Bezár

Hírarchívum

erdekegyezteto_tanacs_kiemelt

Béren kívüli juttatásról döntött az SZTE Érdekegyeztető Tanács

Béren kívüli juttatásról döntött az SZTE Érdekegyeztető Tanács

2014. július 09.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Érdekegyeztető Tanácsa 2014. július 7-én lezárt egy tárgyalási szakaszt. Az SZTE munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői megkötötték új megállapodásukat, amelynek eredményeként közel 4 ezer egyetemi dolgozó kaphat béren kívüli juttatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A munkahelyek megtartása és a szolidaritás jegyében a Szegedi Tudományegyetem vezetői és a dolgozók érdekképviselői a szociális alapú többletjuttatások lefaragásában állapodtak meg a korábbi években, amikor a felsőoktatási szféra gazdasági helyzetét a megszorítások és elvonások jellemezték.

 

ét gyűlésAz SZTE költségvetési sarokszáma

2014-ben a Szegedi Tudományegyetem költségvetési számai úgy alakulnak, hogy az intézmény a múlt évhez képest várhatóan 1 milliárd forint plusz állami támogatást kap. „Ám ennek a növekménynek nagyobbik része vagy átfolyó, azaz a felhasználásra az intézménynek nincs befolyása – például hallgatói juttatások, pedagógus béremelés fedezete a közoktatási intézményeknél – vagy ’pántlikázott’ azaz valamilyen rögzített célra, elszámolási kötelezettség mellett lehet felhasználni .” – nyilatkozta Szabó Gábor rektor.

Az idei költségvetési helyzetben mekkora összegű béren kívüli juttatást kaphatnának a legalacsonyabb jövedelmű egyetemi munkavállalók? Erről kezdett tárgyalásokat, majd döntött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Érdekegyeztető Tanácsa (ÉT).

 

Az ÉT céljai

Az ÉT az SZTE Szenátusának az idei intézményi költségvetésről döntő rendkívüli ülését követően, 2014. július 7-én tanácskozott.

Az ÉT munkavállalói oldala „az elvonásokat megelőző évek béren kívüli juttatása gyakorlatának visszaállítása mellett foglal állást”. Célja: „a teljes munkavállalói kör számára történő juttatás megvalósítása”, de ez pillanatnyilag még nem lehetséges.

„A költségvetési számok függvényében szeretnénk ‘visszahozni’ a béren kívüli juttatások rendszerét és a cafeteria szabályzatot” – fogalmazott az ÉT ülésen Király Andrea. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezet SZTE Szakszervezeti Bizottság elnöke elmondta: próbaszámításokat végeztek a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Személyügyi Szolgáltató iroda segítségével.

 

ét gyűlés01Tavalyi és idei számok

Idén 100 millió forintot különített el béren kívüli juttatásokra az SZTE költségvetésében az egyetem vezetése.

A tavaly béren kívüli juttatásokra fordítható mintegy 34 millió forinthoz képest pozitív elmozdulás, hogy idén háromszor nagyobb keretösszegről, 100 millió forint elosztásáról dönthettek.

Idén a múlt évben érintett körnél háromszor nagyobb, összesen körülbelül 4 ezer közalkalmazott részesül támogatásban. Az érintettek körének meghatározásánál tavaly 141 ezer forint volt a plafon, idén a bruttó 214-215 ezer forint rendszeres jövedelemig terjed a jogosultság, azaz az ennél kisebb jövedelműek kaphatnak nettó 20 ezer forint értékű étkezési támogatást.

 

Alapelvek

Azok részesülhetnek az SZTE dolgozói közül béren kívüli juttatásban, akik főállású teljes, illetve részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottak – 2013. december 31-től folyamatosan, és jelenleg is. Az egyetem főállású és ugyanitt további jogviszonyból származó juttatásokat összevonják. A gyed extra jövedelmet összevonják a közalkalmazotti rendes juttatással. A 30 napon túl tartósan távol lévő közalkalmazott nem részesülhet ilyen juttatásban. Ugyanakkor a 2014. évi májusi havi számfejtés alapján bruttó 214-215 ezer forint jövedelmű egyetemi dolgozó számíthat bérkiegészítésre.

Az ÉT tagjai megegyeztek: az idén január-június közötti időszakra szól megállapodásuk. Ha olyan további juttatások kerülnének az egyetemre, amelyek nem „pántlikázottak”, akkor javasolják, folytatódjon a munkaadói és munkavállalói oldal közötti tárgyalás a béren kívüli juttatásokról. Ha nem lesz további mozgástere az egyetemnek, akkor egész évre vonatkozik a juttatási megállapodás.

Az érintettek a 20 ezer forint étkezési hozzájárulást egy összegben és 2014 szeptemberében, a bér kifizetésekor kapják meg, Erzsébet utalványként.

További információ: http://www.erdek.u-szeged.hu/index.php/hu/eet

 

SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek