Bezár

Hírarchívum

A pannóniai Seuso-kincsről tartottak előadást

A pannóniai Seuso-kincsről tartottak előadást

2014. április 10.
2 perc

A 20. század legjelentősebb késő római leletéről, a pannóniai Seuso-kincsről beszélt 2014. április 9-én Visy Zsolt régészprofesszor a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatalmas érdeklődés kísérte a késő római Seuso-kicseket bemutató előadást. A SZAB-székházának termében összegyűlt érdeklődők közt fiatalok és idősek egyaránt voltak. Az eseményen Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem professzora, Magyarország egyik vezető régésze tartott bemutatót. Egyórás beszédéből az érdeklődők megtudhatták, hogy ugyan eddig csak 14 darabot ismerünk a leletből – ebből hét ezüst tárgy és egy bronz üst került vissza hazánkba –, maga a teljes kincs sokkal több (közel 250) darabból áll. Sajnos a tulajdonjogi vita következtében a kalandos úton eltűnt készlet darabjainak hollétét mind a mai napig homály fedi, lévén nem éri meg őket értékesíteni.


Seuso_kincs_galeria
A pannóniai Seuso-kincsről tartottak előadást - GALÉRIA


Ezt követően Visy Zsolt színes felvételek kíséretében bemutatta a 14 darabos lelet minden tagját. Ezek közt találhatóak ezüstből készült vésett vagy domborított mintával ellátott tálak, kézmosó edények, kancsók, vödrök, illatszeres ládikák, valamint két bronz üst is. A kincsek a nevüket a Seusóról, egy római nemesről kapták, akinek villája valahol Pannóniában lehetett. Seuso az értéktárgyakat ajándékba kapta, ezt bizonyítja a Seuso-tál is, melyen egy körbefutó felirat közli, hogy a tárgyak legyenek sokáig Seuso és leszármazottainak hasznára. Sajnos a kincsek eredeti tulajdonosáról semmilyen írás nem maradt fent, a tálakon szereplő alakok pedig korabeli stílusábrázolások, azaz nem Seusót láthatjuk rajtuk. A kincs többi részén mitikus történetek (többek közt Akhilleuszról és Meleagroszról), valamint állatok láthatóak.

A régészeket mind a mai napig foglalkoztatja, hogy mikor rejthették el a kincseket. Mivel a tárgyak kivétel nélkül a 4. századból valóak, így valószínűsíthető, hogy a 4-5. század fordulóján. A rejtélyek sorát Seuso villájának pontos helye is gazdagítja. Az előadó végezetül mesélt a kincsek kalandos és véres 20. századi történetéről, mely során külföldre, illetve ismeretlen helyekre vándoroltak. Hozzátette, hogy a tulajdonjoghoz való ragaszkodás eddig fékezte, hogy a lelet többi része előkerüljön. Visy Zsolt azonban reméli, hogy a 7 tárgy nemrégiben történt átvétele elősegíti az összes többi, eddig rejtett darab előkerülését. Az előadás végeztével a közönség soraiból tettek fel kérdéseket, melyek a kincs elrejtésétől azok kiállításán át annak legendájáig sok témát érintettek.

 

Őszi Tamás

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek