Bezár

Hírarchívum

A kreol nyelvektől az emlékezeten és mesterséges intelligencián át a tatárlaki korongig

A kreol nyelvektől az emlékezeten és mesterséges intelligencián át a tatárlaki korongig

2019. december 03.
2 perc

Az AudMax Esték 2019-es őszi programsorozata, a Mindennapi bölcsészet idei utolsó előadását Harc a múltért: magyar vagy román a tatárlaki korong? címen Dr. Hubbes László Attila, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának oktatója tartja december 4-én este 18 órakor a szegedi bölcsészkaron.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az AudMax Esték 2019-es őszi programsorozata, a Mindennapi bölcsészet idei utolsó előadását Harc a múltért: magyar vagy román a tatárlaki korong? címen Dr. Hubbes László Attila, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának oktatója tartja december 4-én este 18 órakor a szegedi bölcsészkaron. Az apokaliptika esztétikai, irodalomtörténeti és művészettörténeti vonatkozásaiból doktorált, az egyetemen szemiotikát és retorikát tanító vendégelőadó a kortárs magyar és román újpogány mozgalmakat és a bennük működő új nemzeti mitológiákat is vizsgálja, különösen a virtuális közösségi térben zajló diskurzusaik mentén. Hubbes László Attila többször vett részt a szegedi bölcsészkar oktatóival vallástudományi kutatásokban, közös publikálásokban. Mostani előadásában arra keresi a választ, hogy miért és hogyan tölt be meghatározó szerepet egy prehistorikus (proto)írás, azaz a rovásírás az új nemzeti eredet-mitológiák felépítésében.

 

Az AudMax Esték - Mindennapi bölcsészet előadássorozata arra mutat példákat, hogy hogyan alkalmazhatók a humán tudományok a hétköznapokban. Az előadók olyan neves szakemberek, akik sok szállal kötődnek a szegedi egyetemhez: tanítottak itt, vagy szoros kutatási együttműködésük van a BTK oktatóival, kutatócsoportjaival.

 

A rendezvény a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány és az SZTE BTK közös programja, valamint az Őszi Kulturális Fesztivál kísérőprogramja, mely a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Kollégiumának a támogatásával valósul meg.

 

A szervezők szeretettel várják mindazokat az egyetemi és nem egyetemi polgárokat, szegedieket és Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, olvasni és a világ minél több részletét megismerni jó.


Bővebb információ az SZTE BTK honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek