SZTE Info

Kiemelt_arter

Interreg Danube Project – az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék közreműködésével – az árterek rehabilitációjáért

A Közép-Tisza-kísérleti területen található árterek revitalizálásával és rehabilitációjával kapcsolatos eredményeiket ismertették Szolnokon a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Szegedi Tudományegyetem TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szakemberei.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ártéri földhasználat optimalizálásának fontosságát emelték ki a Srtakeholder Workshop előadói. Hangsúlyozták, hogy az invazív özönfajok felszámolása mind árvíz, mind természetvédelem szempontjából kiemelkedő jelentőségű, mivel az invazív növények jelentősen növelik az ártér érdességét és ezáltal az árvíz kockázatát. Az Interreg Danube Project egyes munkacsomagokkal kapcsolatos eddig elvégzett feladatairól 2020. szeptember 10-én Szolnokon kaptak információt az érdekelt felek és a sajtó képviselői.

 

Gaton

A gyakorlati beavatkozások megvalósíthatóságának elemzéséről és az ökoszisztéma-szolgáltatások gazdasági értékeléséről a kísérleti ártéri, azaz hullámtéri területek példája alapján esett szó a workshopon.

 

A megbeszéléshez kapcsolódó terepbejáráson a résztvevők megtekinthették egy már megvalósított ártéri rehabilitáció eredményeit. Ez mintaként szolgál a Fokorú-puszta térségben tervezett kísérleti beavatkozásokhoz, területhasználati változásokhoz.

 

A megbeszélésen az érintettek lehetőséget kaptak kérdéseik és véleményük kifejtésére. A Magyar Országos Horgász Szövetség képviselője az ártéri halászat lehetőségeiről kérdezte az előadókat, míg a WWF Magyarország képviselője az invazív fajok felszámolásával kapcsolatban tett fel kérdést az előadóhoz.

 

Az érintettek megbeszélését 2020 szeptemberében a Szegedi Tudományegyetem honlapján is meghirdette, a meghívókat eljuttattuk az érintetteknek. A COVID–19 járvány miatt az eredetileg tervezett 60 helyett csak 35 ember vehetett részt az eseményen, de így is lehetőség adódott személyesen konzultálni az érdekeltekkel és bemutatni a projektet a sajtónak – tudtuk meg dr. Szilassi Péter projektmenedzsertől, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docensétől.

 

A rendezvényről készült videós összefoglaló itt megtekinthető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.