Bezár

Hírarchívum

Kozma_Gabor_nyito

Bemutatkoznak az SZTE Innovációs Díjas kutatói – interjú Dr. Kozma Gáborral

Bemutatkoznak az SZTE Innovációs Díjas kutatói – interjú Dr. Kozma Gáborral

2024. február 29.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem minden évben meghirdeti az Innovációs Díj pályázatot, amellyel azokat a kutatókat és hallgatókat jutalmazza, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoznak ki, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók. Sorozatunk következő részében bemutatjuk Dr. Kozma Gábort, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézet Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének egyetemi adjunktusát. Kutatómunkája a műszaki tudományok területén ért Innovációs Díjat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Innovációs Díjat 2023-ban 4 kategóriában osztotta ki a szakmai zsűri. Értékelték a leginnovatívabb kutatómunkát a TDK és a PhD területén, valamint a természettudományok, élettudományok és a műszaki tudományok területén. Utóbbi kategóriában Dr. Kozma Gábor „Hajózási és búvártechnológiában alkalmazható elektrokémiai cella fejlesztése” című kutatómunkája ért el díjazást.

kozma_gabor_web

- A találmány alapját egy olyan galvánelem elvén működő elektrokémiai cella jelenti, ami hajózási és búvártechnológiában energiaforrásként alkalmazható. A fejlesztés célja a cella élettartamának meghosszabbítása volt, melyet 30 percről több mint 12 órás üzemidőre növeltünk meg. Ezzel a cella számos új, nagyobb energiaigényű eszköz ellátására is alkalmas lett – hallottuk a szegedi egyetem kutatójától.

 

Nézze meg Dr. Kozma Gáborral készült interjúnkat, amelyben érdekes részleteket oszt meg a kutatásáról:

 

 

A témáról korábban írtuk:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-december/bemutatkoznak-2023-as-ev

https://u-szeged.hu/sztehirek/2024-februar/bemutatkoznak-szte-innovacios-dijas-kutatoi-jojart-boldizsar?objectParentFolderId=19355

Bobkó Anna

Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek