SZTE Info

IMG_0212

A zene pezsdítő erejével: rendhagyó énekóra a Muzsikással az SZTE gyakorló iskolában

Négy rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás együttes az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában. A 2019. november 29-i programon a diákok megtapasztalhatták a zene fölpezsdítő erejét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az oktatásban egyre inkább háttérbe szoruló zenei nevelés jelentőségére, valamint a magyar zenei kultúra értékeire úgy hívja föl a diákok, a tanárok és a szülők figyelmét Sipos Mihály, a Muzsikás együttes alapító tagja, első hegedűse, hogy 2004-ben életre hívta a rendhagyó iskolai énekórákat. A kezdeményezést a zenekar önerőből indította útjára. A Mol vállalatcsoport támogatását elnyerte a Muzsikás együttes, s azóta a magyarországi iskolák számára évi hatvan alkalommal rendhagyó énekórát tart, ingyen.


Rendhagyo_enekora_2019_11_29_BA
Képgaléria a rendezvényről

 

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2019. november 29-én látta vendégül a Muzsikást: két-két turnusban a középiskolások, majd az általános iskolások vehettek részt a nem mindennapi énekórákon. A szünetben Sipos Mihály elmondta: a Muzsikás együttes számára is pozitív a diákok azonnali visszajelzése, és úgy látják, nagy az igény erre a fajta felszabadult közösségi együttlétre.


IMG_0209

 

Egy-egy énkeóra anyagának összeállításakor arra törekszenek a zenészek, hogy bemutassák és megszólaltassák a különböző népi hangszereket, az eltérő tájegységek zenéjét, de beszélnek a szokásokról is, valamint figyelnek arra, hogy az elhangzó magyarázatok összhangban legyenek a diákok életkorával és tudásszintjével. Az iskolás korosztály megszólításának – Sipos Mihály, a Muzsikás együttes vezetője szerint – az a titka, hogy hiteles személyként hiteles mondanivalóval kell eléjük állni, hiszen a fiatalok erre fokozottan érzékenyek, a zene pedig akkor ér valamit, ha megmozgatja, fölpezsdíti őket.

 

SZTEinfo – Ferencz-Fehér Dorottya

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.