Bezár

Hírarchívum

Beladi_Ilona_99_eves_szulinapjan_100._eletevebe_lepett__20240806_IMG_0709

A szellemi torna a hosszú élet titka? – 100. életévébe lépett Béládi Ilona professzor emerita

A szellemi torna a hosszú élet titka? – 100. életévébe lépett Béládi Ilona professzor emerita

2024. augusztus 08.
7 perc

100, 50, 1. E három szám titkát is megfejtettük, amikor Béládi Ilonát, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritáját meglátogattuk 2024. augusztus 6-án, a születésnapja alkalmából tisztelgők kísérőiként. Az egykor vírusokkal és interferonnal foglalkozó kutatóorvos az első nő, akinek az SZTE elődintézménye, a SZOTE tanszékvezetői megbízást adott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jeles dátum előtt is többször megcsörrent a telefon a 99 éves Béládi Ilona szegedi lakásában. A rokonok most is így keresték. A barátok közül a Nobel-díjas Karikó Katalin vasárnap mondta el neki a születésnapi köszöntőjét. A keddre eső ünnep előestéjén több korábbi munkatárs jelentkezett. Az egykori SZOTE mikrobiológiai tanszékéről az asszisztensnő és sokféle segítséget nyújtó Rosztóczyné Zsuzsa, a volt közvetlen kollégák képviseletében például Pusztai Rózsa, Bakai Márta, Mucsi Ilonka kívánt jó egészséget és kellemes ünneplést az évfordulóhoz.

Beladi_Ilona_99_e__a_fia_Olah_Tamas_es_felesege_IMG_0630

A családtagok közül az idősebb fiú, Oláh Tamás és a felesége is köszöntötte Béládi Ilonát a jeles napon, amikor az ünnepelt a 100. életévébe lépett. Fotó: Valkó Vivien

 

Séta közben is pasziánsz

 

– 2024. augusztus 6-án hajnali négy óra után már a 100. életévembe lépek – újságolta a köszöntőknek az ünnepelt.

Terített asztalka, illatosan gőzölgő kávé, sós sütemények, üdítőitalok várták a jeles kedden a vendégeket. A Szegedi Tudományegyetem és a szegedi orvosképzés képviseletében három vezető jelentkezett be, hogy személyesen tehesse tiszteletét Béládi Ilona professzor emerita születésnapján.

IMG_05661

99 szál rózsa díszítette az emeletes tortát idéző alkotást. A különleges ajándékot az egykori tanítvány, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. dr. Rovó László küldte. Távollétében jókívánságait Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese tolmácsolta. Fotó: Valkó Vivien


– Gyönyörű ez az épület! – utalt a három belvárosi utcára néző háztömbre az SZTE rektorhelyettese, ahogy a lakásba lépett.

– Nagy ajándék az udvar, a kert, amire rálátok, amikor a folyosón sétálok – folytatta lakóhelye dicséretét az ünnepelt. – Nehéz már a mozgás. Nem vagyok sokat a levegőn, de amikor kijutok, élvezem.

– Mint az olvasást? – fordult a nappali egyik falát borító könyvespolc felé a vendég.

– Gyűjtögettem a könyveket, hogy ha majd nyugdíjas leszek, sokat olvasok. Látod, ha mindegyiket kézbe akarnám venni, még száz évre lenne szükségem az elolvasásukhoz – fűszerezte némi humorral az ajándékok fölötti csevegést a házigazda.

BI_DM_SzM_IMG_05831

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar (SZAOK) és az egykori tanítványok köszönetét és köszöntését Prof. Dr. Dux Mária dékánhelyettesként mondta el, miközben átnyújtotta az SZTE SZAOK legújabb emlékérmét. Fotó: Valkó Vivien


– Egy percre se hagyja tétlenkedni az agyát az anyám. Még a folyosói sétája idején is meg-megáll pasziánszozni. A tabletjén vagy a laptopján kapcsolódik a bridzs-partikba – vette át a szót az idősebb fiú, a vendéglátásban segítkező Oláh Tamás. – A folyamatos agytorna a hosszú élet titka – tette hozzá, majd átadta édesanyjának a megcsörrenő mobiltelefont.

Beladi_Ilona_99_-_Lazar_Gyorgy_SZTE_SZAOK_dekan_telefonon_koszonti_IMG_0593 Az SZTE SZAOK dékánja, Prof. Dr. Lázár György telefonon köszöntötte Béládi Ilonát. Fotó: Valkó Vivien


Nők a ranglétrán


– Az anyám már nem élhette meg a tanszékvezetői kinevezésemet. Neki lehetek hálás azért, amit sikerült elérnem. Ha ő nem lett volna, akkor a két kisfiam elhelyezése gondot okozott volna. Az anyám vezette a háztartásomat, rábízhattam a gyerekeimet, mert úgy gondoltam: az anyám jobb, mint én – nézett a múltba Béládi Ilona. – Ezt nem így gondolta a kisebbik gyerekem, Tibor, aki nagyon anyás volt. Egyszer, öt-hatévesen azt mondta nekem: „Miért nem vagy Te egy közönséges anya?!” De hát két lovon lovagolni nehéz. Én megpróbáltam – érzékeltette, hogy öt évtizeddel ezelőtt is kihívást jelentett egy nő számára az otthoni és a munkahelyi feladatok közötti egyensúly fenntartása.

SZTE_SZAOK_erem_1_IMG_0683

A szegedi orvosképző hely első női tanszékvezetője, a víruskutató Béládi Ilona az elsők között kapta meg az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar legújabb emlékérmét.


A nők egyetemi tanulmányainak engedélyezése után közel nyolcvan évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Kolozsvárról Szegedre került orvosképző intézményben nőt nevezzenek ki egy tanszék élére.

Beladi_Ilona_99_-_Szell_Marta_Fozo_Nora_Dux_Maria_-_SZTE_es_SZTE_SZAOK_koszonti_IMG_0610_j

Az SZTE munkatársai közül három vezető beosztásban dolgozó nőProf. Dr. Széll Márta rektorhelyettes, Prof. dr. Dux Mária, az SZTE Szet-Györgyi orvostudományi Kar dékánhelyettese és az SZTE SZAOK Dékáni Hivatalát vezető dr. Főző Nóraköszöntötte az elődintézmény, a SZOTE első tanszékvezetőnőjét, a 99. születésnapját ünneplő Dr. Béládi Ilona professzor emeritát. Fotó: Valkó Vivien


– Szinte kizárólag férfiak döntenek egy nő egyetemi előmeneteléről. Közülük a többség, de a nők nagy része is egy férfinek jobban elhiszi, hogy inkább „főnöknek” való, mint egy nő – jelentette ki. Béládi Ilona szerint a mai napig jellemző az akadémiai szférára, hogy kevesebb nőt bíznak meg vezetői feladatokkal, mint ahányan képesek lennének megfelelni e kihívásnak is.

Szegeden született, itt vette át 1950-ben orvosi diplomáját. Egykori tanárára és munkahelyi főnökére, Ivánovics György akadémikusra széles látókörű, nagy tudású vezetőként emlékszik. Az ő jól működő intézetében kezdhetett el dolgozni harmadéves medikaként. Béládi Ilona kutatóként vírusokkal és interferonnal foglalkozott. A ranglétrán előre haladva, Ivánovics professzor nyugdíjba vonulásakor jókor volt jó helyen. 1974-ben állt az akkori Szegedi Orvostudományi Egyetem, a SZOTE, a mai SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar mikrobiológiai tanszéke élére.

– Sikerült egy olyan intézetet kapnom, melynek a felszereltsége is jobb volt a ’70-es évekbeli egyetemi átlagnál – összegzett. – Az odaadó, sok időt igénylő munkához biztos és problémamentes háttér kell. Nekem ez megadatott. Szerencsés vagyok.

Beladi_99_IMG_0654

Jó hangulatban telt Béládi Ilona 99. születésnapi ünnepe is. Fotó: Valkó Vivien

 

Napi rutin a boldogsághoz

 

A legboldogabbnak akkor érezte magát Béládi Ilona, amikor együtt volt a nagycsalád. Örült a születésnapoknak, amikor összegyűltek körülötte. Örült, ha ajándékba kapott rózsacsokrot vagy kardvirágot, esetleg cserépben orchideát. Örült, ha a hetente egyszer összeült bridzsezni a barátokkal… Úgy véli, hogy a család így, utólag rátekintve az elmúló évekre, még fontosabb, mint amikor éljük a mindennapokat.

Beladi_Ilona_99_-_Fotoalbum_IMG_0704


– Ötvennégy év együtt töltött év után, húsz esztendeje ment el a férjem… – nézett a mennyezet felé az özvegyen maradt professzorasszony. – Remek puncstortát készített a születésnapjaimra – válaszolt mosolyogva a „leg”-ek után kutató kérdéseinkre. – Annyi, de annyi babám volt kislány koromban, de a mackó kimaradt a játéksarokból. Erre gondolva a férjem azzal lepett meg, hogy egy hatalmas játékmackót ajándékozott nekem. Ennek az előnyeit még a dédunokám is élvezte, ugyanis annyira hatalmas volt ez a mackó, hogy a kisgyerek beleülhetett az ölébe.

Beladi_Ilona_99_e_gyertyaval_-_Fozo_Nora_Szell_Marta_Dux_Maria_koszonti_IMG_0571

„Mit kívánt a 99-es gyertyát elfújva?” - kérdeztük. „Hogy sikerüljön ezt a kihívást is teljesíteni” - válaszolta mosolyogva az ünnepelt professzor emerita. Fotó: Valkó Vivien


A 99 éves legendás egyetemi oktató, a SZOTE, ma SZTE SZAOK Orvosi Mikrobiológiai Intézet első női tanszékvezetője szülinapi tortáját Dr. Főző Nóra, az SZTE SZAOK Dékáni Hivatal vezetője helyezte az ünnepelt elé. A csokicsoda kóstolgatása közben is folytatódott a csevegés.

Beladi_Ilona_99_e_-_Fotoalbumban_a_mult_IMG_0702

– Az elmúlt évek alatt albumokba rendezgettem a családi és munkahelyi fényképeket. Most a fekete-fehér felvételekhez fűződő történetek írása tölti ki az időmet. Sokáig tart elmagyarázni, hogy mi micsoda, vagy hogy milyen emlék köt a Grand Canyonhoz, a Golden Bridge látványához vagy a Fuji-hegy lejtőihez – sorolta a tennivalóit. – A két fiam és az öt unokám majd eldönti, mi legyen ezekkel a fotóalbumokkal.

Beladi_Ilona_99_e_a_fia_Dux_M_Szell_M_Fozo_N_IMG_0591


– Kíváncsi, miközben újabb és újabb célt tűz maga elé – kapcsolódott a beszélgetésbe Oláh Tamás. Ezt, a tervek megfogalmazásának és megvalósításának a napi rutinját, Béládi Ilona példáját a Nobel-díjas Karikó Katalin rendre kiemeli motiváló előadásaiban.

Az eltelt 99 évet jelképező gyertyák fénye mellett a látogatók együtt idézték föl a múltat, a szokásokat.

– Mi újság az egyetemen? – fordított a beszélgetés menetén az ünnepelt. Az SZTE és az SZTE SZAOK megjelent női vezetői válaszai alapján Béládi Ilona örömmel nyugtázta, hogy az orvosképzésre jelentkezők felvételi folyamatában ismét szerepet kap a személyes beszélgetés. Kiváló eredménynek minősítette, hogy a felvettek száma alapján hazánk második legjelentősebb orvosképzője az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar.

– Tudod, magamévá tettem Seneca mondását – mondta búcsúzóul, szinte útravalóul a 100. életévébe lépő szegedi professzor emerita. – Az élet nem jó vagy rossz, hanem olyan, amilyenné tesszük.

Újszászi Ilona

Fotók: Valkó Vivien

 

A borítóképen: Béládi Ilona, aki 2024. augusztus 6-án, a születésnapja hajnalán a 100. életévébe lépett. A szegedi orvosképzés történetében ő az első nő, aki tanszékvezetői kinevezést kapott. 50 évvel ezelőtt állt a SZOTE (a mai SZTE SZAOK) Mikrobiológiai és Immunológiai Intézete élére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek