SZTE Info

Sanghaji magyar szakosok évzáró ünnepsége az SZTE-n

Egy évet tölthettek el az SZTE BTK Hungarológia Központban azok a kínai hallgatók, akik a Sanghaj Nemzetközi Tanulmányok Egyetemről érkeztek az SZTE-re, hogy megismerkedjenek a magyar nyelvvel és kultúrával. A kínai hallgatók ünnepélyes évzárójukon, június 19-én, magyarul számoltak be szegedi élményeikről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egyéves magyar képzésben vett részt a Shanghai International Studies University-ről (SISU) érkezett nyolc kínai hallgató. Képzésük alatt heti 24 órában tanulták a magyart, mint idegen nyelvet és a magyar kultúrát. A diákok az SZTE-n töltött tanulmányaikra egy magyar nevet is választottak maguknak, hogy ezzel tanáraik munkáját is megkönnyítsék. A hallgatók ünnepélyes évzárón vették át elismerő okleveleiket, és köszönték meg tanáraik munkájukat.


kinai_hallgatok_evzaro


– Kína hatalmas ország, hatalmas kultúrával. Magyarország igaz, hogy kicsi ország, de úgy gondolom, igazán hatalmas kultúrával rendelkezik. Igaz, mi egy kicsit be vagyunk zárva a nyelvünk korlátaiba, hiszen a magyart nagyon kevesen beszélik a világon, nem úgy, mint a kínait. Azonban úgy gondolom, hogy ez egy jó kezdet ahhoz, hogy megmutassuk a világnak, hogy a magyar egy olyan nyelv és kultúra, amit érdemes tanulni és használni – mondta el köszöntő beszédében az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja, Prof. Dr. Gyenge Zoltán.


– Az SZTE és a tanszék életében egy új korszakot köszönthettünk, ugyanis ez volt az első tanév, amikor a Hungarológia Központ kínai hallgatókat fogadhatott. Nagyon örülünk neki, hogy megismerhettük ezeket a remek embereket, és örömmel mondhatom, hogy nagyon sokat fejlődtek az egy év alatt, amit nálunk töltöttek. Ezen kívül az SZTE Konfuciusz Intézetnek is köszönjük a közreműködésüket a kínai hallgatók tanulmányi programjában – fogalmazott Dr. Árvay Anett, az SZTE BTK hungarológia program vezetője.


IMG_9132


Az évzáron a köszöntők után a kínai diákok számoltak be az egyetemhez, Szegedhez vagy Magyarországhoz kötődő legkedvesebb emlékeikről. Wang Yudie Petőfi Sándor Lennék én folyóvíz versét, Zhu Ningxin József Attila Születésnapomra című versét szavalta el magyarul. Tang Xiao a mohácsi busójáráson szerzett élményeiről tartott egy rövid előadást. – Először kicsit kívülállónak éreztük magunkat, mert kevés ázsiai arcot láttunk, sőt kínaiként feltűnőek voltunk még a tömegben is. Sok magyar gyerek jött oda hozzánk, akik mind meglepődtek, hogy tudunk magyarul. Örülök, hogy megtapasztalhattam ezt a különleges farsangi élményt – mondta el Tang Xiao, aki a Dia nevet választotta magának magyar tanulmányai időszakára.


Konfuciusz_evzaro
Az évzáró ünnepségen készült képek itt megtekinthetőek.
 

Lu Yingwen – magyar nevén Luca – a novemberi irodalmi sétájukról számolt be, amelyen hallgatótársaival és tanárukkal vettek részt. A séta során végig járták azon költők szülő- és lakóházát, akiknek valamilyen kötődésük volt Szegedhez. Shen Yaocao – magyar nevén Jolán – kedvenc magyar filmjéről, a Werckmeister harmóniákról beszélt előadásában. Elmesélte, hogy hiába látta már négyszer-ötször a filmet, mégis még mindig teljesen ámulatba ejti. Huang Jingyi, aki a Rea nevet választotta magának, a szegedi egyetemi élet szépségeiről számolt be. Rea a Károlyi Mihály Kollégiumban lakott ebben az egy évben, ahol aktívan részt vett a közösségi programokban, és rengeteg barátra tett szert. A kínai hallgató arról is mesélt, hogy korábban 2 évig tanult magyarul, mégis mikor Magyarországra érkezett nagyon kétségbeesett, mert rájött, hogy mégsem tud folyékonyan beszélni, még rendelni sem tudott az éttermekben. Rea ezért megköszönte tanárainak, hogy nemcsak tanították őket, hanem Magyarországot túlélni is segítettek.


IMG_9048


Shen Shuhao, Soma, az egyetlen fiúként legújabb kedvenc hangszeréről, az ukuleléről mesélt az évzárón, ugyanis számára ez egy teljesen új hobbi, amellyel 3 hónapja kezdett el ismerkedni. A kínai hallgató a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt is előadta új hangszerével. Lou Xianjie, avagy Dalma kedvenc magyar épületéről, a Parlamentről számolt be. Az épületet az őszi szemeszterben látogatták meg hallgató társaival, mely során nagy benyomást tett rá az építészeti különlegessége és a történelmi jelentősége is.


Az ünnepélyes évzáró végén a kínai hallgatók átvették az elismerő okleveleket, és az oktatók által szervezett magyar nyelvvizsga eredményeit.


SZTEinfo - Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 19.
  10:00 - 13:00
  A Kar és a gyógyszerészképzés bemutatása, laborlátogatás
 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20