SZTE Info

IMG_3909-001

Tizenegyedik szemeszterét kezdte az Alma Mater mentorprogramja

Ebben a félévben is népszerű volt az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramja: a 11. szemeszter 37 mentorral és 59 hallgatóval kezdődött. A program célja, hogy felkészítse az egyetemistákat a munka világára, és betekintést adjon leendő szakmájuk gyakorlati oldalába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A mentorprogram megnyitóján Dr. Bene Tamás, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója köszöntötte a résztvevőket. – Általános- és középiskolás korban kezd el a gyerekek fejében formálódni a kérdés, hogy mi leszek, ha nagy leszek? Sokan kerülnek hozzánk az egyetemre azért, mert egy olyan szakmában szeretnének elhelyezkedni, amelyet magas színvonalon oktatnak az SZTE-n is. Ezután pedig a mi felelősségünk, hogy ne csak egy értékes papírt adjunk a hallgatóknak, hanem megkönnyítsük a hirtelen átmenetet az egyetem és a munka között. Ez a program pedig éppen ezt biztosítja. A mentorprogram során volt SZTE-s hallgatók, oktatók és partnerek vezetik be az egyetemistákat leendő szakmájuk gyakorlati szépségeibe. Így első kézből szerezhetnek tapasztalatot, többek között megtudhatják, milyen egy nagy cégnél vezetővé válni. A program sikerességét mutatja, hogy már a tizenegyedik szemeszter zajlik. Nagy előnye, hogy sokkal rugalmasabb, mint egy szakmai gyakorlat, így rugalmasan lehet megismerni a különböző területeket – mondta el Dr. Bene Tamás.


Alma_Mater_Mentor_Program
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE Alumni ügyekért felelős rektori megbízottja az emelte ki, hogy a mentorprogramnak három fókusza van: az együttműködés, az elkötelezettség és a hallgatók támogatása. A fejlődés is fontos számukra, így most pilot jelleggel indul egy új program, melynek keretében az informatikai területen mentorált hallgatók mentorálnak középiskolásokat. Természetesen az a cél, hogy ezt a programot minden képzési területre kiterjesszék.


IMG_3956


Az Alma Mater mentorprogramjára az SZTE aktív vagy passzív, hazai vagy külföldi hallgatói egyaránt jelentkezhetnek. Egy diák akár többször is jelentkezhet a programba, illetve már kurzusként is fel lehet venni. Nagy előnye, hogy rendkívül rugalmas, ugyanis egy hónapban minimum kétszer kell találkozni a mentorral, ha valaki pedig kurzusként teljesíti, akkor nekik minimum három találkozó a teljesítendő.


SZTEinfo-Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 19.
  10:00 - 13:00
  A Kar és a gyógyszerészképzés bemutatása, laborlátogatás
 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20