Bezár

Hírarchívum

pexels-asad-photo-maldives-1024985

Napozhat-e a kismama vagy sem? – interjú Dr. Pásztor Norbert szülész-nőgyógyásszal

Napozhat-e a kismama vagy sem? – interjú Dr. Pásztor Norbert szülész-nőgyógyásszal

2022. július 19.
3 perc

Merjen vízpartra menni ebben a rekkenő hőségben a kismama vagy sem? Milyen előnyei lehetnek a várandós nők körében az úszásnak és hogyan érdemes napozniuk a leendő anyukáknak, többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk Dr. Pásztor Norberttől, egyetemi adjunktustól, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyászától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Ajánlott-e a kismamáknak a napozás vagy sem?

- A napozás alapvetően ajánlott a kismamák számára, mivel a bőrben a napfény hatására D vitamin keletkezik, amely a várandósság alatt is fontos. A megfelelő mennyiségű D-vitamin képződés szempontjából azonban a napon töltött idő hossza a fontosabb, nem pedig a napsugárzás intenzitása. Emiatt célszerű elkerülni azokat az időszakokat, amikor az UV sugárzás erős, hiszen ez fokozza a bőrgyógyászati rosszindulatú daganatok kockázatát, fokozhatja a pigment képződést az arcon (melasma), illetve rosszullét is előfordulhat. Magas faktorú napvédő krémek használata ugyanúgy javasolt, mint nem terhes állapotban.


IMG_9183

 

- Milyen módon élvezzék a vízparton biztonságosan a nyarat a leendő anyukák?


- Fontos, hogy a kismamák az erős napsütéses órákat ne a napon töltsék, hanem védett helyen. Szintén fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Normál esetben minimum 2-3 liter folyadék bevitele javasolt, de melegben több is szükséges, lényegében nincs felső határ. Természetesen lényeges a cukrozott üdítők, az alkoholos italok, valamint a túlzott kávéfogyasztás elkerülése. Gyakori kérdés a kismamáktól, hogy mehetnek-e vízbe, vagy úszhatnak-e. Igazolt tény, hogy az úszás nagyon jó hatású a várandós, de még a születendő gyermek egészségére is. Egyes feltételezések szerint a medencékben használt fertőtlenítőszerek káros hatásúak lehetnek, de ezt a feltételezést lényegében nem tudták igazolni, az előnyök azonban nyilvánvalók. Szintén gyakori kérdés, hogy a várandós fürödhet-e természetes vizekben, nem jelentkezik-e valamilyen fertőzés. Ezzel kapcsolatban a szakirodalom igen szűkös. Saját tapasztalataim alapján viszont azt mondhatom, hogy az elmúlt 15 évben minden esetben bátorítottam a kismamákat a természetes vízben való strandolásra és soha nem tapasztaltunk negatív következményt.

 

- Milyen egészségügyi veszélyekkel (fertőzések, rosszullétek) járhat mindez a számukra?

 

- Természetesen esetenként előfordulhatnak hüvelyi fertőzések, illetve a normál hüvelyflóra meggyengülése, de ezek strandolás nélkül is gyakoriak, véleményem szerint szükségtelen emiatt a fokozott aggodalom. Az ugyanakkor fontos, hogy a várandósság hajlamosít az ájulással, vagy ájulás-szerű érzéssel járó rosszullétekre. Az ilyen rosszullétek hátterében általában a nagy meleg, az elégtelen folyadékbevétel, vagy a nem megfelelő étkezés áll.


IMG_9200

 

- A nagy meleg milyen tüneteket produkálhat az esetükben?

 

- Sajnos a nagy meleg igencsak meg tudja viselni a várandós nőket. Legjellemzőbb panasz a fokozott vizesedés, valamint az alvászavar. Gyakrabban fordulnak elő ájulás-szerű érzéssel járó rosszullétek, de jellemző a nehézlégzés, a magasvérnyomás, a szívritmus zavarok előfordulásának növekedése is. A forróság fokozhatja a vetélés és a koraszülés kockázatát is.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Sahin-Tóth István/Pexels

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek