Bezár

Hírarchívum

Apathy_Jancso_2021.09.10.BA-1

Zajlik a beköltözés a Szegedi Tudományegyetem kollégiumaiba

Zajlik a beköltözés a Szegedi Tudományegyetem kollégiumaiba

2021. szeptember 10.
2 perc

Rendkívül népszerűek a Szegedi Tudományegyetem kollégiumai. Van, ahol kétszeres a túljelentkezés. A beköltözésnek nem előfeltétele a védettségi igazolvány, de a rendkívüli eljárásrend továbbra is él – tudtuk meg Szakál Pétertől, a Szegedi Tudományegyetem oktatási igazgatójától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem 13 kollégiumába, közel 4000 férőhellyel várja a hallgatókat. A túljelentkezés van, ahol kétszeres – tudtuk meg Szakál Pétertől, az SZTE oktatási igazgatójától.


- Továbbra is a belvárosi kollégiumok a legnépszerűbbek a hallgatók körében, hiszen közel vannak az oktatási épületekhez – ismertette Révész Gábor, a Jancsó Miklós, az Apáthy István, a Teleki Blanka és a Semmelweis Kollégium igazgatója. Hozzátette: e négy diákotthon 1040 hallgató befogadására alkalmas.


Apathy_Jancso_2021.09.10.BA-9
Apáthy István Kollégium bejárata a Szegedi Dóm szomszétságában


A kollégiumokra vonatkozó eljárásrend szerint védettségi igazolvány megléte nélkül is igényelhető a kollégiumi elhelyezés. Nem kötelező az oltás megléte, a Tisza-parti intézmény minden hallgatóját, oktatóját és dolgozóját arra buzdítja, hogy oltassa be magát, ehhez minden támogatást megad a Klinikai Központon keresztül. Az Öthalmi Diáklakásokban, és az Apáthy Kollégiumban karantén elhelyezést biztosítanak azon külföldi hallgatóknak, akik számára ezt beutazáskor előírják. Tavaly több száz főnek kellett ezt biztosítani, idén jóval kevesebb hallgatót érint, hiszen a nemzetközi hallgatók többsége oltási igazolvánnyal vagy megfelelő PCR teszttel érkezik – ismertette Szakál Péter.


Megtudtuk: a kollégiumi belépéskor kötelező a testhőmérséklet-mérés és a kézfertőtlenítés. A hallgatók 8:00 és 22:00 óra között fogadhatnak vendéget, ennek azonban feltétele a védettségi igazolvány megléte. Fontos kritérium, hogy a közös helyiségekben és a közlekedőkben a távolság tartás szabályai érvényesek. A kollégiumokban szervezhetőek programok, de csak az intézményvezető jóváhagyásával. A kollégium területén az intézményvezető korlátozhatja az alkoholfogyasztást, amit akár be is tilthat.


Apathy_Jancso_2021.09.10.BA-19
Szigorlataikra készülő egyetemisták szeptemberben.


  A hallgatók minden programra megkapják az engedélyt, amíg betartják a rendelkezésket. A beköltözés időszakában semmilyen gondot nem tapasztaltunk ez ügyben és bízunk benne, hogy így is marad – közölte Révész Gábor. Visszaemlékezve a tavalyi karantén-időszakra elmesélte: hogy a hallgatókat mennyire összekovácsolta az akkori helyzet. Jegyzetekkel, élelemmel és jó hangulattal segítették át egymást a nehéz időszakon. A karanténba került hallgatókról szobatársaik és olykor az egész emelet gondoskodott, ami szívmelengető volt a pandémia időszakában.


Szakál Péter oktatási igazgató végezetül elmondta: folyamatosan zajlottak felújítások a kollégiumokban a nyáron. A szokásos bútor cserék és tisztasági festés mellett, fejlesztették a wifi hálózatot és nagy örömmel várják az Öthalmi Diáklakások új tömbjének építését.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek