Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_arter

Interreg Danube Project – az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék közreműködésével – az árterek rehabilitációjáért

Interreg Danube Project – az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék közreműködésével – az árterek rehabilitációjáért

2020. október 01.
2 perc

A Közép-Tisza-kísérleti területen található árterek revitalizálásával és rehabilitációjával kapcsolatos eredményeiket ismertették Szolnokon a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Szegedi Tudományegyetem TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szakemberei.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ártéri földhasználat optimalizálásának fontosságát emelték ki a Srtakeholder Workshop előadói. Hangsúlyozták, hogy az invazív özönfajok felszámolása mind árvíz, mind természetvédelem szempontjából kiemelkedő jelentőségű, mivel az invazív növények jelentősen növelik az ártér érdességét és ezáltal az árvíz kockázatát. Az Interreg Danube Project egyes munkacsomagokkal kapcsolatos eddig elvégzett feladatairól 2020. szeptember 10-én Szolnokon kaptak információt az érdekelt felek és a sajtó képviselői.

 

Gaton

A gyakorlati beavatkozások megvalósíthatóságának elemzéséről és az ökoszisztéma-szolgáltatások gazdasági értékeléséről a kísérleti ártéri, azaz hullámtéri területek példája alapján esett szó a workshopon.

 

A megbeszéléshez kapcsolódó terepbejáráson a résztvevők megtekinthették egy már megvalósított ártéri rehabilitáció eredményeit. Ez mintaként szolgál a Fokorú-puszta térségben tervezett kísérleti beavatkozásokhoz, területhasználati változásokhoz.

 

A megbeszélésen az érintettek lehetőséget kaptak kérdéseik és véleményük kifejtésére. A Magyar Országos Horgász Szövetség képviselője az ártéri halászat lehetőségeiről kérdezte az előadókat, míg a WWF Magyarország képviselője az invazív fajok felszámolásával kapcsolatban tett fel kérdést az előadóhoz.

 

Az érintettek megbeszélését 2020 szeptemberében a Szegedi Tudományegyetem honlapján is meghirdette, a meghívókat eljuttattuk az érintetteknek. A COVID–19 járvány miatt az eredetileg tervezett 60 helyett csak 35 ember vehetett részt az eseményen, de így is lehetőség adódott személyesen konzultálni az érdekeltekkel és bemutatni a projektet a sajtónak – tudtuk meg dr. Szilassi Péter projektmenedzsertől, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docensétől.

 

A rendezvényről készült videós összefoglaló itt megtekinthető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek