Bezár

Hírarchívum

11 új álláshely várja a fiatalokat az SZBK-ban

11 új álláshely várja a fiatalokat az SZBK-ban

2014. május 07.
2 perc

94 új, 2014. szeptember 15-től betölthető fiatal kutatói álláshely odaítéléséről döntött az MTA elnöke. Az MTA kutatóhelyek közül az SZBK 11 ifjú tudósnak nyújt lehetőséget az indulásra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A 3 éves időszakra fiatal kutatói álláshelyeket biztosító, évente meghirdetett pályázati rendszer 1992 óta működik a Magyar Tudományos Akadémián azzal a céllal, hogy elősegítse az akadémiai kutatóhálózat fiatalítását és támogassa a tudósképzést. Az elmúlt 22 év alatt összesen mintegy 2200, évente átlagosan 100 fiatal kutatói álláshely létesült” – írja az mta.hu.


„A fiatal kutatók felvételének szempontjai között a szakterületi prioritások, valamint a nemzetközi szinten versenyképes alapkutatások követelményei szerepelnek az első helyen, szem előtt tartva a társadalmi, gazdasági hasznosulás fontosságát is. Többek között az MTA Természettudományi Kutatóközpont 14, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont 11, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont 11, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont 9, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont 9 fiatal kutatói álláshelyet nyert el.”

 

Az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsának (AKT) javaslatával megegyezően a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József döntött a 94 új álláshelyről. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában idén ősztől dolgozó 11 fiatal kutatótémája:


 

A téma megnevezése

Dezubikvitináz enzimek genetikai analízise Drosophila melanogasterben

Biológiai funkciók befolyásolására alkalmas speciális, módosításokat is tartalmazó DNS és RNS oligonukleotidok tervezése és előállítása

A mutagenezis és a rekombináció kapcsolatának vizsgálata élesztőben

A hidrogenáz enzim autokatalitikus működésének vizsgálata

Keringő tumorsejtek vizsgálata

Indukált növényi őssejtek: a növények in vitro regenerációs képességének genetikai/epigenetikai vizsgálata

Az aktinkötő Moesin fehérje sejtmagi transzportjának vizsgálata

Gyógyszerbejutás fokozása sejtkapcsoló fehérjékre ható peptidekkel: vizsgálatok biológiai barrierek tenyészetes és miniatürizált bioelektronikai modelljein

Szimbiotikus interakciók regulációs folyamatainak vizsgálata, szignál peptid peptidázok szerepének tisztázása

A karotinoidok szerepe a cianobakteriális fénybegyűjtő komplex szerkezetében és működésében

Genomi instabilitás mint a karcinogenezis motorja


További információ:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek