SZTE Info

Sansz_nyito

SANSZ Konferenciát tartottak a Szegedi Tudományegyetemen

Online tartották meg a SANSZ napot 2020. október 1-jén a Szegedi Tudományegyetemen. A konferencia célja volt a közös gondolkodás elindítása a speciális képzési igényű hallgatók egyetemi életének, tanulmányainak megkönnyítésére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megváltozott körülményekhez igazodva, idén online tartották meg a SANSZ napot az SZTE-n 2020. október 1-jén. A SANSZ Konferenciát Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese és Dr. Sebőné Dr. Szenes Márta, az SZTE fogyatékossággal élő hallgatók ügyeiért felelős koordinátora nyitotta meg.


– A Szegedi Tudományegyetemen az Életvezetési Tanácsadó Központ fontos szerepet vállal a speciális igényű hallgatók integrálásában. Az intézmény fontos célkitűzése az esély az egyenlőségre, melyet már a belépéstől kezdve biztosítunk a speciális igényű hallgatóink számára – kezdte Prof. Dr. Gellén Klára. Hozzátette: Ezt technikai, személyi támogatással, jegyzettel, tréninggel, személyes segítők biztosításával teszi meg az egyetem. Az oktatási rektorhelyettes szerint nagyon fontos ez a konferencia, hiszen különleges, nemes célt szolgál: a tapasztalatok megosztását.


A rektorhelyettestől megtudtuk, hogy a koronavírus miatt kialakult rendkívüli oktatási helyzet az Életvezetési Tanácsadó Központ – Szenes Márta és csapata – gyors és rugalmas reakciójának köszönhetően a speciális igényű hallgatók esetében is gördülékeny volt. A speciális igényű hallgatók oktatásához szükséges összefoglaló, olyan segítséget nyújtott az oktatóknak és a vezetőknek, melynek köszönhetően zökkenőmentesen tudták biztosítani a hallgatók tanulmányait. Az Életvezetési Tanácsadó Központ emellett ügyeleti idősávokat alakított ki (telefonon, Skype-on, és e-mailben), így tartani tudták a kapcsolatot a diákokkal.


Dr. Sebőné Dr. Szenes Márta, az SZTE fogyatékossággal élő hallgatók ügyeiért felelős koordinátora, megnyitó beszédében vázolta a SANSZ Konferencia fontosságát és az előadások témáit. A mai napon sok területről gyűltünk össze: különböző felsőoktatási intézményekből, civil szervezetektől, de vannak itt vállalkozók, szolgáltatók is. A résztvevőkben közös, hogy mind a speciális igényű képzési hallgatókat segítik – kezdte Dr. Szenes Márta. – A Szegedi Tudományegyetemen nagyon támogató környezetet biztosítanak számunkra, amióta ezt a munkát végezzük, élvezhetjük az egyetemi vezetés támogatását – tette hozzá.


A konferencián szó esett többek között a szegedi egyetem tanulási zavarral küzdő hallgatóinak indított speciális kurzusairól, melyek célja a hatékony tanulás elősegítése, emellett pedig az erősségépítő-kurzusok módszerébe, technikáiba is bepillantást engedtek a résztvevőknek. Szó volt még más intézmények gyakorlatairól, illetve a látássérülteknek folyamatosan elérhető szolgáltatás rendszerről, az autizmus spektrumzavarral élő hallgatók fejlesztéséről, és a hallássérült hallgatókról is az egyetemen.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.