SZTE Info

Megkezdte működését Szegeden az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája

A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve kezdte meg működését az Igazságügyi Hivatal keretein belül az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája. A képzési centrumot 2015. október 12-én Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitott meg az SZTE Állam és Jogtudományi Karán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája egységes szemléletű szakmai és hivatás-etikai képzési és továbbképzési centrum. Az akadémián induló képzések célcsoportja a bírósági végrehajtók, igazságügy szakértők, családi vagyonfelügyelők, a megyei kormányhivatalok áldozatsegítési, jogi segítségnyújtási és pártfogó felügyelői, valamint a felszámolói és vagyonfelügyelői szakképzettséggel rendelkező személyek. Összefoglaló elnevezéssel a jogi szolgálatok alkalmazottainak képzése folyik majd itt.


Szabó Imre, a jogakadémia vezetője elmondta, az intézmény jogi, szakmai és hivatás-etikai képzéseket szervez, az oktatás regionális szinten, a fővárosban és Szegeden folyik majd. Hozzátette: folyamatosan készítik elő a jövő évi képzési tervet, mely várhatóan október végére áll össze. Maga a képzés 2016. február-március táján indulhat el. Cél az Európai Uniós gyakorlatok áttekintése is, és a pozitív példák beépítése a magyar mintába.


A jogakadémia lényegét abban látom, hogy a szakemberek rendszeres továbbképzésen vegyenek részt, ezáltal minél hamarabb és első kézből kapjanak tájékoztatást a jogszabályváltozásokról. A képzés lényege, hogy a képzettebb szakemberek meg tudják értetni magukat a bírókkal, és a laikus emberekkel is, hiszen az igazságszolgáltatásnak kifelé is kommunikálnia kell. A rendszeres képzéseknek köszönhetően merem remélni, hogy nem csak gyorsabb, de hatékonyabb is lesz egy-egy ügy befejezése” – fogalmazott.


Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a jogakadémia és az általa szervezett képzések egyik fontos feladata a jog és jogi szabályok értelmezésének egységesítése. „Új eljárási kódexek kidolgozása zajlik folyamatosan. Amikor 2016-ban elfogadják ezeket, akkor a jogakadémiának lesz a feladat az új kódex megismertetése a szakmával. Kiemelt feladata lesz az elfogadott nagy kódexek gyakorlatba történő átültetése, a jogszabályok napi implementálása a gyakorlatba” – mondta.


Hozzátette: az állampolgárok felől egyfajta elégedetlenség figyelhető meg az igazságszolgáltatást illetően. A társadalmi megítélést meg kell emelni, helyére kell tenni, ezen képzéssel lehet javítani. A jogakadémia létrehozásával lépést tettek, abban hogy a közbizalom erősödjön.


Az akadémia létrehozásával olyan hiánypótló tevékenységet végez a kormány, melyre nagyon nagy szükség volt. A jogakadémiának feladata hogy kiszűrje azokat az embereket, akik nem erre a pályára valók. Komoly elvárást fogalmaz meg a kormány az emberekkel szemben. Akik a képzéseket nem veszik komolyan, nem kapnak kreditpontokat, így jogszabályi alapon tevékenységük befejezésére kényszerülhetnek. Ez egy fajta felelősségtudatra szólítja a résztvevőket. Bízom benne, hogy nem a szankciókon keresztül kell eredményeket elérni. Az állam hajlandó áldozni arra, hogy megfelelő szinten történjen a képzés, de igényt is tart a kontrollra. Az állam ad, másrészről elvárja, hogy a szabályokat betartsák” – hangsúlyozta.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.