Bezár

Hírarchívum

nyito_onko

Átadták az SZTE Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét

Átadták az SZTE Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét

2019. szeptember 17.
3 perc

Közel száz millió forintos fejlesztés jóvoltából alakították ki az egykori körintenzív helyén az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét. Az ünnepélyes keretek között átadott ambuláns kezelőegység minden tekintetben megfelel a 21. századi elvárásoknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az augusztus 26-i költözést követően immáron hivatalosan, ünnepélyes keretek között is átadták az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét, melyet az északi klinikaparkban, a régi körintenzíven alakítottak ki. Míg korábban az ambuláns, kúraszerű ellátást igénylők az Onkoterápiás Klinikán, illetve a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika harmadik emeletén kapták meg az infúziós kezelést, addig mostantól a közel 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően egy felújított, a 21. századi követelményeknek megfelelő, 26 kezelőszékkel és 4 ággyal felszerelt, modern és esztétikus egészségügyi ellátó egységben várják a kemoterápiára érkezőket. A kör alakú épület egyik felében történnek a gyógyszeres kezelések, míg a másik felében 5 orvosi rendelőben a betegvizsgálatok és konzultációk zajlanak, köztük a pszichoonkológiai ellátás.


Onko7


Mint ahogy prof. dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes avatóbeszédében hangsúlyozta, a kemoterápiás részleg kialakítása a Szegedi Tudományegyetem rendkívül fontos és jelentős egészségügyi fejlesztése. Az egyetemen az oktatás és a kutatás mellett a harmadik misszió a gyógyítás, és ez a feladat sokszor nagyobb, mint az előző kettő. A dél-alföldi régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátó intézményrendszerében dolgozó orvosok a legfrissebb kutatási eredmények követése mellett napi rendszerességgel végzik gyógyító munkájukat és állnak a betegek rendelkezésére. A rektorhelyettes kiemelte, hogy a kemoterápiás kezelőrészleg modernizálása mellett legalább olyan fontos az itt dolgozó szakemberek magas színvonalú munkája.


onko_klinika
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Dr. Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója gratulált az új kemoterápiás kezelőrészleg igényes megvalósításához . – Otthon érzem magam – tette hozzá, ugyanis az itt kialakított kúraambulancia nagyon hasonlít az országos intézetben lévő ambuláns infúziós kezelő részleghez. Értékelő szavaiban hangsúlyozta, hogy nagyon érdekesnek találja a kreatív megoldásokat, valamint az építészeti adottságokból következő kör alakú elrendezést. – A daganatos betegek gyógyítása érdekében országos szinten is jelentős fejlesztés történt Szegeden – fogalmazott. Utalt rá, hogy a kormány által meghirdetett Nemzeti Rákellenes Program koncepciója 2030-ig a daganatos halálozás tíz százalékra való csökkentését tűzte ki célul. Ennek teljesítése hatalmas feladatot jelent, széleskörű összefogást igényel mind a kormányzat, mind pedig a társadalom és az orvosszakma részéről. Ez a mostani szegedi beruházás ebben a megközelítésben is egy jelentős előrelépés és fejlesztés.


OJ__onko


Naponta közel 70-90 beteget látunk el, havonta pedig 900-1000 kemoterápiás kezelés történik a részlegen – árulta el dr. Oláh Judit professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika igazgatója, aki hozzátette az igényeknek megfelelően naponta több turnusban fogadják az infúziós kezelésre érkezőket. A betegek félkör alakú nyitott térben való elhelyezése azért is előnyös – fogalmazott az igazgató –, mert így a nővérek egyszerre több betegre látnak rá, és igény szerint tudnak gyorsan segíteni, ha valami probléma adódik. Ugyan még a beteghívó rendszer és a televíziók nincsenek felszerelve, az eddigi tapasztalatok alapján a páciensek arról számoltak be, hogy nagyon tetszik nekik az ambuláns kezelőrészleg, és a 21. századi magas szintű elvárásoknak minden tekintetben megfelel.

 

SZTEinfo: Lévay Gizella

Fotók: Délmagyarország/Frank Yvette

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek