Bezár

Hírarchívum

IMG_4934-001

Új laboratórium a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikáján

Új laboratórium a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikáján

2018. december 20.
2 perc

Uniós támogatásból alakítottak ki új laboratóriumot az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. Az új infrastruktúrának köszönhetően lehetőség nyílik primer, ős- és progenitor sejtek, szövetek izolálására, sejtterápiás készítmények fejlesztésére és ipari méretű gyógyszerhatástani mérések elvégzésére is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A GINOP-2.3.3-15-2016-00012 (ECRIN nemzetközi független gyógyszerkutatási hálózatban való magyar részvétel elmélyítése) pályázat által biztosított forrásból elkészült és műszakilag átadásra került a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának új, regeneratív medicina és celluláris farmakológiai kutató laboratóriuma.


IMG_4926


Az újonnan kialakított infrastruktúra és műszerpark lehetővé teszi primer, ős- és progenitor sejtek, szövetek izolálását, továbbá azok ex vivo és in vitro tenyésztését új, potenciális gyógyszerhatóanyagok speciális, szövet és sejtspecifikus tesztelésére, illetve olyan új biológiai útvonalak azonosítására, melyek a klasszikus farmakológiai kutatások során használt rendszerekben eddig nem voltak vizsgálhatóak. A laboratórium további előnye, hogy lehetővé teszi fejlett terápiás készítmények (ATMP, sejtterápiás készítmények) fejlesztését, pre-klinikai tesztelését továbbá kombinálja ezeket a klasszikus farmakológiai vizsgálatokkal.


IMG_4927

 

Az infrastruktúra részét képezik a fejlett sejttenyésztő illetve izoláló berendezések és technológiák, a gén és fehérje expressziós szinten végezhető fejlett molekuláris biológiai módszerek és egy valós idejű digitális képalkotó rendszer is, mely alkalmassá teszi a laboratóriumot ipari méretű gyógyszerhatástani mérések gyors és pontos, nagy adatmennyiséget szolgáltató méréseinek elvégzésére is.


Az újonnan elkészült laboratóriumban hamarosan elkezdődhetnek azok a kutatási vizsgálatok melyek során mesenchymális őssejteket tartalmazó fejlett terápiás készítmények továbbá ős és progenitor sejt alapú farmakológiai vizsgálatokra alkalmas tesztrendszerek létrehozására nyílik lehetőség.


IMG_4931


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek