_MG_7698

Első helyen végzett az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara a HVG 2022-es jogi képzéseket kínáló egyetemek rangsorában

Dobogó tetején a szegedi jogi képzés - az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara vezeti a HVG 2022-es jogi képzéseket kínáló egyetemekről készített, oktatói kiválóság alapján összeállított rangsort.

A HVG 2022-es felsőoktatási rangsorában 8 jogi képzéssel rendelkező kar szerepel. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara az oktatói kiválóság alapján első helyen áll, a hallgatói kiválóságot tekintve az ötödik helyen végzett a felsőoktatási rangsorban a 8 vizsgált intézmény közül. Az SZTE ÁJTK a HVG 2021-es jogi képzéseket kínáló egyetemekről készített, oktatói kiválóság alapján összeállított rangsorához képest három helyet javított, így az idei évben az első helyen végzett.

 

A Tisza-parti városban a legmagasabb az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya. Számokban kifejezve ez közel 6 %-os arányt jelent. A tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya pedig közel 84 %. A rangsort olyan karokból állították össze, ahol a nappali tagozatos hallgatók legalább 30 %-a az adott képzési területen tanul.


A rangsort - 2006 óta - idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból állítják össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot vettek figyelembe. Ilyen volt például: az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, a tanulmányi versenyen helyezést elérők száma, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók száma, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Forrás: eduline.hu

Fotó: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





Fulep_GaborFülep Gábor - ÁOK, általános orvos

Több oka van annak, hogy a Szegedi Tudományegyetemre járok orvosi karra. Az egyik legfontosabb, hogy mindig nagyon jókat hallottam az itteni képzésről, a másik az, hogy Budapestre nem szerettem volna menni, mert már volt tapasztalatom a fővárosi életformáról. Szeged egy vidéki nagyváros, ahol kedvesebbek az emberek, összetartóbb a diákság, ez a tapasztalatom. Mindig is a kémia és biológia állt hozzám közel, ezért nem volt kérdéses számomra a továbbtanulás. A gyakorlati lehetőségeket külön kiemelném az SZTE Általános Orvostudományi Karán, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *