Bezár

Hírarchívum

Megkezdődött a külföldi gólyákat segítő orientációs hét

Megkezdődött a külföldi gólyákat segítő orientációs hét

2014. szeptember 03.
3 perc

A 2014/2015. tanév I. félévében 26 ország 233 hallgatója kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az új diákok számára úgynevezett orientációs hetet rendez az SZTE Nemzetközi Mobilitási Irodája 2014. szeptember 1–5. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gólyahét a külföldi hallgatóknak

 

1400902Mobilitas66A 2014/2015. tanév I. félévében az ERASMUS+, ERASMUS MUNDUS, CEEPUS nemzetközi mobilitási programok keretében, a Magyar Ösztöndíj Bizottság ösztöndíjaival, valamint a West Virginia Egyetemmel fennálló kétoldalú hallgatói csereprogram keretében 233 külföldi hallgató érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. Ez az eddigi legmagasabb beérkező hallgatói létszám. Az orientációs hét kezdő napján, szeptember 1-jén, hétfőn az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottság mentorhallgatói és az Erasmus Student Network önkéntesei fogadták a külföldi diákokat. Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda több mint 15 éve szervezi meg a rendezvényt, melyen az új hallgatók a tanulmányaikhoz és szegedi életükhöz kapcsolódó információkat kapnak, így például tájékozódnak a szálláskereséshez, könyvtári beiratkozáshoz, ETR-használathoz, egészségbiztosítás intézéséhez szükséges legfontosabb teendőkről. Az új diákok itt ismerkednek meg először az oktatókkal, a tanszéki koordinátoraikkal és a többi országból érkezett külföldi hallgatóval is. Az új hallgatók beilleszkedését segítő hét további részében a diákok megismerkednek a Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi Kommunikációs Intézetével, valamint ellátogatnak a József Attila Tanulmányi és Információs Központba is.


 

Színes diáksereg

 

Az ERASMUS mobilitási program keretében elsősorban Európai Uniós országokból, illetve uniós országok partneregyetemeiről, az ERASMUS MUNDUS és a Magyar Ösztöndíj Bizottság program keretében pedig a világ minden tájáról érkeztek diákok a Tisza-parti universitasra. A 2014/2015-ös tanév első szemeszterében a legtöbb hallgató Törökországból, Franciaországból, Spanyolországból, Olaszországból és Romániából érkezett, de az intézmény Lengyelországból, Németországból, Belgiumból, Bulgáriából, Csehországból, Litvániából, Ausztriából és Szlovákiából is fogad hallgatókat. Nagy az érdeklődés a Bölcsészettudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, az Általános Orvostudományi Kar és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képzései iránt, ezek a karok 30-50 fő közötti létszámban fogadnak hallgatókat – tudtuk meg Balogné Molnár Gabriellától, az SZTE Mobilitási Iroda vezetőjétől.


Orientacios_het_megnyito_2014._szeptember_02._galeria
Megkezdődött a külföldi gólyákat segítő orientációs hét - GALÉRIA

 

Támogató szervezetek

 

A Nemzetközi Mobilitási Iroda munkáját az SZTE EHÖK Külügyi Bizottsága, valamint az Erasmus Student Network (ESN) segítik. Patai Ádám az EHÖK Külügyi Bizottságának elnökeként vesz részt a külföldi diákok orientációjában. Kérdésünkre elmondta, a hallgatóknak igyekeznek mindenben segítséget nyújtani, legfontosabb feladatuk a hallgatók beiratkozásának segítése. Mi kísérjük el a külföldi diákokat a karokra beiratkozni, ezen kívül év közben szervezünk számukra változatos kulturális és szórakozási programokat és segítjük őket az albérletkeresésben – mondta.


Az Erasmus Student Network körülbelül 35 fős önkéntes stábja a külföldi diákok megérkezésétől kezdve teljes szegedi tartózkodásuk alatt segíti a hallgatókat. A szervezet önkéntesi várják az újonnan érkezőket a pályaudvarokon, kísérik őket az egyetemi egységek, karok között. Igyekszünk minden kérdésükre választ adni, és az egyetemi adminisztráción túlmutató ügyekben, a mindennapi életben segítséget nyújtani. Együtt megyünk a bevándorlási hivatalba, SIM-kártyát venni, internetszerződést intézni, albérletet keresni fogalmazott Fedor Péter Mózes, az ESN szegedi irodájának vezetője. Hozzátette: a szervezet szabadidő, sport- és kulturális programokat szervez a külföldi hallgatóknak; heti rendszerességgel Erasmus Partykat és nemzeti esteket rendeznek, ahol a hallgatók bemutathatják saját kultúrájukat, nemzeti ételeiket, italaikat. A változatos szabadidős repertoár részeként különböző sporttevékenységeket, paintball- és gokartversenyeket szerveznek, korcsolyázni mennek, vagy épp színházi előadásokra, múzeumi kiállításokra látogatnak el a külföldi diákokkal. A magyarországi nevezetességek megismertetése céljából az önkéntesek hazánk nagyvárosaiba is szerveznek kirándulásokat. Emellett minél több hallgatót igyekeznek bekapcsolni a Social Erasmus programba, mely a helyi közösség életébe vonja be az erasmusos diákokat.

 

SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek