Bezár

Hírarchívum

A sertésfajták húsminőségéről és a medvehagyma antibakteriális hatásáról az OTDK-n

A sertésfajták húsminőségéről és a medvehagyma antibakteriális hatásáról az OTDK-n

2015. április 09.
3 perc

Izgalmas előadásokat hallhattunk a XXXII. OTDK Agrártudományi Szekciójának ülésein. 31 tagozatban olyan témákat vitattak meg a fiatal kutatók és bírálóik, mint a Kunsági borvidék problémái, a hazai ökológiai gazdálkodás, a bivalytenyésztés és a hazai libamáj helyzete.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Agrártudományi szekció konferenciájára 345 hallgató 338 dolgozattal nevezett be, melyeket az ügyvezető elnökség és az agrárszakbizottság 31 tagozatba osztott. Az SZTE két rendező kara, a Mezőgazdasági és Mérnöki Kar 41 hallgatóval képviselteti magát a versenyen. A megmérettetésre többek között Budapestről, Debrecenből, Kaposvárról, Kecskemétről, Gyöngyösről, Szolnokról, Gödöllőről és határainkon túlról is érkeztek.



31 tagozatban 5 fős bizottságok pontoznak


A XXXII. OTDK Agrártudományi Szekció tagozatai: Agrárgazdaságtani és Vállalatgazdálkodási I, II, Agrármarketing, Agrárműszaki és Agrárinformatikai, Állategészségügyi, Állatélettan, Állat-genetikai, Állattenyésztéstani I, II, Élelmiszerbiztonsági, Élelmiszertechnológiai I, II, Élelmiszertudományi I, II, Erdészeti és faipari, Kertészeti I, II, Környezetgazdálkodási, Környezettechnológiai, Növény-genetikai és biotechnológiai, Növénytermesztéstani, Növényvédelmi I, II, Takarmányozástani, Tájökológiai, Természetvédelmi I, II, Vadgazdálkodási I. II, Vidék- és területfejlesztési I, II.

„Színvonalas előadásokat hallhattunk, a kérdések többségére a versenyzők megfelelően válaszoltak”- összegezte Vidács Anita. Az élelmiszertechnológiai tagozat bíráló bizottságának tagja elmondta: az 5 fős bizottság több szempont alapján 0-10-ig terjedő skálán pontozza az előadásokat. Olyan szempontokat is figyelembe vesznek, mint az előadás stílusai, a szakmai felkészültség és a vitakészség. A szegedi egyetem PhD hallgatója elmondta: a versenyre jelentkezők magas számát mutatja, hogy több tématerületen dupla tagozatra volt szükség, hiszen a benyújtott dolgozatok száma meghaladta a 15-öt.



Sertésfajták húsminőségének vizsgálata


A Szegedi Tudományegyetem Mérnök Karán végezte tanulmányait Mészáros Andor Tibor, aki élelmiszertechnológiai tagozatban mutatta be előadását. A gödöllői Szent István Egyetem hallgatója sertésfajták húsminőségének vizsgálatával és összehasonlításával foglalkozik. „A két éves munka során hibrid sertés, mangalica és vadsertés húst vizsgáltam és hasonlítottam össze. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a hibrid sertés hús jó minőségű, ipari feldolgozásra alkalmas ám kevésbé ízletes. Ezzel szemben a vadhús jobb ízű, még sincs iránt nagy kereslet. A mangalica mindkét szempontból jónak mondható, finom és terméknek is kiváló”- összegezte kutatását Mészáros Andor Tibor.



A medvehagyma antibakteriális hatása


A medvehagyma leveleinek virágzás előtti és utáni antibakteriális hatását vizsgálta Kerekes Eliza. Az SZTE Mérnöki Kar hallgatója 2014 áprilisában kezdte a kutatómunkát mely augusztusig tartott, majd novemberben TDK-n mutatta be. A 2015-ös OTDK-n élelmiszertudományi tagozatban tartotta meg prezentációját. „A Gram-negatív baktériumok érzékenyebben reagálnak, mint a pozitívok, legérzékenyebb az E. coli baktérium, mely húgyúti fertőzéseket és ételmérgezést is okozhat. A kutatási eredmények alapján megállapítható, hogy virágázás után sokkal hatékonyabb a medvehagyma levele az antibaktériumokkal szemben” - mondta a mérnök kar hallgatója. „Nagyon korszerű és mindennapi problémákat vizsgáló előadásokat hallottam, ám sok esetben a kutatási eredmények gyakorlatba való átültetését hiányoltam”- értékel a tagozat előadóit Kerekes Eliza.


A XXXII. OTDK Agrártudományi Szekció programfüzete itt letölthető

 

SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

 

Korábban írtuk:

Elkezdődött az SZTE-n a XXXII. OTDK Agrártudományi szekciója

Az OTDK Agrártudományi szekcióját az SZTE rendezi

Az OTDK két szekcióját az SZTE rendezi

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek