SZTE Info

nyito_onko

Átadták az SZTE Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét

Közel száz millió forintos fejlesztés jóvoltából alakították ki az egykori körintenzív helyén az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét. Az ünnepélyes keretek között átadott ambuláns kezelőegység minden tekintetben megfelel a 21. századi elvárásoknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az augusztus 26-i költözést követően immáron hivatalosan, ünnepélyes keretek között is átadták az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét, melyet az északi klinikaparkban, a régi körintenzíven alakítottak ki. Míg korábban az ambuláns, kúraszerű ellátást igénylők az Onkoterápiás Klinikán, illetve a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika harmadik emeletén kapták meg az infúziós kezelést, addig mostantól a közel 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően egy felújított, a 21. századi követelményeknek megfelelő, 26 kezelőszékkel és 4 ággyal felszerelt, modern és esztétikus egészségügyi ellátó egységben várják a kemoterápiára érkezőket. A kör alakú épület egyik felében történnek a gyógyszeres kezelések, míg a másik felében 5 orvosi rendelőben a betegvizsgálatok és konzultációk zajlanak, köztük a pszichoonkológiai ellátás.


Onko7


Mint ahogy prof. dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes avatóbeszédében hangsúlyozta, a kemoterápiás részleg kialakítása a Szegedi Tudományegyetem rendkívül fontos és jelentős egészségügyi fejlesztése. Az egyetemen az oktatás és a kutatás mellett a harmadik misszió a gyógyítás, és ez a feladat sokszor nagyobb, mint az előző kettő. A dél-alföldi régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátó intézményrendszerében dolgozó orvosok a legfrissebb kutatási eredmények követése mellett napi rendszerességgel végzik gyógyító munkájukat és állnak a betegek rendelkezésére. A rektorhelyettes kiemelte, hogy a kemoterápiás kezelőrészleg modernizálása mellett legalább olyan fontos az itt dolgozó szakemberek magas színvonalú munkája.


onko_klinika
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Dr. Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója gratulált az új kemoterápiás kezelőrészleg igényes megvalósításához . – Otthon érzem magam – tette hozzá, ugyanis az itt kialakított kúraambulancia nagyon hasonlít az országos intézetben lévő ambuláns infúziós kezelő részleghez. Értékelő szavaiban hangsúlyozta, hogy nagyon érdekesnek találja a kreatív megoldásokat, valamint az építészeti adottságokból következő kör alakú elrendezést. – A daganatos betegek gyógyítása érdekében országos szinten is jelentős fejlesztés történt Szegeden – fogalmazott. Utalt rá, hogy a kormány által meghirdetett Nemzeti Rákellenes Program koncepciója 2030-ig a daganatos halálozás tíz százalékra való csökkentését tűzte ki célul. Ennek teljesítése hatalmas feladatot jelent, széleskörű összefogást igényel mind a kormányzat, mind pedig a társadalom és az orvosszakma részéről. Ez a mostani szegedi beruházás ebben a megközelítésben is egy jelentős előrelépés és fejlesztés.


OJ__onko


Naponta közel 70-90 beteget látunk el, havonta pedig 900-1000 kemoterápiás kezelés történik a részlegen – árulta el dr. Oláh Judit professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika igazgatója, aki hozzátette az igényeknek megfelelően naponta több turnusban fogadják az infúziós kezelésre érkezőket. A betegek félkör alakú nyitott térben való elhelyezése azért is előnyös – fogalmazott az igazgató –, mert így a nővérek egyszerre több betegre látnak rá, és igény szerint tudnak gyorsan segíteni, ha valami probléma adódik. Ugyan még a beteghívó rendszer és a televíziók nincsenek felszerelve, az eddigi tapasztalatok alapján a páciensek arról számoltak be, hogy nagyon tetszik nekik az ambuláns kezelőrészleg, és a 21. századi magas szintű elvárásoknak minden tekintetben megfelel.

 

SZTEinfo: Lévay Gizella

Fotók: Délmagyarország/Frank Yvette

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 13.
  07:00 - 15:00
  Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat ősszel immár XXXIX. alkalommal rendezi meg a hagyományos Nevezéses Horgászversenyét október 13-án.
  Az eddigiekhez hasonlóan idén is oktatói, dolgozói és hallgatói kategóriákban lehet jelentkezni rendezvényünkre. A rendezvény sikerességéhez hozzájárulásukat szeretném kérni azáltal, hogy továbbítja üzenetemet a Kar Intézetvezetőihez, Tanszék csoportjaihoz, az adott egységben dolgozókhoz, elősegítve ezzel is a hallgatók, oktatók és dolgozók közötti kapcsolat erősítését, illetve, hogy aki szeretne versenyezni időben értesüljön a lehetőségről.
  Időpont: 2019. október 13. vasárnap
  Helyszín: Sándorfalva, Nádastó
  Jelentkezni: a szek@ehok.u-szeged.hu email címen lehet
  Jelentkezési határidő: 2019. október 4. péntek, 12:00-ig.
  3+1 fős csapatok jelentkezését tudjuk elfogadni! Az email tartalmazza a csapatnevet, kategóriát, a csapattagok nevét és pólóméretét, a csapatkapitány nevét és elérhetőségét (e-mail cím és az egyik csapattag telefonszáma)
  Minden egyéb részlet a Facebook eseménynél lesz közzétéve, kérem kövessék!
  https://www.facebook.com/events/379637452954342/
 • október 13.
  10:00 - 17:00
  Hatodik alkalommal invitáljuk a családokat a Tök Jó Napra, melyen az ősz egyik népszerű finomsága, a tökfélék családja lesz a főszereplő.
  Tökfaragás: akik kedvet éreznek hozzá, a helyszínen kifaraghatják Halloween-töklámpásukat, vagy akár tökös mécseseket, ablakdíszeket is készíthetnek.
  Tökfaragáshoz tökök vásárolhatók.
  Tökkiállítás: megismerhetik a tökök meghökkentő sokféleségét: a hatalmas méretű Halloween-tököket, a karcsú lopótök fajtákat és a számtalan szín-, minta- és formagazdagságban növő apró dísztököket.
  Tök jó játékok: a tökmagok az ügyességi játékokban bizonyíthatják rátermettségüket.
  Tökös ételek: a gasztronómia iránt érdeklődők tökös ételeket, kemencében sült tököt kóstolhatnak. Kíváncsian várjuk kedvenc családi tökös ételek receptjeit akár kóstolóval együtt.
  Kézműves termékek vására és kézműveskedés.
  Faragni való tökök és dísztökök a helyszínen vásárolhatók. A gyerekeket a kézműves foglalkozásokon kívül délelőtt zenés, mesés műsorral várjuk.
  Belépőjegy 950 Ft, diák, nyugdíjas 650 Ft, óvodás, SZTE hallgató, dolgozó 450 Ft
 • október 13.
  17:00 - 19:00
  A foglalkozásokat vasárnaponként 17.00-19.00-ig tartjuk. Maximális létszám 20 fő.
  Előzetes regisztráció szükséges a kooperalo@szinhaz.szeged.hu címen.
  Az alkalmak részvételi díja 1000 Ft
  Foglalkozásvezető: Kállai Ákos színházpedagógus
 • október 14.
  12:10 - 12:10
 • október 14.
  14:00 - 15:00