Bezár

Hírarchívum

IMG_8932

Nagy sikerrel zárult a Nemzetközi Egyetemi Sportnap az SZTE-n

Nagy sikerrel zárult a Nemzetközi Egyetemi Sportnap az SZTE-n

2022. szeptember 20.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Centruma, az SZTE Sportközpont és az SZTE Alma Mater közösen szervezett nagyszabású rendezvényt a Nemzetközi Egyetemi Sportnap alkalmából, a Füvészkertben. A résztvevők különböző mozgásformákat próbálhattak ki, napközben emléktáblát avattak egy korábbi, sikeres sportos kampány emlékére ültetett fánál, este pedig futóverseny zárta a programot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az UNESCO közgyűlése szeptember 20-át Nemzetközi Egyetemi Sportnappá (International Day of University Sport) nyilvánította. A programsorozat, egész Európában, több száz egyetemen, több ezer hallgatót mozgat meg ezen a napon. A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott a mozgalomhoz, idén a központi helyszín a Füvészkert volt, ahová az egyetemi polgárok ingyen mehettek be.

Galériánk a képre kattintva megtekinthető. Fotó: Bobkó Anna

 

Sportnap_20220920_BA

Az SZTE Füvészkertben egymást érték a sportos programok. A résztvevők különböző mozgásformákat próbálhatnak ki: a röplabdázás, saját testsúlyos edzések, görkorcsolyázás, frizbi, jóga mellett még számos más lehetőséggel várták napközben a mozogni vágyókat a szervezők. Az érdeklődők megismerkedhettek a EUGLOH működésével és az SZTE szervezeten belüli szerepével is, amely tökéletesen illeszkedett a nemzetközi esemény fő céljához.

 

A Nemzetközi Egyetemi Sportnap helyszínválasztását az is indokolta, hogy a centenáriumi évhez kapcsolódva „SZTE 100 – Mozdulj ki!” néven hirdetett tavaszi kihívás óriási siker volt. Legalább 100 óra mozgást kellett ahhoz összegyűjteni a résztvevőknek, hogy egy fát ültethessenek a szervezők az SZTE Füvészkertben. Az eredetileg kitűzött célt messze túlszárnyalva több mint 100 napnyi sportolási időt gyűjtöttek össze az SZTE volt és jelenlegi polgárai. Így a sikeresen és közösen teljesített kihívás emlékére, a Füvészkert számára egy régóta vágyott kaliforniai gyantásciprust (Calocedrus decurrens) adományozott az egyetem. Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója elmondta, hogy azért esett éppen erre a fajta fára a választás, mert az újszegedi parkban már ott vannak „honfitársai”, például a mamutfenyők is, és a ciprus is terebélyesre és impozánsra nő.

 IMG_8897

A SZTE 100 – Mozdulj ki kihívás – centenáriumi fa táblaavatásán Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, hangsúlyozta, hogy ahogyan a most elültetett fa, úgy a Szegedi Tudományegyetem is remélhetőleg párhuzamosan fejlődik a most kezdődő, következő száz évben. Elmondta, hogy már az SZTE korábbi, Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert is hangsúlyozta, hogy a „Sport a testen keresztül teszi szabaddá a lelket.” A rektor köszöntőjében megjegyezte, hogy az egyetem nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően, aki jól tanul, kutat és dolgozik, annak lehetősége adódik arra, hogy a kaliforniai élővilágot akár eredeti élőhelyén is tanulmányozza az együttműködéseknek köszönhetően.

 IMG_8910

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, köszöntőjében kiemelte, hogy az oktatás, a gyógyítás és a kutatás mellett a társadalmi felelősségvállalás területén is példamutató kíván lenni az intézmény. Rámutatott, hogy az SZTE küldetése tökéletesen kiegészíthető azzal a prevenciós tevékenységgel, amely a hallgatók, az oktatók és a munkavállalók egészségének megőrzésére és a sportolásának elősegítésére irányul és amelyet támogat a megvalósuló Testkultúra Koncepció.

 Galériánk a képre kattintva megtekinthető. Fotó: Zentai Péter


Valogatott-20220921T063932Z-001

Prof. Dr. Görög Márta, alumni ügyekért felelős rektori megbízott, azt húzta alá beszédében, hogy a közösség kialakításának eszközei nem kizárólag a tantermekben keresendők.

-Az egyetemi polgárokat, alumni tagjait összeköti a közös tudás iránti vágy, az elkötelezettség a kiválóság iránt és vannak olyan aktivitások, mint a sport, amelyből sokat tanulhatunk és szintén összeköt. Az együttműködés az Alma Mater, a Füvészkert és az SZTE Sportközpontja között, már komoly múltra tekinthet vissza és célja a társadalmi felelősségvállalás, a közösségi jóhoz való hozzájárulás, a környezetvédelem, a sport és a fenntarthatóság iránt – mondta el Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja.

tklogo

Az eseményen Dr. Tokodi Margaréta, az SZTE Sportközpont vezetője köszönte meg a részvételt a hallgatóknak, oktatóknak és a nap további sportolási lehetőségeit ismertette. Az SZTE 100 Mozdulj Ki! programban résztvevő karok pedig a különböző rózsafajtákat fogadtak örökbe korábban. A testnevelés szakos hallgatók számára az esemény szakmai gyakorlatként is kiváló lehetőségnek bizonyult, amit óraként is elfogadtak. Az eseményt egy közös futás zárta.

SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna, Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek