Jakucs-plakett

Külföldi tanulmányút a fődíj az SZTE középiskolai földrajzversenyén

A Szegedi Tudományegyetem 11. alkalommal hirdeti meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt, amelyre 2022. január 14-ig jelentkezhetnek a kétfős csapatok, iskolánként öt.

A Szegedi Tudományegyetemen több mint egy évtizedes hagyománya van annak a tanulmányi versenynek, amely a földrajz érdekes aspektusait helyezi a középpontba, rávilágítva, mennyire átszövi életünket ez a tudományág. A Jakucs Lászlóról elnevezett megmérettetésre a jövő tudósait várják, célja, hogy a középiskolások is bepillantást nyerjenek abba a tanulási és megismerési folyamatba, amely az SZTE azon tanszékein zajlik, amelyeken földrajzzal foglalkoznak. A versenyen a részvétel ingyenes. Iskolánként 5, kétfős csapat indítására van lehetőség. A 2021. február 14-i, iskolai online forduló után, Szegeden mérhetik össze tudásukat a résztvevők.

A középdöntőbe jutott, első 40 csapatot vendégül látják szállással, ellátással 2022. április 1-én. A verseny értékes nyereményei mellett, a győztesekre külföldi tanulmányút vár.

A tanulmányi verseny az általános és középiskolai természetföldrajzi tananyagra épít, idei kiemelt témája a földrajz digitális világa. A felkészülést a verseny honlapján közzétett anyagok segítik: korábbi évek megoldókulcsai és a témához kapcsolódó felkészülési anyag, feladatokkal.

Jelentkezés és segédlet a regisztrációhoz a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék honlapján.

Az online kitölthető űrlap elérhető itt.

A verseny három fordulóból áll.

Az első, iskolai fordulójára 2022. február 14-én (hétfő) 14:00-16:30- között kerül sor. A forduló online formában történik, feladatait minden csapat saját iskolájában tanári felügyelettel, az SZTE egyetemi CooSpace rendszerében oldja meg. A versenyhez a résztvevők középiskoláinak kell a szükséges internetes elérhetőséget és a számítógépet biztosítania. A lebonyolítás részletes menete a versenyszabályzatban található, ill. a verseny előtt e-mailben tájékoztatjuk az iskolákat, a felkészítő tanárokat és versenyzőket.

A középdöntőbe a versenyre jelentkezett összes csapatból a legjobb 40 csapat (a végleges csapatszám pontszámoktól függően változhat) kerül be.

A középdöntő és döntő fordulói 2022. április 1-2-én (péntek, szombat) a Szegedi Tudományegyetemen kerülnek megrendezésre. A középdöntőbe jutott csapatokat és kísérőtanáraikat vendégül látják, szállást és étkezést biztosítanak számukra. A középdöntőben a versenyző csapatok írásban mérik össze tudásukat, a legjobb 8 csapat kerül a döntőbe. A döntő szóbeli, labor és kvíz feladatokból áll. Részletes leírás a versenyszabályzatban található.

A résztvevőket színes szakmai kísérőprogramok is várják az SZTE-n. Vis major esetén a középdöntő és a döntő is online formában kerül megrendezésre.

Díjazás

A középdöntőbe jutott csapatok a helyszínen fogadócsomagot (póló, tájékoztató füzet, emléktárgy) kapnak. Szállásuk és étkezésük ingyenes.

A döntőbe jutott csapatok és felkészítő tanáraik összesen több százezer forint értékű nyereményt kapnak (digitális eszközökre Pl. mobiltelefon, tablet beváltható vásárlási utalványok, könyvek, emléktárgyak) díjazásul. A legjobb határainkon túli középiskola csapata különdíjban részesül!

Az első helyezést elért csapat Jakucs László emlékplakettet kap.

A Jakucs László Középiskolai Földrajzversenyen 2022-ben 1-5. helyezést elért csapatai és kísérőtanáraik fődíjként ingyenesen részt vehetnek egy négynapos külföldi szakmai tanulmányiúton teljes ellátással.

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




Iszak KrisztianIszak Krisztián – BTK, szociológia

Egyáltalán nem bántam meg, hogy a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, ugyanis a képzés itt sokkal gyakorlatiasabb, mint más egyetemeken. Minden tavasszal részt kell vennünk élesben egy kérdőíves kutatásban, ami a Szeged Studies nevet viseli. Így saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a szakma szépségeit, és hogy mennyi és milyen munka áll egy komplett kutatás lebonyolításában, kivitelezésében. Úgy gondolom, ezáltal egy igazán gyakorlatias tudást kapunk meg.






További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.