Bezár

Hírarchívum

IMG_0212

A zene pezsdítő erejével: rendhagyó énekóra a Muzsikással az SZTE gyakorló iskolában

A zene pezsdítő erejével: rendhagyó énekóra a Muzsikással az SZTE gyakorló iskolában

2019. december 02.
2 perc

Négy rendhagyó énekórát tartott a Muzsikás együttes az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában. A 2019. november 29-i programon a diákok megtapasztalhatták a zene fölpezsdítő erejét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az oktatásban egyre inkább háttérbe szoruló zenei nevelés jelentőségére, valamint a magyar zenei kultúra értékeire úgy hívja föl a diákok, a tanárok és a szülők figyelmét Sipos Mihály, a Muzsikás együttes alapító tagja, első hegedűse, hogy 2004-ben életre hívta a rendhagyó iskolai énekórákat. A kezdeményezést a zenekar önerőből indította útjára. A Mol vállalatcsoport támogatását elnyerte a Muzsikás együttes, s azóta a magyarországi iskolák számára évi hatvan alkalommal rendhagyó énekórát tart, ingyen.


Rendhagyo_enekora_2019_11_29_BA
Képgaléria a rendezvényről

 

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2019. november 29-én látta vendégül a Muzsikást: két-két turnusban a középiskolások, majd az általános iskolások vehettek részt a nem mindennapi énekórákon. A szünetben Sipos Mihály elmondta: a Muzsikás együttes számára is pozitív a diákok azonnali visszajelzése, és úgy látják, nagy az igény erre a fajta felszabadult közösségi együttlétre.


IMG_0209

 

Egy-egy énkeóra anyagának összeállításakor arra törekszenek a zenészek, hogy bemutassák és megszólaltassák a különböző népi hangszereket, az eltérő tájegységek zenéjét, de beszélnek a szokásokról is, valamint figyelnek arra, hogy az elhangzó magyarázatok összhangban legyenek a diákok életkorával és tudásszintjével. Az iskolás korosztály megszólításának – Sipos Mihály, a Muzsikás együttes vezetője szerint – az a titka, hogy hiteles személyként hiteles mondanivalóval kell eléjük állni, hiszen a fiatalok erre fokozottan érzékenyek, a zene pedig akkor ér valamit, ha megmozgatja, fölpezsdíti őket.

 

SZTEinfo – Ferencz-Fehér Dorottya

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek