Bezár

Hírarchívum

Nyito_MTU_zaras_DSC_1336

Ifjú tehetségek díjátadójával zárult a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi rendezvény-sorozata

Ifjú tehetségek díjátadójával zárult a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi rendezvény-sorozata

2021. december 01.
5 perc

7 diákot és tanáraikat, 37 egyetemista kutatót és a művészetek vonzásában élő alkotót jutalmazott az MTA SZAB, „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány és az SZTE. A Magyar Tudomány Ünnepe 2021. évi novemberi rendezvényeit záró programon, a Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában új értelmet nyert a mottó: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz.”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az idei tudományünnep mottója „Iránytű az élhető jövőhöz”. A SZAB-ban 2021. november 4-én tartott tudományünnepi megnyitón a klímaváltozás régiónkra gyakorolt hatásáról hangzott el előadás, amelyet több mint 30 rendezvény követte jelenléti, online vagy hibrid módon – összegzett Krisztin Tibor akadémikus. A Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke köszöntötte a Magyar Tudomány Ünnepe 2021. évi szegedi zárórendezvényének résztvevőit.

 MTU_zaras_20211126_Krisztin_DSC_1312

Fókuszban a kiberbiztonság

– Jövőnk szempontjából kulcsfontosságú a tudomány – hangsúlyozta a SZAB-elnök. A tudományos eredményeknek, a tudomány lehetőségeinek, a tudományos tényeken alapuló gondolkodásnak a közvéleménnyel és a döntéshozókkal való megismertetésének a jelentőségét is kiemelte.

MTU_zaras_20211126_Konya_Z_DSC_1318

– Örülök, hogy személyesen, és nem csak a monitorok előtt találkozhatunk egymással. Másfelől pedig intézményünk számára az egész tanév emelkedett hangulatban telik, hiszen idén megemlékezünk eszmetörténeti elődünk, a kolozsvári jezsuita kollégium megalapításának 440. évfordulójáról, illetve a szegedi felsőfokú oktatás centenáriumáról. Úgy gondolom, a kettős kerek jubileum nemcsak az egyetem, hanem az egész város és a régió közös ünnepe – fogalmazott az SZTE rektorhelyettese, Kónya Zoltán.

Köszöntötte a SZAB-székházban megjelent fiatalokat Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, valamint Kardos János, a Szeged Megyei Jogú Város Humán Közszolgálati Iroda Művelődési Osztály vezetője is.

Molnár Árpád, „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány Kuratóriumának elnöke is megjelent az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

MTU_zaras_ea1_DSC_1342

Az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kar professzora, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnöke, Lendák Imre „Trendek a kritikus infrastruktúrák elleni kibertámadások terén” címmel tartotta meg plenáris előadását.

 

Feladat a tudományos utánpótlásnevelés

A tudományos utánpótlás növelése érdekében írta ki a SZAB a középiskolás, egyetemista és egyetemet végzett fiatal kutatók számára kutatási pályázatát. Ez több évtizedes hagyomány.

MTU_zaras_dijatado_DSC_1329

A Szegedi Akadémiai Bizottság, „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem így ösztönzi a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében, valamint a Vajdaság, Temes és Arad megyében élő kutatókat. A tudományos fokozattal nem rendelkező, legfeljebb 35 éves, valamint középiskolás diák pályázók legjobbjait díjazták.

A 2021. évi pályázati felhívásra összesen 43 pályamunka érkezett. A Szegedi Tudományegyetem, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat, „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítványnak köszönhetően minden dobogós helyezett pénzjutalomban is részesült.

MTU_zaras_KZ_total_DSC_1319

Kiss Tamás professzor (SZTE TTIK), „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány titkára vezette a díjátadó ünnepséget.

A dobogós helyezetteknek Krisztin Tibor, a SZAB elnöke; Kardos János, Szeged Megyei Jogú Város Humán Közszolgálati Iroda Művelődési Osztály vezetője; Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese és Molnár Árpád, „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány Kuratóriumának elnöke adta át a pályadíjakat és az okleveleket.

 

Versekkel is versenyeztek

A természettudományok helyezettjei: I. Papvári Dániel, aki „Véletlen közelítések L-konvex sokszögekkel” címmel írt pályaművet. „Ezüstérmes” Dobozi Réka és Grünfelder Balázs. A „bronzérmesek”: Mészáros János Péter és Tóth Flórián.

MTU_zaras_ea_4_DSC_1349

Az élettudományok legjobbja Dr. Horváth Kitti Katalin: „A vértakarékos betegellátás bevezetésének szükségessége és lehetőségei, valamint a pandémia hatása a regionális vérellátás helyzetére” című dolgozatával. A két második: Dr. Pamlényi Krisztián és Varga Patrícia Orsolya. A III. helyezettek: Dr. Németh Zsófia és Frank Rita.

MTU_zras_ea2_DSC_1346

„Vannak olvasóink, de nincs közönségünk – Sartre és a kultúra problémája” című dolgozatával „aranyérmes” lett Fekete Kristóf a társadalomtudományok témaköreiben pályaművet benyújtók között. A képzeletbeli dobogó második fokára állhatott: Borsódi Martin és Honti Tamás; a harmadikra: Owaimer Oliver és Szabó Palócz Orsolya.

MTU_zaras_ea3_DSC_1348

A művészetek kategória I. helyezettje Fodor Barbara a „Változások” című versével; III. helyezett: Rácz Laura Lili a „Femme Fatale 12” című festményével.

A SZAB Tudományos Díjak átadása után az első helyezett ifjú kutatók röviden bemutatkoztak.

 

Diák és tanár a tudományok hálójában

A középiskolások versenyét megnyerte Koncz-Bisztricz Tamás, aki „Csongrád és környékének orchidea flórája, különös tekintettel a bugaci nőszőfű előfordulására” címmel írta meg pályaművét. A második: Jáger Tekla és Kovács Emma.

MTU_zaras_k_DSC_1313

A SZAB Elnöksége elismerő oklevélben részesítette a középiskolás pályázók felkészítő tanárait. Segítette tanítványait pályázatuk elkészítésében és szorgalmazta annak benyújtását: Deák József, Dr. Koncz Miklós Tamás, Földi Olinda, Tóth Piroska, Zákányné Frei Erzsébet (Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium); Gera Csilla (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium); Tábori Leventéné (Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium).

MTU_zaras_KT_DSC_1315

– Kívánom, hogy akár kutatóként, akár más területen találják meg munkájukban a szépséget, legyenek motiváltak, találják meg az alkotás örömét – köszöntötte a díjazottakat Krisztin Tibor, az MTA SZAB elnöke. – Idén nyáron már úgy láttuk, hogy – a tudomány eredményeinek köszönhetően – néhány hónap múlva legyőzzük a járványt, és idén ősztől minden korlátozás nélkül élhetjük az életünket. Nem így alakult. Ennek egyik oka, hogy alábecsültük az áltudományoknak, a tudományos tényekkel szembe helyezkedő nézeteknek a szerepét. Ez is mutatja, hogy még nagyon sok a teendőnk a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakításában, a tudomány hitelességének megerősítésében – hangsúlyozta az akadémikus. Végül arra kérte a megjelenteket, hogy ne csak a tudomány ünnepének november hónapjában, hanem egész évben terjesszék, népszerűsítsék a tudomány eredményeit, lehetőségeit.

SZTEinfo

Fotó: Olasz Tibor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek