Bezár

Hírarchívum

kiemelt_neveleskonferencia_megnyito_cimhez

Szegeden találkoztak az ország nevelés- és oktatás kutatói

Szegeden találkoztak az ország nevelés- és oktatás kutatói

2016. november 29.
3 perc

Közel 550-en vettek részt az idei, XVI. Országos Neveléstudományi Konferencián, melynek az SZTE Neveléstudományi Intézete adott otthont az Agórában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézete és a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Tudományos Bizottsága 2016. november 17–19. között rendezte meg a XVI. Országos Neveléstudományi Konferenciát (ONK 2016) Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában.

 

A konferencia központi témája a tanulás és nevelés interdiszciplináris megközelítése volt, kifejezve azt, hogy a neveléstudomány által vizsgált kérdések és problémák kutatása, azok összetettsége miatt, leginkább a különböző tudományterületek – például a pszichológia, a szociológia, az orvostudomány, a közgazdaságtan – szemléletének, eredményeinek, módszertanának együttes figyelembevételével és alkalmazásával lehet hatékony és eredményes.

 

Resztvevok


A konferencia elnöki feladatait Zsolnai Anikó, a Neveléstudományi Intézet tanszékvezető egyetemi tanára látta el. Az elnöki köszöntő mellett Szabó Gábor, az SZTE rektora, illetve Csapó Benő, a Neveléstudományi Intézet intézetvezető egyetemi tanára, az ONK alapító elnöke üdvözölte a résztvevőket.

 

Konferencia_nyito


A konferencián, a hagyományokhoz híven, neves hazai és külföldi vezető kutatók tartottak plenáris előadást – Csépe Valéria (MTA TTK Agyi Képalkotó Központ) az agy, a tanulás és a technológia kapcsolatáról, Carmel Cefai (University of Malta) a rezilienciáról, a szociális és az érzelmi nevelés kisgyermekkori lehetőségeiről, valamint Terezinha Nunes (University of Oxford) a matematikaoktatás kihívásairól és az abban rejlő lehetőségekről.

 

Plenaris_CsepeV


A konferencia történetében először került sor kerekasztal-beszélgetésre, melynek témája – a konferencia központi témájához illeszkedve – a tanítás és nevelés interdiszciplináris megközelítése volt. A beszélgetésen Barabás Katalin (SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet), Csépe Valéria (MTA TTK Agyi Képalkotó Központ), Csapó Benő (SZTE Neveléstudományi Intézet) és Varga Júlia (MTA Közgazdaság-tudományi Intézet, Budapesti Corvinus Egyetem) vett részt, a beszélgetést Vidákovich Tibor (SZTE Neveléstudományi Intézet) moderálta.

 

Kerekasztal


Az idei ONK-n szerepeltek a programban először műhelyfoglalkozások is, melyek a köz- és a felsőoktatást egyaránt érintő módszertani kérdésekkel, problémákkal és lehetőségekkel foglalkoztak. Fejes József Balázs (SZTE Neveléstudományi Intézet) és Szűcs Norbert (SZTE Felnőttképzési Intézet) az integráció, Bocsi Veronika (DE Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar) és Czeglédi Tímea (DE Felsőoktatási Kutató és Fejlesztő Központ) a felsőoktatás, Kárpáti Andrea (ELTE TTK Természettudományi Kommunikció és UNESCO Multimédiapedagógia Központ) és Gaul Emil (Nyíregyházi Egyetem) a rajzoktatás, Korom Erzsébet (SZTE Neveléstudományi Intézet) és Orosz Gábor (SZTE Neveléstudományi Doktori Iskola) a természettudományos nevelés néhány kérdésével foglalkoztak, az angol nyelvű műhelyfoglalkozást, mely szintén a természettudomány oktatását érintette, Peter Bryant (University of Oxford) vezette.

 

neveleskonf
A konferencián készült további képek itt megtekinthetők.


A háromnapos konferenciának közel 550 (kutató, egyetemi és főiskolai oktató, hallgató, PhD-hallgató, illetve a köznevelésben dolgozó pedagógus) résztvevője volt. Az előadók 41 szimpózium, 32 tematikus szekció és 3 poszterszekció keretében mutatták be – többek között – felsőoktatással, oktatás- és neveléselmélettel, mérés-értékeléssel, neveléstörténettel és IKT-val kapcsolatos elméleti és empirikus munkáikat, kutatási és fejlesztési eredményeiket.

 

A konferencia honlapja itt elérhető.
Az ONK 2016 programja itt érhető el.


Szöveg és Fotó: SZTE Neveléstudományi Intézet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek