Bezár

Hírarchívum

oszi_allasborze_2013_kiemelt
Álláslehetőségekről és mesterképzésekről tájékoztattak az SZTE-n

Álláslehetőségekről és mesterképzésekről tájékoztattak az SZTE-n

2013. október 15.
3 perc

A vállalkozások és az egyetem karai nemes versengést folytattak az érdeklődő fiatalokért az őszi állásbörze alkalmából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A IX. SZTE Őszi Állásbörzére, a IV. Szolgáltatók Börzéjére és az V. SZTE Mesterképzések Nyílt Napjára várták az érdeklődő fiatalokat október 15-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában. Az eseményt Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg.

 

Az egymásra találás napja

allasborze_2013_osz− Az évről évre fejlődő börze a kölcsönös egymásra találás lehetőségét biztosítja, hiszen ahogy a hallgatók érdeke, hogy jó munkahelyet találjanak, úgy a vállalkozások számára is fontos szempont, hogy képzett munkaerőt alkalmazzanak. Büszkeséggel tölt el, hogy az SZTE Diplomás Pályakövető Rendszer felmérései alapján a szegedi diplomával rendelkezők továbbra is keresettek a munkaerőpiacon, az itt végzőknek általában nem okoz gondot az elhelyezkedés – mondta beszédében. A rektor „a fiatalokért folyó nemes versengésként” jellemezte azt, hogy a TIK-ben nemcsak a cégek standjait kereshették fel a látogatók, hanem a BA-, BSc-szakokon diplomázókat az SZTE karai is csábították mesterképzéseikkel. A megjelent vállalkozások figyelmébe ajánlotta az Alma Mater Díjat is, melynek pályázati felhívása hamarosan, várhatóan novemberben megjelenik. Ezt az elismerést az egyetem minden évben – pályázat alapján – annak a cégnek ítéli oda, mely a legtöbb SZTE-n végzettet foglalkoztatja, a legintenzívebb szakmai gyakorlati, kutatás-fejlesztési kapcsolatot ápolja az universitasszal.

 

A börzén mintegy harminc vállalkozással és az elhelyezkedést segítő szervezettel, valamint körülbelül tíz szolgáltatóval találkozhattak a látogatók. A szervezők fő célja a hallgatók és a kiállító cégek közötti kapcsolat kialakítása volt, ennek érdekében a fiatalok személyesen tehették fel kérdéseiket a megjelent cégek standjainál, informálódhattak az aktuális álláslehetőségekről, nyitott pozíciókról, illetve le is adhatták önéletrajzaikat, motivációs leveleiket. Helyi, regionális és országos vállalatokkal egyaránt találkozhattak. Elsősorban az informatikai, gazdasági és műszaki területeken bukkanhattak lehetőségekre az arra nyitottak, s megfelelő végzettséggel rendelkezők.

 

148 mesterképzést kínáltak a karok

A rendezvényen az SZTE mesterképzést biztosító nyolc fakultása (Állam- és Jogtudományi, Bölcsészettudomány, Egészségtudományi és Szociális Képzési, Gazdaságtudományi, Juhász Gyula Pedagógusképző, Mérnöki, Természettudományi és Informatikai, illetve Zeneművészeti Kar) is megjelent, bemutatták 148 szakot felölelő mesterképzési kínálatukat, tájékoztatták az érdeklődőket a jelentkezés feltételeiről is. Az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság munkatársai az online mesterképzés-keresőt ajánlották a hallgatók figyelmébe. Mint megtudtuk, ezen keresztül tájékozódhatnak róla, hogy egy adott alapdiplomával milyen mesterképzésekre vezethet az út. Szilágyi Erikával és Nagy Anettával a BTK standjánál futottunk össze. Erika magyar-német, míg Anetta magyar BA-szakon végez ebben a tanévben. A www.u-szeged.hu-nak elmondták, számos hasznos tájékoztató anyagot kaptak a kar képviselőitől, akik kérdéseikre is választ adtak. Erika egyébként tanár, Anetta pedig tanár vagy magyar nyelv és irodalom szakon folytatná tanulmányait mesterszinten.

 

Az egyetem egységét hangsúlyozták

Újdonságnak számított, hogy a szervezők az átriumban egy helyre csoportosították a karok, valamint az egyéb egyetemi szolgáltató egységek kitelepülését. Bolgár Zsolt, az Universitas-Szeged Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, ezzel is az egyetem egységét kívánták demonstrálni.

 

Oszi_allasborze_2013_galeria
Álláslehetőségekről és mesterképzésekről tájékoztattak az SZTE-n - GALÉRIA

 

A nap programját többek között életvezetési, karrier-, pályaorientációs és grafológiai tanácsadás, karrierjósda is színesítette az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, az SZTE Karrier Iroda, illetve a Dél-alföldi Grafológiai Centrum jóvoltából. Marunák Mária grafológus, írásszakértő kérdésünkre elmondta, az íráskép alapján maguk is segíteni tudják a pályaorientációt. − Az aktuális íráskép megmutatja a képességeket, a gondolkodást, a szociabilitást, a kitartást, a döntésképességet stb., ezzel járul hozzá a reális önismeret mélyítéséhez. A bennünket felkeresőkkel együtt gondoljuk át azokat a személyiségjegyeket, kompetenciákat, melyek szükségesek egy adott feladat elvégzéséhez, vagy segítünk nekik abban, hogy meglévő képességeiket mely területen hasznosíthatják a leghatékonyabban – árulta el a szakember.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek