Bezár

Hírarchívum

Szabadegyetem – Szeged: Érdekes optimalizálási alkalmazások

Szabadegyetem – Szeged: Érdekes optimalizálási alkalmazások

2014. április 10.
2 perc

A mindennapi élet különböző területeit befolyásoló optimalizáló informatikai alkalmazásokról beszélt Csendes Tibor a Szabadegyetem – Szeged 2014. április 2-i előadásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csendes Tibor az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék tanszékvezető tanára, az MTA doktora. Arany Kréta díjjal is jutalmazott professzor, aki számos optimalizációval és modellezéssel foglalkozó kutatásban részt vett.

Az előadásának témájául különböző optimalizálási alkalmazásokat választott. Csendes Tibor az optimalizálást úgy magyarázta, mint a legkedvezőbb érték elérésére tett törekvéseket. Ezzel a folyamattal nap mint nap találkozik az ember, amikor a legrövidebb úton igyekszik haza, vagy amikor a legolcsóbb zöldségest keresi a városban. Az informatika azonban lehetőséget nyújt arra, hogy ezeknél sokkal bonyolultabb problémákat (mint például a közlekedéshálózatot) is optimalizálni lehessen.

Csendes Tibor az előadásának folyamán különböző példákat mutatott arra, hogy ő személy szerint milyen gyakorlati problémákkal foglalkozott eddig. Szóba hozta a mérnöki területet, ahol az optimalizálással olcsó és biztonságos megoldások érhetőek el például az építkezések során vagy pedig választ lehetett kapni, hogy a gyárakban a futószalagos gyártási elemek kiesése hogyan befolyásolja a termelést. Továbbá szóba került egy alkalom, amikor egy megbízó arra volt kíváncsi, hogyan lehet olyan olcsó LED-alapú közvilágítási lámpatestet tervezni, amely megfelel az előírásoknak is. Voltak Szegedhez kötődő példák is, mint amikor a város tömegközlekedési modelljét vizsgálták abból a szempontból, hogy vajon kedvezőbb lenne-e az utasok számára az idő alapú jegy. A válasz pedig: igen. Sajnos a modellt ennek ellenére még nem vezették be.

Végezetül pedig egy zenei előadás következett: Almási Dénes a TDK-munkája keretében egy olyan programot írt, amely egy egyszerű laptop mikrofonjának segítségével képes a beszkennelt kottát megfelelő időben lapozni, hatalmas segítséget nyújtva ezzel a zenészeknek. A feladat természetesen nem csak programozási, de optimalizálási kihívásokat is tartalmazott. Az elmélet végezetül a gyakorlatban is igazolást nyert, a program időben lapozott, amelyet a közönség soraiban ülő kottához értő hallgatók is igazolni tudtak.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek