Bezár

Hírarchívum

Tarts Életben! – Több százan tanulhatták meg az újraélesztést a Kutatók Éjszakáján a szegedi egyetemen

Tarts Életben! – Több százan tanulhatták meg az újraélesztést a Kutatók Éjszakáján a szegedi egyetemen

2019. október 04.
1 perc

Az újraélesztés fontosságára hívta fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetemen megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozat egyik állomása. Az újraélesztés technikáját az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon tanulhatták meg és gyakorolhatták az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az életmentő segítségnyújtás mindannyiunk állampolgári kötelessége, ehhez pedig elengedhetetlen az, hogy megtanuljuk az újraélesztés folyamatát. Az SZTE ETSZK oktatója, Glózik Ágnes mutatta meg az érdeklődőknek, hogy mit kell tenni, ha valaki összeesik az utcán.

 

Vannak, akik pánikba esnek, ha életet kell menteniük. A Tarts Életben! program célja, hogy az iskolás korosztálytól a felnőttekig szükség esetén mindenki képes legyen segítséget nyújtani és életet menteni.

 

Miután elméletben már tisztában voltunk a teendőkkel, a hallgatóság tagjai külön-külön is kipróbálhatták az újraélesztés folyamatát egy műbaba segítségével. A baba nagyon hasonlított egy valódi emberre, a rajta elhelyezett műszer pedig visszajelzéseket adott a gyakorlónak. Az újraélesztés során az első teendőnk, hogy megnézzük, lélegzik-e segítségre szoruló személy. Amennyiben nem, mellkas kompressziót kell alkalmaznunk. Az újraélesztés gyakorlása közben láthattuk, hogy jól megjegyeztük-e a tanultakat és sikerül-e elérnünk a megfelelő nyomásértéket ahhoz, hogy megmenthessük a beteg életét.

A Kutatók Éjszakáján arra is felhívták a figyelmünket, hogy nagyon fontos a határozottság. Megtörténhet, hogy a kompresszió során néhány borda eltörik, de nem szabad kétségbeesnünk. A legfontosabb szempont, hogy felismerjük a helyzet súlyosságát és mindent megtegyünk, ami tőlünk telik.


SZTEinfo - Kiss Izabella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek