SZTE Info

nyito_Richter_Anna

Az SZTE klinikai gyógyszerész rezidensei nyerték el a Richter Anna Díjat

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Központi Gyógyszertár gyógyszerész rezidenseiből alakult Szimpatikus Klinikus Csapat országjáró roadshow projektje nyerte el gyógyszerész kategóriában a négy millió forint értékű Richter Anna Díjat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Központi Gyógyszertár gyógyszerész rezidenseiből alakult Szimpatikus Klinikus Csapat klinikai gyógyszerészetet népszerűsítő országjáró roadshow projektje nyerte el gyógyszerész kategóriában a Richter Anna Díjat, és a vele együtt járó négy millió forintot. A nyertes projekt csapatvezetője, dr. Tóth Melinda megkeresésünkre elmondta, nagyon nagy megtiszteltetés számukra ez az elismerés, amelynek rangját emeli, hogy nem szavazás, hanem a zsűri szakmai döntése alapján ítélték oda. Azért pályáztak, hogy bizonyíthassanak saját maguknak, munkatársaiknak és tanáraiknak. Bár a kínai koronavírus járványhelyzet miatt nem lehet tudni pontosan, hogy az országos előadássorozat mikor indulhat el, reményeik szerint azonban ősszel Szegeden megtartanák az első bemutatót a gyógyszerészhallgatók számára.


Mint ismeretes a roadshow projekt vállalta, hogy az ország gyógyszerész képzést végző intézményeiben, így a szegedi mellett a budapesti, a pécsi és a debreceni egyetemen előadásokat tartanak a klinikai gyógyszerészet népszerűsítésére. Az országban jelenleg közel 500 gyógyszerész rendelkezik kórház-klinikai szakvizsgával, miközben a betegbiztonság növelése érdekében ennek a többszörösére lenne szükség.


Richter_Anna_dij


– Magyarországon sajnos még nem alakult ki a nyugat-európai országokéhoz hasonló tradíciója a klinikai gyógyszerészetnek, pedig nagyon fontos lenne, hogy a gyógyszerészek az orvosokkal, az ápolókkal, a dietetikusokkal és a gyógytornászokkal együttműködve egy jól szervezett klinikai teamet alkossanak, ezzel is segítve a betegek szakszerű ellátását – fogalmazott a csapatvezető, aki hozzátette, végzős hallgatókként ők is nagyon kevés ismeretet kaptak arról, hogy valójában mi egy klinikai gyógyszerész feladata, milyen szerteágazó tevékenységet végez. A roadshowkon ismert szakemberek is előadást tartanak, valamint a programot szituációs helyzetgyakorlatokkal is színesítik. A nyertes projekt további csapattagjai: dr. Süli Edina, dr. Selmeci Eszter és dr. Makai Klára.


A csapat köszönetnyilvánítása itt tekinthető meg. A Richter Anna Díj gyógyszerész kategóriájának eredményhirdetése itt érhető el.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.