SZTE Info

IMG_9886

Online térben hirdették ki a Kulturális Iroda által kiírt hallgatói művészeti pályázatok eredményét

Videóüzenetben ismerte el Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az SZTE kreatív, tehetséges hallgatóit – a vírushelyzetre tekintettel online tartották meg az SZTE NKI Kulturális Iroda által kiírt művészeti pályázatok eredményhirdetését. A fotópályázatra érkezett munkákból nyílt tárlatot is az online térben tekinthetik meg az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Szeretném kifejezni nagyrabecsülésemet és tiszteletemet ezért a hatalmas kreativitásért: hogy ilyen súlyos időben is szárnyalni tudnak, drámaírással, versírással, fotóművészettel foglalkoznak – ismerte el prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora azon hallgatók munkáját, akik részt vettek az SZTE tavaszi művészeti pályázatain.


IMG_9868


- A pályázat díjait személyesen szerettük volna átadni, de az élet sajnos közbeszólt és nem tudtuk megtartani a díjátadót az ismert okok miatt – folytatta Prof. Dr. Rovó László videóüzenetét. Az SZTE rektora sajnálatát fejezte ki, hogy a vírus második hulláma az őszre tervezett díjátadót sem tette lehetővé. Bíztatta azonban a fotóművészet iránt érdeklődőket, hogy tekintsék meg online az SZTE Központi Épületében rendezett kiállítást, egyúttal megnyitotta a tárlatot.


IMG_9882


Tajti Gabriellától, az SZTE NKI Kulturális Iroda munkatársától megtudtuk: több száz hallgató küldött be pályaművet, amelyek közül a legjobbak a rektori oklevél mellett pénzjutalomban is részesültek.


- A járványhelyzet sajnos egy kicsit átírta a rendezvénynaptárunkat, így elmaradt az Egyetemi Tavasz és az Őszi Kulturális Fesztivál is. Azonban az Egyetemi Fotópályázat anyagából válogatott tárlat bárki számára elérhetővé vált az online térben – zárta szavait Tajti Gabriella.


IMG_9835-001


A zsűri tagjai: Dömötör Mihály fotóművész, Vadász Sándor fotóművész, valamint a Kulturális Iroda munkatársai voltak.Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektorának köszöntője és az eredményhirdetésről szóló videó itt megtekinthető:


  A Fotópályázat eredményei:

  Street Art-kategória:


  • I. Csete Ákos Kristóf, TTIK Földtudományi Doktori Iskola
  • II. Dr. Tóth Noémi, ÁOK Multidiszciplináris Orvostudományi Doktori Iskola
  • II. Elekes Kristóf, GTK gazdaság-menedzsment
  • III. Bors Benedek, BTK kommunikáció- és médiatudomány

   

  Kötetlen kategória:


  • I. Nagy Gábor, BTK Történelemtudományi Doktori Iskola
  • II. Tóth Balázs, TTIK Földtudományi Doktori Iskola
  • III. Miklós Ádám Pál, BTK informatikus könyvtáros

   

  Egyetemi Verspályázat

  „Csillagképek a gyermekkor egén” címmel eredményei:

   

  A zsűri tagjai: Dr. Bencsik Orsolya író, egyetemi tanársegéd (SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék), Bene Zoltán író, szerkesztő, valamint a Kulturális Iroda munkatársai

   

  • I. Alter Emese, BTK pszichológia MA
  • II. Horváth Orsolya, JGYPK gyógypedagógia
  • III. Vincze Virág, TTIK biológia
  • Különdíj: Balog Helga, BTK magyar

   

  Egyetemi Szlogenpályázat eredményei:

   

  A zsűri tagjai: Dr. Révész Balázs egyetemi docens (SZTE GTK Üzleti Tudományok Intézete Marketing-Menedzsment Szakcsoport), Tajti Gabriella irodavezető (SZTE NKI Kulturális Iroda)

   

  • II. Ungai Barbara Ágnes, BTK komm.- és médiatudomány
  • II. Nagy Botond, ÁJTK jogász

   

  Egyetemi Drámapályázat eredménye:

   

  A zsűri tagjai: Dr. Jászay Tamás egyetemi adjunktus, kritikus (SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Intézet), Hollósi Zsolt újságíró, kritikus, Varsányi Anna dramaturg, drámaíró (Szegedi Nemzeti Színház)

   

  • III. Vajsenbek Péter BTK magyar

   

  SZTEinfo – Grőb Gréta

  Fotó: Bobkó Anna

  Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
  Link küldésLink küldés

  esza_felso

  SZTEmagazin

  2021. április 19.

  Nyito_NE_Janaky

  A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

  SZTEtelevízió

  2019. augusztus 07.

  kiemelt_Berenyi_Antal

  Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.