Bezár

Hírarchívum

Akademiaidij_nyito

Akadémiai elismerést kapott az SZTE BTK és az SZTE TTIK kutatója

Akadémiai elismerést kapott az SZTE BTK és az SZTE TTIK kutatója

2020. május 04.
2 perc

Teljesítménye elismeréseként a Szegedi Tudományegyetem két kutatójának adományozott rangos díjat az MTA. Németh T. Enikő, az SZTE BTK nyelvész professzora Akadémiai Díjat, Röst Gergely, az SZTE TTIK matematikusa QP Akadémiai Kiválóság Díjat kapott. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia következő személyes részvétellel zajló közgyűlésén vehetik át a díjazottak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A hagyományok szerint idén is a közgyűlés első napján adták volna át az akadémiai díjakat és elismeréseket, erre azonban a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor” – kezdődik az MTA közleménye. Az MTA Elnökségének határozata szerint azonban a díjazottak nevét az Akadémia 2020. május 4-én – a közgyűlés tervezett eredeti időpontjában – honlapján közzétette.

 

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesített 12 kutatót, közte Németh T. Enikőt. Az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Általános Nyelvészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, „empirikus megfigyelésekben és elvi következtetésekben gazdag, Implicit Subject and Direct Object Arguments in Hungarian Language Use. Grammar and Pragmatics című könyve, valamint mind a magyar nyelvleírás, mind a pragmatikaelmélet számára fontos eredményei elismeréseként” nyerte el a rangos díjat.

 

A Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia 2020-ban QP Akadémiai Kiválóság Díjat adományozott – többek között – Röst Gergelynek. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet docense, az SZTE kutatója kiemelkedő matematikai eredményeiért, a szegedi matematikai epidemiológiai iskola megteremtéséért, a járványok terjedésének modellezésére és a védekezési stratégiákra kidolgozott, innovatív matematikai módszereiért, valamint a magyarországi alkalmazott és ipari matematika fejlesztéséért kapta meg a QP Akadémiai Kiválóság díjat.

 

Az akadémiai elismeréseket a kitüntetettek a következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésen, a hagyományoknak megfelelő, ünnepélyes keretek között vehetik át.

 

Az Akadémia teljes közleménye elolvasható az MTA honlapján.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek