Start_osztondijak_boritok

Átadták a Start, Start Plusz és Zirzen Janka ösztöndíjakat

Mintegy 80 millió forinttal támogatja a Szegedi Tudományegyetem a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő fiatalokat különböző ösztöndíjak révén a 2023/24-es tanévben. Idén először a Start és Start Plusz ösztöndíjak mellett a pedagógushallgatóknak kiírt Zirzen Janka ösztöndíjat is átadták, de az OKTV versenyen elért eredményeket is jutalmazták.

A kiemelkedő tanulmányi eredményt és a Szegedi Tudományegyetem iránti elkötelezettséget jutalmazza a 2018 óta minden tanévben meghirdetett Start és Start plusz ösztöndíj. Az egyszeri 50 és 150 ezer forint közötti tanévkezdő támogatást idén az a 840 hallgató nyerte el, akik első helyen jelölték meg az SZTE valamely alap, osztatlan vagy mesterképzését a felvételi eljárás során. A díjátadó ünnepségen az ösztöndíjasokat képviselő hallgatókat dr. Fendler Judit kancellár, prof. dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes és prof. dr. Badó Attila, az ösztöndíjakat koordináló SZTE Junior Akadémia elnöke köszöntötte.

Kiemelt, tehát 150 ezer forintos Start ösztöndíjat és ingyenes kollégiumi elhelyezést érdemeltek ki az SZTE OKTV Tehetséggondozó Program részeként az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen díjazott hallgatók.


osztondijatado

GALÉRIA nyílik az ösztöndíjátadó ünnepségről és a díjazottakról a képre kattintva. Fotók: Zentai Péter

– Az OKTV ösztöndíj célja, hogy az SZTE a szárnyaikat bontakoztató fiatalokat is támogassa már a tudományos életútjuk elején, az egyetemi pálya kezdetekor – mondta dr. prof. Gellén Klára az ünnepségen, aki arra is biztatta a díjazottakat, hogy a Tudományos Diákkörben folytassák a középiskolában megkezdett kutatásaikat, és használják ki az egyetem által kínált ösztöndíjakat tanulmányaik során.

Speciális pedagógus életpályamodellt kínál az először meghirdetett Zirzen Janka ösztöndíjprogram, melyet a Gál Ferenc Egyetemmel közösen alapított a Szegedi Tudományegyetem. A Magyar Királyi Tanítónő Képezde első igazgatónőjéről elnevezett program célja, hogy növeljék a pedagógusképzésben résztvevő hallgatók számát, illetve segítsék elindulásukat és pályán maradásukat. Dr. Fendler Judit elmondta, hogy az egyetem nagy hangsúlyt fektet a pedagógusképzésre, hiszen ezek a leendő pedagógusok jelentik az oktatás jövőjét.

Az 5 hónapon keresztül folyósított havi 100 ezer forintos ösztöndíjban 50 hallgató részesül az őszi szemeszterben, majd ismét pályázható lesz félévenként, felmenő rendszerben.

Borbola Lilla

Borítókép: Átadták a Start, Start Plusz és Zirzen Janka ösztöndíjakat az SZTE-n. Fotó: Zentai Péter


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


bulik-patrikBulik Patrik – MK: műszaki menedzser

A szakmai gyakorlattal és a duális képzés bevezetésével már egyetemistaként lehetőségünk nyílik valódi munkatapasztalat szerzésére. Nyelvtanulásra is kiválóan alkalmas az SZTE, hallgatóként megannyi ösztöndíjra pályázhatunk a világ számos országába. Az egyetemi élet szerves része persze a kikapcsolódás is, melyhez sportolási, kulturális lehetőségeket és kedvezményes belépőket biztosítanak.

Marton_DorinaMárton Dorina - GTK, pénzügy-számvitel

Mindig is nagyon szerettem a matematikát és a történelmet, így orientálódtam a Gazdaságtudományi Kar felé. Ráadásul a nővérem is itt tanult és ő még jobban motivált ez irányba. A várost külön kiemelném diákbarát jellege miatt. Nagyon szeretem a szakomat, és tudom, hogy közgazdászdiplomával bárhol elhelyezkedhet az ember, akár külföldre is.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *