Bezár

Hírarchívum

Nyito_genfi_kituntetes_20221011_IMG_0158

Karikó Katalin 5 svájci napja = 2 előadás + 2 díjátadó + 1 díszdoktoravató

Karikó Katalin 5 svájci napja = 2 előadás + 2 díjátadó + 1 díszdoktoravató

2022. október 14.
5 perc

Vasárnap érkezett Genfbe, szerdán Zürichben járt, szombaton Genfből repül vissza philadelphiai otthonába Karikó Katalin. Az mRNS molekulával négy évtizede foglalkozó biokémikus, az SZTE alumnája és kutatóprofesszora idei határidőnaplójába a 41. hét 5 munkanapjához följegyzett egy konferencia előadást és egy prezentációt, továbbá a Jeantet-Collen Díjjal, valamint a Peter Speiser Award átvételével, illetve egy díszdoktorrá avatással együtt járó ceremóniát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Svájc nem maradt semleges: többszörösen megjutalmazta Karikó Katalint, a világhírű biokémikust, a Szegedi Tudományegyetem alumnáját és kutatóprofesszorát.

 Genfi_ceremonia_20221011_IMG_3417_j

A TRANSZLÁCIÓÉRT

Európa legjobban dotált díját kapja Karikó Katalin, az SZTE professzora –írtuk 2021. november 30-án. Az mRNS-alapú orvosi technológia, a Covid-19 pandémia idején bizonyító vakcinák fejlesztéséhez hozzájáruló kutatói hármasnak, vagyis a BioNTech cégnél együtt dolgozó Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának, továbbá a Mainzi Egyetemhez kötődő Uğur Şahinnak és Özlem Türecinek ítélték a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen Díját.

Kariko_Prize_and_Award__1Jeantet_j

Az alapkutatási eredmények mielőbbi orvosi alkalmazására ösztönöz a genfi kitüntetés mögött álló Louis-Jeantet Alapítvány. Innováció, hogy a 2020-as, a 2021-es és a 2022-es díjazottak Genfben előadást tartottak 2022. október 11-én. Ennek a Louis-Jeantet Symposiumnak az előadásait online is követhették az érdeklődők. Karikó Katalin hozzájárult, hogy a legnagyobb videomegosztó portálra is felkerüljön a Genfben tartott prezentációja.

A Genfi Egyetem Általános Orvostudományi Kar és a Louis-Jeantet Alapítvány vezetőinek köszöntőjét követően, kurrens témákról beszélt, majd válaszolt a kérdésekre tíz kutató.

Karikó Katalin neve mögött olvasható volt kutatásai két helyszíne: a Szegedi Tudományegyetem (Magyarország) és a BioNTech (Mainz, Németország). Az SZTE kutatóprofesszora Az mRNS fejlesztése terápiához címmel tartott előadást. Az mRNS rák elleni vakcinák és immunterápiák témakört Uğur Şahin, míg a COVID-19 mRNS vakcina kifejlesztését szolgáló Lightspeed projektet Özlem Türeci – mindketten a Johannes Gutenberg Egyetem és BioNTech (Mainz, Németország) munkatársaiként – prezentálta.

 Genfi_ceremonian_20221011_IMG_3418

NOBEL-DÍJAS ELNÖK

A Karikó – Şahin – Türeci kutatói hármas az orvosbiológia terén olyan munkát végzett és végez, ami többé-kevésbé azonnal hat több súlyos betegség ellen.

Genfi_kituntetes_20221011_IMG_0145_j

A jövőbeni kutatásokat ösztönző és a munka elvégzését támogató Louis-Jeantet-díjakat az online konferenciát követően adták át.

A 2022-es Jeantet-Collen Díj jelentőségét az is kifejezi, hogy az angol genetikus, a Nobel-díjas Paul Nurse, a döntőbizottság elnöke nyújtotta át Karikó Katalinnak, Uğur Şahinnak és Özlem Türecinek.

Genfi_kituntetes_2_20221011_IMG_0146_j

A legjobban dotált európai kitüntetések a Louis-Jeantet-díjak, köztük a Jeantet-Collen Díj. Mindegyik elismeréshez 500000 svájci frank jutalom tartozik. E támogatás 90 százalékát a folyamatban lévő kutatásának a finanszírozására kell fordítania a kitüntetett tudósnak. Így a Jeantet-Collen-díj is – az élvonalbeli kutatók elvégzett munkájának az elismerése mellett – az innovatív kutatási projekt folytatására ösztönöz. Az elismerés másik fontos jellemzője, hogy csak európai oktatási intézményhez kötődő kutató kaphatja meg a díjat. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatásokat támogat a Jeantet-Collen Díja jutalmával.

 Harom_kituntett__Nobel-dijas_elnok_-_genfi_kituntetes_20221011_IMG_0158_j

GYÓGYSZERÉSZETI TUDOMÁNYOK

„Amióta 1855-ben ’Polytechnikum’ néven megalapították, az ETH Zürich nemzetközileg elismert nemzeti oktatási intézmény” – mutatja be önmagát honlapján az oktatási intézmény. Több mint 120 országból verbuválja több mint 24 ezer diákját az ETH Zürich. Tudományos mérföldkövei között büszkén említi, hogy eddig 21 Nobel-díjat ítéltek oda olyan kutatóknak, akik kapcsolatban állnak vagy álltak az intézménnyel.

ETH_Zurich_Kariko_20221012

Az ETH Zürich Gyógyszertudományi Intézet felügyeli a Dr. Peter Speiser professzor tudományos öröksége tiszteletére alapított kitüntetést. A kiemelkedő gyógyszerész 1961 és 1988 között dolgozott az ETH professzoraként, aki úttörőnek számít a nanomedicina területén.

A Peter Speiser-díj olyan tudósé lehet, aki nagymértékben hozzájárult a gyógyszerészeti tudományok fejlődéséhez. Ezt az elismerést 2022-ben Karikó Katalinnak adományozta az ETH Zürich Gyógyszertudományi Intézet.

Karikó Katalin a „Szegedi Tudományegyetem professzora, ahol 1982-ben doktorált biokémiából.” Az az ETH 2022-es Peter Speiser-díjasát bemutató ismertető arra is kitér, hogy „kutatásai négy évtizede az RNS által közvetített mechanizmusokra összpontosít, és végső célja az in vitro transzkripciós mRNS kifejlesztése a fehérjeterápiához. Az RNS által közvetített immunaktivációt vizsgálta, és felfedezte, hogy a nukleozid-módosítások elnyomják az RNS immunogenitását. Ez az úttörő munka megnyitotta a lehetőséget az mRNS terápiás felhasználására.”

A 2022. október 12-i díjátadót megelőzően Zürichben az ETH Gyógyszertudományi Intézet mesterszakos hallgatóival, majd doktoranduszaival, később professzoraival és vezető kutatóival kerekasztal-beszélgetéseken találkozott, majd előadást tartott „Prof. Dr. Katalin Karikó – BioNTech SE; University of Szeged, Hungary; Perelman Shool of Medicine, University of Pennsylvania”. A tudományos program ajánlója szerint „Dr. Karikó Katalin a szintetikus mRNS-eken, mint a terápiás szerek új osztályán vezet minket végig. Az 1990-es években kezdte vizsgálni az mRNS-t mint gyógyszerplatformot, és az uridin nukleotid módosításával csökkenteni tudta az immunválaszt. Az így létrejövő ’pszeudouridint’ az RNS-technológia egyik lényeges alkotóelemének tekintik.”

Az ünnepségen megjelent néhány magyar fiatal, akik Zürichben végzik doktori vagy posztdoktori tanulmányaikat, s örömmel fényképezkedtek világhírű honfitársukkal, Karikó Katalinnal, az SZTE professzorával.

 Zurich_20221012_IMG_3460_j

A TUDÁS MEGOSZTÁSA

A Université de Genéve 2022. október 14-én délelőtt tartotta a „Dies Academicus 2022” ünnepségét. A Genfi Egyetem honlapja szerint Karikó Katalinnal 2022. június 13-án vette fel a kapcsolatot az intézmény, amelynek Gyógyszerészettudományi Kara „Doctorat Honoris Causa” címre javasolta.

Az Université de Genéve a kitüntetés és laudáció-sorozatot honlapján online is elérhetővé tette. Karikó Katalin díszdoktoravató ceremóniája a másfél órás videón az 1:02:27 időpontnál kezdődik.

Ceremonie_2022_-_Dies_academicus_-_UNIGE_t

A hírvivő RNS-sel kapcsolatos munkájáról ismert kutatót „A tudás megosztása” elnevezésű ceremónián, 2022. október 14-én avatták az Université de Genéve díszdoktorává. Karikó Katalin méltatásában kiemelték: „a Szegedi Tudományegyetem professzora is, ahol 1982-ben doktorált biokémiából”. A Pennsylvaniai Egyetemen „adjunct professora” 1989-2013 között kutatóként az mRNS-molekulára fókuszált. A munkát 2013-tól a BioNTech kötelékében folytatta, a senior alelnöki posztnak 2022 őszén búcsút intett.

Genf_Ceremonie_2022_-_Dies_academicus_-_UNIGE

Karikó Katalin „négy évtizeden át a hírvivő RNS-mechanizmusokra összepontosított azzal a céllal, hogy in vitro átírt mRNS-eket fejlesszen ki terápiás célra”. Méltatásában is megemlítik, hogy munkásságát és teljesítményét számos díjjal, köztük „az Asztúriai hercegnő-díjjal, a Gairdner-díjjal, a Japán-díjjal, a Paul Ehrlich-díjjal, az Áttörés-díjjal és a Lasker-díjjal” ismerték el.

Ceremonie_2022_-_Dies_academicus_-_UNIGE_KK

A „leltárhoz” hozzátartozik a Reichstein-érem, a Svájci Gyógyszerészeti Tudományos Akadémia nemzetközileg is elismert kitüntetése is, amit 2021. szeptember 6-án vett át Karikó Katalin. A Genfi Egyetem díszdoktori címe Karikó Katalin számára a kilencedik hasonló jellegű elismerés.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: K. K., képernyőkép

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek