Bezár

Hírarchívum

Japan Prize

Japán szemmel az mRNS-kutató Karikó Katalin életútja

Japán szemmel az mRNS-kutató Karikó Katalin életútja

2023. szeptember 08.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem is bekapcsolódik a Gyulán ötödik alkalommal megrendezendő Japán nap programjába. Az mRNS-kutató Karikó Katalin, az SZTE professzora munkásságának Japánhoz kötődő részleteit, díjait is megismerhetik az érdeklődők a gyulai Magyar – Japán Kulturális Egyesület és a városi önkormányzat 2023. szeptember 9-i rendezvényén, a Vigadóban. E napon az SZTE japán orvostanhallgatóinak egy csoportja is Gyulára látogat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Amit Japánról tudni érdemes: a világ államai közül költségvetéséből a harmadik legtöbbet költi a tudományokra, a technológiai fejlesztésre. „Japán a világ egyik vezető nemzete a tudomány, a technológia, a gépészet és az orvostudomány terén” – jellemzi a „felkelő nap országát” a hazánk tokiói nagykövetségének honlapján olvasható információsblokk egy részlete. Japánban a tudomány a kultúra része.

Sapporótól Tokióig

Korán felismerték a japán tudósok Karikó Katalin mRNS-kutató felfedezéseinek jelentőségét: 2006-ban meghívták a sapporói konferenciára.

Csoportkep_Seya_2006_Sapporo_1

A Szegedi Tudományegyetem alumnája, díszdoktora és kutatóprofesszora munkásságának Japánhoz kötődő elemeit a gyulai Vigadóban, a MAPON rendezvényén mutatja be először az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság projektje.

Dr. Karikó Katalinnak a távol-keleti országban tett látogatásait és az ott elnyert díjait vonultatja föl az a dokumentum- és fotótárlat, amely 2023. szeptember 9-én, szombaton 11 órakor nyílik meg a gyulai Vigadó előterében.

Japan_Dijjal_Kariko_Katalin_DSC_1493_j


A „Keio Medical Science Prize 2021” és a „Japán Prize” szépségét is láthatóvá teszik Sahin-Tóth István, az SZTE NKI kreatív munkatársa műtárgyfotói. A tokiói díjátadókon és Karikó Katalin japán programjain készült sajtófotókat, valamint az archív fényképeket is bemutató kiállításon folyamatos tárlatvezetést tart Újszászi Ilona. Az SZTE NKI senior kommunikációs szakértője 13 órakor kezdi képes prezentációját, amelynek címe: „Japán szemmel az mRNS-kutató Karikó Katalin életútja”.

Az ismeretterjesztés magasiskolája

Japánban adták ki a világ első, Karikó Katalin életútját bemutató könyvét. Ezt az interjúkötetet és a világhírű magyar biokémikus munkásságával foglalkozó további japán kiadványokat is kézbe vehetnek az érdeklődők.

Küldetésének tekinti az ismeretterjesztést és a tudománynépszerűsítést a japán közszolgálati televízió. A Japan Broadcasting Corporation (NHK) Japán közszolgálati műsorszolgáltató szervezetének legnépszerűbb ismeretterjesztő programja az „Amit tudni akarsz”. A sorozat 2021. májusi részének címe: „Megváltoztatja a világot az új vakcina? Dr. Karikó és Shinya Yamanaka, a fejlesztés kulcsszereplői”. Ezt a Japánban többször is megismételt tévé műsort, a Nobel-díjas őssejtkutató, Shinya Yamanaka és a több mint százféle díjjal elismert mRNS-kutató dr. Karikó Katalin beszélgetését többször is meghallgathatják és megnézhetik kivetítőn a gyulai japán nap 2023. szeptember 9-én 19 órakor záruló programjának résztvevői.

Megvaltoztatja-e_a_vilagot_az_uj_vakcina_Dr._Kariko_Katalin_es_Shinya_Yamanaka_a_fejlesztes_kulcsszereploi_-_japan_NHK

„Amit tudni akarsz”-sorozat – Megváltoztatja a világot az új vakcina? Dr. Karikó Katalin és Shinya Yamanaka, a fejlesztés kulcsszereplői – a japán köztévében

A MAPON programjára – a Szegedi Tudományegyetem NKI szervezésében – 14 japán medikus utazik Gyulára. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar japán hallgatói a hazájukhoz kötődő gyulai programokon kívül ellátogatnak a 16. században épült téglavárba és az Almásy-kastélyba, valamint a helyi kórház gyermekosztályára. A Gyulai Japán Nap japán vendégei a Békés vármegyei városban ismerkednek Magyarország hagyományaival és életével.

Hirosima: a béke szimbóluma

A béke és a békés munka, egy nép kultúrája és hagyományai, a tehetség és a kreativitás megnyilvánulásai – ez az V. Gyulai Japán Nap színes programkínálatának fókusza.

A Japán nap sajtótájékoztatója augusztus 22-én.

A Japán nap sajtótájékoztatója 2023. augusztus 22-én. Fotó: Kóra Miklós

A gyulai Magyar – Japán Kulturális Egyesület (MAPON) kezdeményezésére és szervezésében megvalósuló rendezvény sajtótájékoztatóján Alt Norbert gyulai alpolgármester elmondta: az idei programban Hirosima város múltjának és jelen életének bemutatása háborúellenes üzenettel egyenértékű. Hirosima: a béke szimbóluma.

Japán magyarországi nagykövete, Ohtaka Masato is részt vesz a 2023. szeptember 9-én 11 órakor a gyulai Vigadó épületében kezdődő programon, amely a felkelő nap országának ezernyi arcát villantja fel.

Japán hagyományainak és életének a bemutatása a célja a gyulai Magyar – Japán Kulturális Egyesületnek, hangsúlyozta a civil szervezet elnöke. Hankó Ferenc Hirosimában tett látogatásának élményeit és fotókon őrzött emlékét is megosztja majd hallgatóságával. A MAPON és partnerei együttműködésével több mint tízféle prezentáció – képekkel illusztrált beszámolók, előadások, táncos és zenei produkciók –, továbbá tízféle állandó program – tematikus kiállítások, origami és kalligráfia foglalkozás, kimono és ikebana vásár, szusi és süti kóstoló – mutatja Japán életének sokszínűségét. A program moderátora a Szegedi Tudományegyetem bölcsész hallgatója, Kóra Katalin Bianka, aki az egyetemTV filmes tudósításban számol majd be az V. Gyulai Japán Nap gazdag esemény-sorozatáról.

Az V. Gyulai Japán Nap részletes programja itt megtekinthető:

MODOSITOTT_PLAKAT_-_Gyula_20230909_Kariko

SZTEinfo

Fotó: K. K.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek