SZTE Info

Régészet Napja a bölcsészkaron

Idén az SZTE BTK Régészeti Tanszéke is csatlakozik a Régészet Napja rendezvényhez. Az érdeklődőket interaktív régészeti kalandjáték és játszóház várja május 26-án, 10 órától a Bölcsészettudományi Kar épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A legfiatalabb érdeklődők kipróbálhatják a „barlangfestést”, valamint a „régész homokozó” segítségével egy kis időre ők maguk is régészekké válhatnak. A programok között szerepel még tárgysimogató, hajfonatkorong-készítés és papírbabák felöltöztetése honfoglalás kori viseletbe.

A szegedi bölcsészkar épületébe látogatókat interaktív régészeti kalandjáték is várja. A programon hat főszereplő - egy őskori ember, egy népvándorlás kori harcos, egy honfoglalás kori nő, egy kun nő, illetve a két világháború között az SZTE BTK Régészeti Tanszékén dolgozó két kutató, Buday Árpád és Széll Márta - különleges életútját kísérhetik végig az érdeklődők. A résztvevők egyéni sorsokon keresztül ismerhetik meg többek között azt, hogy hol lakott egy őskorban élt ember, milyen életmódot folytatott egy harcos, miben hittek a honfoglalók, milyen luxustárgyakhoz juthattak hozzá a középkori emberek, milyen eszközöket használhattak a 20. század kiemelkedő régészei, illetve, hogy a különböző korokban élt egyének antropológiai jellemzői mennyiben és miért térnek el egymástól. Egy rövid előadást követően a látogatók kis létszámú csoportokban egy csapatvezetővel fedezik fel a bölcsészkar épületét, ahol különböző állomásokon tekinthetik meg, vehetik kézbe a főszereplőkhöz kapcsolódó tárgyakat, illusztrációkat, és ehhez kapcsolódóan különböző feladatokat teljesíthetnek. A program körülbelül 1 órás lesz, amely egy 25 perces előadást és az előadáshoz kapcsolódó 40 perces játékos vetélkedőt tartalmaz. Az előadások kezdőidőpontja: 10.00; 10.30; 11.00; 11.30; 12.00; 12.30; 13.00. Előzetes jelentkezés Soós Ritánál (soos.rita91@gmail.com).


A Régészet Napi programokról további információ itt és itt, valamint a Facebook eseménynél.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.