Bezár

Hírarchívum

IMG_8223

A Szegedi Tudományegyetemen bevezetendő bérstratégia alapelvei

A Szegedi Tudományegyetemen bevezetendő bérstratégia alapelvei

2021. november 10.
2 perc

A modellváltásnak, illetve felsőoktatási intézmények alapítványi működtetésének egyik fontos jellemzője, hogy az intézmények/alapítványok a rendelkezésre álló forrásaikkal – természeten a jogszabályok által megszabott keretek között – szabadon rendelkeznek. Ez a megnövekedett autonómia az intézmények döntéshozóira a korábbinál sokkal nagyobb felelősséget ró, amely nem megosztható sem az államra, sem más szereplőre történő hivatkozással.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Alapítvány kuratóriuma és az SZTE vezetése minden erőforrását mozgósítva dolgozik azon, hogy megalkosson egy olyan középtávú bérstratégiát, amely maximális mértékben támogatja az intézmény teljesítménymutatókban megfogalmazott céljainak elérését, erősíti az SZTE versenyképességét. Célunk, hogy elszakadva a korábbi gondolkodástól, amely csak az egységes, százalékban kifejezett béremelést ismeri, olyan rendszert alakítsunk ki, amely a következő öt évben folyamatosan lehetővé teszi a teljesítmény díjazását. Véleményünk szerint a jó bérrendszer nemcsak az eddigieknél magasabb alapbért és akár jelentősen emelkedett jövedelmet biztosít, hanem módot ad a teljesítmény szerinti differenciálásra is. Az, hogy pontosan mi a mozgástér, felelősen csak részletes modellszámítások alapján dönthető el, amelyek jelenleg folynak. Az új bérstratégia megalkotása pontosan tervezett folyamat, amelynek során a javaslatot az Egyetem szenátusával egyeztetve, az érintettek véleményének megismerését követően alakítjuk ki. Miután a bérstratégia megvalósítását lehetővé tevő források 2022-től kezdve válnak elérhetővé, ezért úgy terveztük, hogy a megfelelő konzultációk lefolytatása után november végére készül el a végleges javaslat.

A Szegedi Tudományegyem a világban ismert és elismert eredményeit sosem ígérgetésekkel, hanem tudatos és megfontolt építkezéssel érte el. Az SZTE célja, hogy a megnövekedett gazdasági autonómia által nyújtott lehetőségeket a kiemelkedő teljesítmények elismerésére és ösztönzésére, oktatóinak, kutatóinak és munkatársaink megbecsülésére használja ki.

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriuma

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek