Bezár

Hírarchívum

Fendler_Judit

Újabb öt évig irányítja kancellárként az SZTE-t Dr. Fendler Judit

Újabb öt évig irányítja kancellárként az SZTE-t Dr. Fendler Judit

2022. május 09.
3 perc

2022. augusztus 1-jétől újabb öt évig látja el a Szegedi Tudományegyetem kancellári teendőit Dr. Fendler Judit. Kinevezését a 2022. május 2-i Szenátusi ülésen, Prof. Dr. Szabó Gábortól, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnökétől vette át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Fendler Judit 2016 augusztusa óta irányítja kancellárként a Szegedi Tudományegyetemet.

A kancellár az elmúlt hat évben jelentős változtatásokat vitt végbe az egyetem működtetése terén, a funkcionális, támogató területek hatékonyságát, a gazdálkodás átláthatóságát növelte, az egyetem ennek köszönhetően zökkenőmentesen tudott átállni a modellváltás megkövetelte versenyre, teljesítmény-elvárásra.

fjny

A fejlesztések prioritásaként az oktatás mellett a kutatást, az egészségügyi ellátást, valamint a társadalmi szerepvállalást is magába foglaló harmadik missziós tevékenység fejlesztését jelölte ki a kancellár. – Szerintem a  Szegedi Tudományegyetem jelenleg is az ország egyik legkiválóbb felsőoktatási intézménye, ahhoz, hogy pozíciónkat tovább erősítsük a nemzetközi szférában is, folytatni kell a már Klebelsberg Kuno által megkezdett egyetemi építkezéseket és fejlesztéseket – fogalmazott Dr. Fendler Judit. Az egyetemi saját forrásokból, kormányzati és uniós támogatásból megvalósult több tíz milliárdos fejlesztések közül az egyik legnagyobb beruházási terv a Kardiovaszkuláris Kiválósági Központ létrehozása, amely a gyógyítás, az oktatás és a kutatás színtere lesz egyben. Hamarosan befejeződik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának felújítása. Az ELI-ALPS köré megálmodott Science Park fejlesztése év elején fontos mérföldkőhöz érkezett, megtörtént az Inkubátorház átadása.  Megújult a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Koraszülött Intenzív Osztály. Év elején befogadta az első vérmintákat az SZTE Biobank. Folyamatban van többek között az Északi Klinikaparkban a volt Sebészeti Klinika teljes átalakítása és felújítása, itt valósul meg a régóta hiányzó Egészségügyi Képzési Tömb, a Tisza-parton a Gyermekpszichiátria kialakítása, az Infektológiai Klinika építése. A gyermek sürgősségi ellátás is teljesen átalakul, hamarosan ott is kezdődik az építkezés. Külön öröm, hogy az RRF források egyik első fejlesztése a Fogorvostudományi Kar új épülete lesz, ez az építkezés júliusban indulhat. Soha ennyi toronydaru nem magasodott még Szeged városa fölé, mint az utóbbi években. 

fjk

Az országban elsőként a Szegedi Tudományegyetemen jött létre egy olyan Interdiszciplináris Kiválósági Központ, mely a  tudományterületeken átívelő szervezeti egységként növeli a ez egyetem tevékenységeinek hatékonyságát, a meglévő szinergiák kihasználását.

Az elmúlt évek során az SZTE feladatrendszere nagymértékben kibővült, a régió központi motorjaként funkcionál az egyetem.

A Szegedi Tudományegyetem történetének legnagyobb jelentőségű fenntartóváltásának előkészítését és megvalósítását, Dr. Fendler Judit irányításával sikeresen valósította meg az intézmény. 

- A Szegedi Tudományegyetem kancellári megbízatását eddigi szakmai pályafutásom csúcsának tekintem, hiszen munkámmal Magyarország egyik legkiemelkedőbb oktató, kutató és gyógyító intézményét szolgálhatom - fogalmazott Dr. Fendler Judit, aki szerint az egész magyar felsőoktatás és az ország számára egyaránt fontos, hogy a szegedi egyetem megvalósíthassa azokat a szakmai fejlesztési terveit, melyek révén egyre előkelőbb helyre emelkedhet a világ egyetemeinek rangsorában. Kancellárként mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági és társadalmi fejlődés igényeinek megfelelően változhasson az oktatás. Célja annak elősegítése, hogy az SZTE-n kiemelkedő tudományos eredmények szülessenek mind az alap-, mind pedig az alkalmazott kutatások területén és, hogy az iparral és más külső szereplőkkel való együttműködés révén nőjön az egyetem saját bevétel-termelő képessége. Egészségügyi közgazdászként kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy Szegeden és az egész régióban megvalósuljon a XXI. század igényeinek megfelelő betegellátás, és hogy nőjön az egyetem szakember-vonzási és megtartási képessége.

Szöveg és fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek