Bezár

Hírarchívum

Inkubátorház SZTE

Kutató-fejlesztő laboratóriumot nyitott a Resysten a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházában

Kutató-fejlesztő laboratóriumot nyitott a Resysten a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházában

2023. április 28.
5 perc

Ünnepélyesen átadták a Resysten Science and Research Kft. kutató-fejlesztő laboratóriumát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Inkubátorházában. A létesítmény egyedülálló lehetőséget kínál a higiéniai védőbevonattal foglalkozó magyar vállalat számára, hogy ösztönözze a fejlesztéseket, illetve gyorsabban és hatékonyabban reagáljon a piac új igényeire. A Resysten által kifejlesztett rendszer világszerte már több millió ember egészségét védi kórházakban, a tömegközlekedésben, oktatási intézményekben, multinacionális cégeknél, valamint bevásárlóközpontokban is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A csaknem tíz éve működő Resysten családi vállalkozásból vált közepes méretű céggé: az általuk fejlesztett és a piacra sikeresen bevezetett tartós higiéniai bevonat távol tartja a kórokozókat a gyakran és sokak által érintett felületektől egy teljes éven át. A bevonat láthatatlan, színtelen, szagtalan, a fotooxidáció tulajdonságait használva semlegesíti a káros anyagokat: a fény energiáját használja arra, hogy megvédje a vírusoktól, baktériumoktól és egyéb kórokozóktól a felületeket. A Resysten segítségével bármilyen felületen, akár 99 százalékkal kevesebb lehet a megtelepedett baktériumok, mikrobák száma, a védőbevonat így hatékonyan támogatja a takarítási, fertőtlenítési protokollokat és hozzájárul a vállalatok, intézmények fenntarthatóbb működtetéséhez.

A Resysten folyamatosan fejleszti a tartós higiéniai bevonatokon alapuló szolgáltatásait ma már nem csak a magyar tömegközlekedésben, a budapesti metrón, a BKK, a Volánbusz járatain, a hazai kórházakban, vagy éppen a bevásárlóközpontokban alkalmazzák, hanem sportlétesítményekben, multinacionális cégek gyártó-csarnokaiban, közösségi helyiségeiben is. A higiéniai védőbevonat távol tartja a kórokozókat a gyakran és sokak által érintett felületektől egy teljes éven át, láthatatlanul.

ReSysten_Kft_atado_galeria
Az eseményen készült képek a galériára kattintva tekinthetők meg.

„Komolyan vesszük a munkánkat, amelynek az is része, hogy folyamatosan fejlesztjük és teszteljük az új bevonatainkat. Cégünk a külföldi terjeszkedés előmozdítására magántőkebefektetésre tett szert, amely befektető 70%-ban Eximbank tőkét kezel. A tőkebefektetés segítségével lehetőségünk nyílt létrehozni a Resysten Science and Research Kft-t, amelynek elsődleges feladata a Science Parkban kialakítani a kutatás-fejlesztési-, és tesztelői hátterünket. Az élvonalbeli kutatás és az innovatív megoldások segítségével jobb és hatékonyabb megoldásokat dolgozunk ki a különböző iparágak számára” – mondta Pintér János, a Resysten fejlesztési igazgatója.

 Pintér JánosPintér János

A cég tavaly 750 millió forintos tőkebevonásról állapodott meg a Columbus Magántőkealappal, ennek köszönhetően a tengerentúli megjelenés mellett kutatóbázisát is fejleszti. A tőkebefektetés eredményeként létrehozták a Resysten Science and Research Kft.-t, amelynek elsődleges feladataként jelölték meg a kutatás-fejlesztési, tesztelői és gyártókörnyezet létrehozását a szegedi Science Parkban. E folyamat mérföldköve az új laboratórium átadása, amely számos, az SZTE-n végzett fiatal szakembernek és tudományos kutatónak, tudósnak is munkalehetőséget biztosít Szegeden.

A tőkebevonás jelenleg is előremutató folyamatokat eredményezett.

„Az Egyesült Királyságban működő leányvállalatunkat keresték meg a szmogot és egyéb légszennyező anyagokat semlegesítő bevonat fejlesztésének igényével. Azóta a prototípusaink a sikeres előzetes tesztek után már egy akkreditált kereskedelmi laboratórium asztalán vannak, az eredményt várjuk. Piacra dobhatunk egy olyan terméket, amely például a házunk falfelületein semlegesíteni fogja a járművek által kibocsátott károsanyag-mennyiséget, amellyel nap mint nap szennyezzük a környezetet, amikor a munkahelyre, bevásárolni megyünk, vagy a gyermekünket visszük iskolába, ezzel is a fenntartható fejlődést szolgálva” – mondta Lehoczky Péter, a Resysten ügyvezető igazgatója a laboratórium átadó ünnepségen.

 Lehoczky PéterA résztvevők megtekintették a laboratóriumot.

A cég vezetői szerint az új technológiák mindennapi használata elkerülhetetlen a hatékony védekezés érdekében. A globalizált világban a vírusok, baktériumok terjedése drámaian felgyorsult, ami együtt járva a kórokozók egyre nagyobb diverzifikációjával új kihívás elé állította a cégeket és intézményeket egyaránt. A vállalat számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, a Resysten a zöld technológiák elismert forgalmazója a világ számos országában. Termékeivel hozzájárul irodák, gyárak, intézmények környezettudatos üzemeltetéséhez és elősegíti a hagyományos vegyszerek használatának csökkentését.

„Azt hiszem, kijelenthetem, hogy a Resysten Science and Research Kft.-vel sikerült egy olyan jól felszerelt, modern labort kiépítenünk, amely kiválóan alkalmas arra, hogy a cég továbbra is azt a magas minőségű szolgáltatást tudja nyújtani, amit eddig. A laborban található műszer és eszközpark ugyanis nagymértékben segíti majd a Resysten Science and Research Kft.-t abban, hogy a lehető legbiztonságosabb tartós higiéniai bevonatot állíthassa elő” hangsúlyozta Dr. Janovák László, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézet Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék adjunktusa.

Dr. Janovák László

 Dr. Janovák László

A Resysten Hungary Kft. már négy éve partnerként dolgozik együtt a Szegedi Tudományegyetem több tanszékével. Az egyetem elismert professzorai fizikai, kémiai és anyagtudományi elemzéseken és méréseken felül mikrobiológiai és virológiai vizsgálatokat, valamint hatékonysági és analitikai teszteket is végeznek a vállalat számára.

Inkubátorház SZTE

Kutató-fejlesztő laboratóriumot nyitott a Resysten a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházában.

„Ez a kooperáció kiváló példa arra, hogy a globális kihívásokra interdiszciplináris gondolkodásmóddal és az akadémiai valamint a gazdasági élet szoros együttműködésével lehet igazán hatékony válaszokat találni. Meg tudjuk vizsgálni a problémákat a fizika, a kémia, az orvostudomány, az anyagismeret, a mikrobiológia és virológia, valamint a hatékonysági és analitikai tesztek oldaláról is. Ez a fejlesztés új lehetőséget teremt majd kutatóinknak és legjobb hallgatóinknak, amiből mindkét oldal, illetve – legfontosabbként – az egész társadalom profitálni fog” mondta, Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese.

 Prof. Dr. Kónya Zoltán

Prof. Dr. Kónya Zoltán

„Nagy öröm számomra, hogy ismét itt lehetek az Inkubátorháznál és egy újabb ipari partnerünket üdvözölhetem. Az épületet tavaly januárban adtuk át azzal a céllal, hogy az Inkubátorházba betelepülő, hazai és nemzetközi kutatásokban élen járó cégek új lehetőségeket nyissanak meg az egyetem számára, amely vállalkozási tevékenységei révén a régió gazdaságának motorja kíván lenni. Ezt a célt segíti az a nemrégiben megjelent kormányhatározat, amellyel több mint 9,5 milliárd forintot biztosít a Kormány a Science Park további fejlesztésére. Egy olyan szellemi centrumot alkotunk, amely nemcsak regionális, hanem országos szinten is egyedülálló. Ehhez a szellemi centrumhoz kapcsolódik most a Resysten Science and Research Kft. is„ emelte ki Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

Dr. Fendler Judit

 Dr. Fendler Judit

Az SZTE Inkubátorházában tartott ünnepségen részt vett többek között a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, Prof. Dr. Kónya Zoltán és kancellárja, Dr. Fendler Judit valamint Dr. Janovák László adjunktus, a Resysten Kft. részéről pedig Lehoczky Péter ügyvezető igazgató és Pintér János fejlesztési igazgató.

SZTEinfo

Borítókép: Kutató-fejlesztő laboratóriumot nyitott a Resysten a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházában.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek