Bezár

Hírarchívum

Az SZTE és norvég partnere: az orvosi kémiai kutatásoktól a lézeres optikai vizsgálatokig

Az SZTE és norvég partnere: az orvosi kémiai kutatásoktól a lézeres optikai vizsgálatokig

2016. augusztus 01.
2 perc

Egyetemi hallgatók – többek között – orvosi kémiai, és farmakológiai kutatásokkal, továbbá számítógépes kémiai, fotokémiai, valamint kémiai és lézeres optikai vizsgálatokkal foglalkozhattak a Szegedi Tudományegyetem és norvég partnere együttműködése eredményeként.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A graduális és posztgraduális képzésben tanuló hallgatók a vegyészet, a gyógyszerészet és a fizika legújabb kutatási témáiba nyerhettek bepillantást a Szegedi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola és a Tromsø-i Egyetem közös programján. A program intenzív szakasza a 2016. július 11-26. közötti nyári egyetem volt.

 

A norvégiai kurzuson a hallgatók tapasztalatot szerezhetnek a korszerű kémiai kutatások terén, megismerkedhetnek a legújabb lézeres kutatási eljárásokkal, illetve a lézertechnológia alkalmazásának lehetőségeivel – tudtuk meg Zsigmond Ágnestől. Az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszék egyetemi docense elmondta: "A nyári intenzív program színteret teremtett a kutatók és a hallgatók számára ötleteik és tapasztalataik megosztására, amelynek eredményeként új távlatok nyílhatnak meg a kémiai és biológiailag aktív vegyületek számítógépes, fotokémiai és lézeres vizsgálatában, és a partnerek jövőbeni együttműködésének alapjául szolgálhatnak."

 

Ez a „1st Hungarian-Norwegian Summer School on Bioactive Substance Research” című, HU08-0003-M4/IP/2015 azonosító számú projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok révén 60.192 euró támogatásban részesült. Az intenzív programnak a norvég projekt partner, a Tromsø-i Egyetem adott otthont.

 

Az EGT Alapok és a Norvég Alapok révén Izland, Liechtenstein és Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában.

 

A három ország az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az EU-val. A 2009-2014 közötti időszakra az EGT Alapok és a Norvég Alapok támogatási összege 1,79 milliárd euró. A norvég hozzájárulás a teljes összeg 97%-át teszi ki. A támogatásból a nem kormányzati szervezetek, kutatási és felsőoktatási intézmények, valamint a köz-és magánszektor részesülhet a 12 legutóbb csatlakozott EU tagállamban, valamint Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek