SZTE Info

AJTK_konferencia_nyito

Gondolatok Európa jövőjéről címmel rendezett konferenciát az SZTE ÁJTK

A járványhelyzet miatt őszre halasztották a Gondolatok Európa jövőjéről konferenciát, amit az érdeklődők október 15-én 13 órakor a Europe Direct Szeged iroda Facebook oldalán követhettek. A konferenciát az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet rendezte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az online Gondolatok Európa jövőjéről konferencián nagy döntéseket vitattak meg, köztük azt is, hogy milyen Európát szeretnének. Szó esett a megatrendekről és az unió bővítéséről is, mint a fejlődés egyik eszközéről. Prof. Dr. Trócsányi László egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Jogi Karának oktatója, parlamenti képviselő nyitotta meg a tanácskozást. Mint mondta: A konferencia nyílt, inkluzív, átlátható és strukturált vitát tesz lehetővé a különböző polgárok között.


A konferencián rész vett Dr. Martonyi János, a jogi kar professor emeritusa és Magyarország volt külügyminisztere, Dr. Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, Dr. Forman Tünde, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője, valamint Zupkó Gábor az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. A szakértők mindannyian más-más nézőpontból közelítették meg Európa fejlődésének kérdését. A konferencia elején Trócsányi László felvetette, hogy a cél az európai polgárok és elképzeléseik bevonása lenne az Európai Unió ügyeibe.


A konferencián népszerű témákat is megvitattak, mint például a klímaváltozás, a gyorsuló technológiai változás, a demográfiai válság. Ezek nagyban befolyásolják a világ működését 2030-ig. Egy digitális, zöld, reziliensebb Európa a cél, ami meghozza a fejlődést. Zupkó Gábor szerint az Európai Uniónak ezekre kell keresnie a választ.


Dr. Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint az Európai Unió legnagyobb sikere a bővítés, ami egyben az unió fejlődésének kulcsa. Vannak olyan államok, amelyek szeretnének csatlakozni az EU-hoz, bár a 2004-es csatlakozások után bővítési fáradtság jött létre. Az új országok csatlakozási folyamatát a járvány is lassítja.


Az együttműködés fejlődött a tagállamok között az Európai Unió büntető igazságügyi együttműködésével, amely segíti a tagállami hatóságokat, hogy közösen lépjenek fel a súlyos bűncselekmények ellen. Ezekben az ügyekben egyre jobb eredményeket érnek el, egyre több bűnöst ad át Magyarország a megfelelő országoknak illetve fordítva jelentette ki Dr. Forman Tünde.


SZTEinfo - Kulcsár Melinda

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.