SZTE Info

Megkezdődött a regisztráció a XII. Magyar Aeroszol Konferenciára

A Szegedi Tudományegyetem, az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport és a Magyar Aeroszol Társaság szervezésében 2015. március 18. és 20. között Szegeden rendezik meg a XII. Magyar Aeroszol Konferenciát. A szakmai programra előadók jelentkezését várják 2015. február 1-ig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendszerint kétévenként megtartott konferencia célja, hogy fórumot teremtsen a hazai aeroszoltudomány, környezetvédelem és anyagtudomány legfrissebb kutatási eredményeinek áttekintésére, a nemzetközi kutatási trendek és lehetséges közös kutatási irányvonalak megvitatására, továbbá lehetőséget biztosítson a különböző hazai tudományos műhelyek közötti multidiszciplináris együttműködések erősítésére, a kutatók szakmai tapasztalatainak átadására és a fiatal kutatók szakmai bemutatkozására.

 

A 2015-ös konferenciára előadók jelentkezését várják az alábbi témakörökben:

 • PM10/PM2.5 levegőszennyezettség eredete és hatásai
 • Aeroszol mérési módszerek és alkalmazásaik
 • Légköri aeroszol fizikai és kémiai jellemzése
 • Aeroszolok egészségügyi hatásai
 • Aeroszol és klíma
 • Beltéri aeroszol
 • Aeroszol részecskék keletkezése és létrehozása
 • Aeroszolok a gyógyászatban
 • Levegőtisztaság-védelem
 • Aeroszol transzport
 • Aeroszolok környezeti hatásai

 

A nagyszabású rendezvényen adják át a Magyar Aeroszol Társaság Zsigmondy Richárd-díját, mellyel az aeroszolkutatásban kiemelkedő eredményt elért kutatók munkáját ismerik el.

A konferenciára regisztrálni és további információ a XII. Magyar Aeroszol Konferencia honlapján.

A rendezvényt a „Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés (ZENFE)” című, TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0012 azonosítószámú projekt támogatja. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.


SZTEinfo

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.