Bezár

Hírarchívum

IMG_8029

Kezdődhet az oltás Szegeden is - 5000 adag Pfizer vakcina érkezett a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjába

Kezdődhet az oltás Szegeden is - 5000 adag Pfizer vakcina érkezett a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjába

2020. december 30.
2 perc

Komoly, összehangolt logisztikával 5000 darab Pfizer vakcina érkezett Szegedre 2020. december 30-án. A 2500 személy oltására elegendő ampullákat mínusz 80 fokon tárolják. A járványügyi frontvonalban dolgozó egészségügyi szakembereket 2020. december 31-étől kezdik el beoltani.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szerda kora délután érkezett Szegedre az első Coronavírus elleni oltóanyag szállítmány. Az 5000 adag vakcina 2500 személy oltására elegendő, mivel egy személyt kétszer kell beoltani, 21 nap különbséggel. Ezt követően 1-2 hét alatt alakul ki az immunitás – mondta Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Magyarországra szerdán kora reggel 70 ezer német-amerikai vakcina érkezett, amelyből a Szegedi Tudományegyetemre komoly logisztikával jutottak el az ampullák, hiszen szállításuk szárazjégen, tárolásuk pedig mínusz 80 Celsius Fokon történik. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban minden feltétel adott ehhez. A mínusz 80 fokot biztosító hűtőbe mindössze 5 perc alatt kellett bepakolni a vakcinát tartalmazó ampullákat.


Vakcina_galeria
Képgaléria a vakcina érkezéséről

 

Dr. Vereckei Péter a Pfizer Kft. magyarországi ügyvezető igazgatója is Szegeden várta a vakcina érkezését. Azt mondta fontosnak tartotta, hogy jelen legyen, hiszen Dr. Karikó Katalin az oltóanyag egyik vezető fejlesztője a Szegedi Tudományegyetemen végzett, egy ideig pedig a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa volt. Ezzel is a kutató munkássága előtt szeretett volna tisztelegni.


IMG_8097

 

- Az első vakcinákat a járványügyi ellátás frontvonalában dolgozók kapják meg jelentette ki Prof. Dr. Lengyel Csaba, hozzátette 2020. december 31-én az Országos Mentőszolgálat dolgozói kapják meg az első oltásokat Szegeden. A Pfizer új típusú, mRNS alapú oltóanyaga rendkívül modern, engedélyezett és biztonságos, átesett a megfelelő klinikai vizsgálati fázisokon. Magyarországon eddig senkinél nem jelentkezett mellékhatás. Csongrád-Csanád Megyében a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikáján működik holnaptól az első oltópont, ahol allergológusok és bőrgyógyászok végzik el rendkívüli körültekintéssel az oltások beadását. Részletesen kikérdezik majd az oltandó személyeket és az előírt 15 perc helyett 30 percig lesznek megfigyelés alatt. Terhes és szoptató nők, valamint gyermeket tervezőknek nem ajánlott a vakcina felvétele és azoknak sem, akiknél 3 hónapon belül zajlott le a Coronavírus fertőzés.


IMG_8068

 

Az oltást a delta izomba, a felkarba mélyen az izomzatba adják majd be. Naponta 100 személyt terveznek beoltani. Az egészségügyi dolgozók önkéntesen jelentkezhettek az oltásra. A lista alapján megfelelő ütemezéssel választják ki azokat, akik megkaphatják. A beoltás a folyamatos oltóanyag utánpótlás ütemében fog megvalósulni.

 

Prof. Dr. Lengyel Csaba orvosként kiemelten fontosnak tartja a vakcinációt. Rámutatott arra, hogy amikor felvesszük az oltást, két célt szolgálunk: védjük magunkat, ez önmagunk érdeke, és védjük a környezetünket is, ez pedig a társadalom érdeke.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna, SZTE NKI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek