve a hangulatot megkezdődött a programkavalkád.

KJA-Number-3199

A Weekendre több SZTE-s intézmény és program is kitelepült. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, végig hétágra sütött a nap. Az eddigi Weekendek során az időjárás minden arcát megmutatta már, ami közös volt a rendezvényekben, az a jókedv és az Alumni ügyekért felelős rektori megbízott, Görög Márta állandó jelenléte. Az SZTE ÁJTK dékánja most is ott volt mindenhol, ahol szükség volt rá, mindenkihez volt egy-két kedves szava és példamutatásával, közvetlenségével erősítette idén is az SZTE közösségét.

KJA-Number-3790_1

Generációkat köt össze az SZTE Alma Mater Weekend és Karikó Katalin is. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A vendégek rövid bemutatók után maguk is szabadon kipróbálhatták a különböző mozgásformákat. Belekóstolhattak a floorball, az akrobatika és a zsonglőrködés izgalmas világába, de volt röplabda, kosárlabda (az SZTE-Szedeák csapata tagjainak közreműködésével), falmászás, íjászat, ping-pong, tollas, küzdősportok, ugrálókötél, kangoo, trx, gerincjóga, aerial jóga, gerinctorna. Még felsorolni is fárasztó, mégis akadtak szép számmal, akik szinten mindenben részt vettek hosszabb-rövidebb ideig.

KJA-Number-3188

Hasznos tudással gyarapodhattak a résztvevők, akik az újraélesztést is megtanulhatták az eseményen. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az Alma Mater Weekenden kiderült, hogy az SZTE Lépjük meg! tavaszi kihívás keretében mely kar lett a Legaktívabb és a Legsportosabb és az egyéni teljesítmények elismerésére szintén ezen a szép napon került sor, nem is akármilyen díjátadókkal. Karikó Katalin és az olimpikon alumnus, Nagy Péter súlyemelő mellett az SZTE rektora is osztotta a díjakat, elismeréseket. Rovó László még a kosárpalánknál is próbára tette tudását és süllyesztett pár szép pontot a Szedeák játékosaival együtt.

KJA-Number-3028

Mindenki találhatott számára megfelelő sportot a szombati napon. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A helyszínen kicsik és nagyok egész délelőtt ergométerrel és kosárlabdával gyűjthették a pontokat saját karuk számára, hogy kiderüljön, melyik a Weekend Leghúzósabb és Legpontosabb Kara. A Kari Kötélhúzásra 4 fős csapatok jelentkezését várták.

KJA-Number-3147

Látványos bemutatókban sem volt hiány. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A gyerekek szórakoztatásáról ismét menetleveles gyerekfoglalkoztató kavalkád gondoskodott. Színes buborékok, ugrálóvár, kézműveskedés, társasjátékok, óriáskirakó, mini-ninja pálya, sportágválasztó, henna és arcfestés, mindez profi sportolók segítségével. A különböző állomások meglátogatásával pecsétet gyűjthettek a fiatalok, jogosultságot szerezve ezzel a nyereménysorsoláson való részvételre.

Hogy a felnőttek se maradjanak ki a nyereményesőből, számukra fotóverseny indult, a rendezvényt követő hetekben közösen keressük a 2024-es Weekend legjobb fotóját. Karikó Katalinnal például nagyon sokan szerettek volna közös képet, hiszen a világhírű tudós fáradhatatlanul osztotta az aláírásokat és beszélgetett az őt kérdezőkkel. A biokémikus férjével, Francia Bélával együtt érkezett a rendezvényre és zsúfolt programjuk ellenére hosszú időt töltöttek az Alma Mater Weekenden.

KJA-Number-3471-2_002

A színpadon kapták meg a díjakat a legaktívabbak Rovó László rektortól, Karikó Katalintól és az SZTE olimpikon súlyemelőjétől, Nagy Pétertől (kockás ingben). Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A mozgás közben elhasznált energia pótlásáról is gondoskodni kell valahogy, erre hivatott a GasztroMater egyetemi főzőverseny, amely a megszokott módon zajlott: karokat, intézeteket képviselő csapatok mérhették össze tudásukat a bográcsos ételek területén az Aranyfakanál Díjért.

Idén Karikó Katalin, az SZTE első női Nobel-díjas alumnájának tiszteletére, az egyik kedvenc ételéből, a lebbencsből különdíjat és kategóriát hirdettek.

További fotók, részletek, díjazottak a https://sztealmamater.blog.hu/ oldalon és az SZTE Alma Mater Facebook profilján.

KJA-Number-3368

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek