Bezár

Hírarchívum

film_plakat21_1-001

Különleges filmet készítettek Etiópiáról a meggyilkolt szegedi kutatók emlékére

Különleges filmet készítettek Etiópiáról a meggyilkolt szegedi kutatók emlékére

2021. június 14.
2 perc

Etiópia négy világörökségi helyszínén is jártak a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói, akik dokumentumfilmet forgattak az ország páratlan természeti és kulturális értékeiről. A kutatók felkeresték Földünk legforróbb sivatagát, és emléktáblát helyeztek el az Erta Ale vulkán ízzó lávafolyamának „partján” az ott meggyilkolt szegedi kutatók, Fábián Tamás és Dr. Szabad Gábor emlékére. A dokumentumfilmet több regionális televíziócsatornán is levetítik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Varázslatos Etiópia - Magyarok a napégette arcúak földjén” címmel háromrészes ismeretterjesztő filmsorozatot készítettek a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói, amely elkalauzolja nézőit a magyar közönség számára szinte ismeretlen afrikai ország festői tájaira.


film_plakat

Az útifilm készítői karácsonykor örökítették meg a kopt szerzetesek táncát a Lalibela sziklatemplomainál összegyűlt többszázezres tömegben. Útjuk során felkeresték Etiópia számos páratlan természeti és kulturális értékét, meglátogatták az ország négy világörökségi helyszínét és két nemzeti parkját. Jártak Földünk legforróbb sivatagában, a Danakil-mélyföldön, és álltak az Erta Ale vulkán izzó lávafolyamának „partján” is, ahol emléktáblát helyeztek el a 2012-ben terroristák által ott meggyilkolt szegedi kutatók, egyetemi oktatók, Fábián Tamás és Dr. Szabad Gábor emlékére.

film_plakat_

A filmsorozat bemutatja ezt a távoli, ám roppant sokszínű és változatos országot négyezer méter fölé magasodó hegycsúcsaival, ókori obeliszkjeivel és 900 éves, sziklába faragott templomaival. A terepen forgatott mintegy hatórás nyersanyagot több hónapos utómunkával Csővári Örs szerkesztette, narrátorszövegét a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének docense, Szilassi Péter írta. A sorozat narrátora Gömöri Krisztián színművész, operatőre Szilassi Péter, Novák-Kovács Zsolt és Gruber László, az SZTE mesteroktató díjjal kitüntetett óraadója. A film készítését a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

plakat_

A szerzők törekednek arra, hogy filmjük minél több helyi televízióhoz eljusson. Júniusban és júliusban a Szegedi Városi Televízión, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsey TV-n, a Tolna-megyei Tolnatáj TV-n, a biatorbágyi Völgyhíd TV-n, a kiskunahalasi Halas TV-n és a budapesti Hegyvidék TV-n kerül adásba.

A háromrészes sorozat részei a lenti linkeken érhetőek el:

1. rész

2. rész

3. rész

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek